Studiecirkel: Fornhemmets örter och prydnadsväxter.

Cirkelledare: Anette Söderman och Lennart Karlsson

Allra först visar vi hur 2016 års botanikcirkel fyllde på och planterade den fina örtagården som vi 2017 kunde njuta av och använda för våra observationer och undeersökningar.

Påfyllning 2016-05-15. Foto: Anette Söderman


Plantering 2016-06-20.         Foto: Anette SödermanFörsta träffen 2017 var i Bomtorpet den 8/5. Vi gick igenom "kartorna" över planteringarna och förberedde oss på att se dem i verkligheten genom att prata lite om varje art.

Andra träffen var på plats i Fornhemmet 17/5. Lennart och Anette visade runt och berättade. Sedan gick vi en blomstervandring runt fornhemmet och plockade några örter som vi sedan samlades runt och examinerade. Jag själv (Mats Persson) lärde mig Ormöga, en intensivt blå blomma som inte är så vanlig men som växer som "trädgårdsflykting" i äldre trädgårdar.

Så här såg det ut när Lennart och Anette visar och berättar.

Foto: Mats Persson

Foto: Mats Persson


Tredje träffen var hemma hos Lennart Karlsson 22/5 i hans imponerande örtagård och trädgård i Bjärka-Säby. Paret Karlsson har byggt upp trädgården sedan 80-talet och det är mycket svårt att i ord beskriva hur stort och fint det är. Vi har en bild från besöket - cirkeldeltagarna lyssnar när Lennart beskriver hur han gjort i detta stenparti.

 

Foto: Anette Söderman


Fjärde träffen: Studier i Fornhemmet. Vi ska göra en lista över alla våra läkeväxters egenskaper som man såg på dem och använde dem förr. Varje växt ska få en tydligt liten skylt med denna information och dessutom ska man snabbt kunna hitta dem på hemsidan med hjälp av QR-kod. Detta är vad vi gör den vackra kvällen 5 juni i FornhemmetFemte träffen, 13 juni: Vi gjorde en utflykt till Lennart Karlssons barndomstrakter - Svanshals, Tåkern och Sättra ängar. Det blev Natur och Kultur under en innehållsrik dag.
Första stoppet gjorde vi vid Kvartorps gamla skola, alldeles nyinvigd som museum efter pietetsfull restaurering av lokala krafter, bland andra vår egen cirkelledare Lennart som berättade mycket om hur skolan var på 50-talet då han själv var elev här.
Sedan åkte vi till Svanshals där vi först fikade på vandrarhemmet och sedan besökte kyrkan med den gyllene svanen högst upp på korset.
Vi rattade bilarna mot Naturum vid Glänås där vi vandrade någon kilometer längs leden mot väster.Vi såg vitpyrola i mängder, flera flugblomster (en riktig raritet) och majvivor som dock var en aning överblommade. Ängsnycklarna var i sitt finaste flor och dess tre färgvarianter kunde noteras: blå, violett och vit. I Naturum tränade vi på att skilja ut de olika vassångarnas läten: "Sävsångaren sjunger rörligt och rörsångaren sjunger sävligt" var ledtråden. Trastsångaren har även flöjtande toner ibland de annars sträva läten som alla tre sångarna har. En rörsångare hördes på avstånd under vår promenad tillbaka till bilarna.
Sista besöket gick till de vackra naturreservatet Sättra ängar som ligger på vägen från Rök mot Trehörna. Vi vandrade försiktigt i gåsmarsch  över de mycket örtrika ängarna där nattviol och svinrot blandades med ängsskallra och ängskovall. Vi spanade åt sidorna efter den mycket rara finnögontrösten som ska finnas i reservatet, men vi såg den ej.
Tack, Lennart och Anette, för detta fina och trevliga arrangemang!


Cirkeldeltagarna vid besöket till Kvarntorps skola, där Lennart gick i första klass på 50-talet. Foto: Anette Söderman


Lennart vid den största buskpion som han känner till. Pionen och Lennart står utanför vandrarhemmet i Svanshals.

 
Rörsångaren sjunger sävligt och sävsångaren sjunger rörligt. Vi lyssnar på fågelläten inne fina Naturrum.


Vi vandrar försiktigt runt i vackra Sättra ängar, ett mycket fint naturreservat på vägen från Rök mot Trehörna.


Sjätte och avslutande mötet, 19 juni, träffades vi vid Margareta Nilssons hus i Mörketorp, en mysig och vacker by i vår socken. Den ligger naturskönt vid sjön Stora Mörken. Studiecirkeln avslutades med god kvällsmat hemma hos Margareta. Sedan tog vi en promenad ner till sjön och runt i byn. Vi hittade skogsvicker nere vid vattnet. Alla örter stod i vackraste blom, korna var nysläppta på sitt bete och hussvalorna vilade kväller på telefontråden. Till kaffe, glass och björnbärspaj (Tack igen, Margareta) sammanfattade vi studiecirkeln inför rapporten till Studiefrämjandet. Alla deltagare bidrog till sammanfattningen och de flesta tyckte att vi lärt oss, sett och upplevt något nytt vid varje cirkeltillfälle. Vi tackade våra cirkelledare Lennart Karlsson och Anette Söderman och önskade varandra en fin sommar. Till slut ställde vi upp oss runt Margaretas underbart vackra pion "Linnés döttrar" (Lennart kände naturligtvis till namnet) och då såg det ut så här:

Text och foto (om inget annat anges): Mats Persson