Svampexkursion med svampkonsulent Tommy Svensson

Söndag 23 september
Text och foto: Mats Persson
Vi var sexton förväntansfulla medlemmar som samlades vid Fornhemmet klockan halv elva för att få lära oss mer om svamp under kunnig ledning. Själv var jag skeptisk till om vi skulle hitta någon svamp överhuvud taget - det hade ju varit så torrt i markerna den senaste tiden. Men vi som kom blev ordentligt överraskade - vi hittade mängder av svamp!

Anette hälsade oss välkomna och lämnade över oss till svampkonsulent Tommy Svensson som presenterade sig och talade om hur exkusionen var upplagd. Första timman skulle vi plocka svamp, uppdelade i små grupper, i närheten av Fornhemmet eller på lite längre avstånd med hjälp av en kortare biltur. Sedan skulle vi samlas och visa upp det vi hittat och så skulle Tommy beskriva fynden och lära oss om dem.

Vid återsamlingen gjorde vi stora ögon: oj, så mycket vi hittat tillsammans! Tommy själv hade bara varit borta i 40 minuter och tagit ett varv i slottsparken och hade en stor korg full till brädden. Bilderna nedan beskriver detta bättre än ord. Grupperna hade varit i olika typer av terräng så vi hade svamp från både barrskog, lövskog och blandskog. Vi lade upp svampen på ett stort bord och tog sedan välförtjänt fika under de stora ekarna som susade medan vädret klarnade upp alltmer.

Sen ropade Tommy Svensson ihop oss och tog över. Stående vid det dignande bordet började han med att dela in svamparna i huvudgrupper. Sedan gick han metodiskt igenom så gott som alla våra fynd. Ätlig, oätlig eller giftig? Tommy visste. Vad kan man göra om man har en kastrull med rensade sillkremlor? Låter kanske inte så smaskigt, men Tommy hade ett recept som fick det att vattnas i munnen. Han visade upp ett vackert exemplar av panterfläckig flugsvamp och beskrev hur giftig den var. Han var själv överraskad och glad över att hitta en häggdoftande trattskivling, vilket inte var vanligt. Han visade upp flera olika flugsvampar och gick noga igenom de viktigaste kremlornas kännetecken. Vi fick titta in bland en mandelkremlas skivor och finna anastomoserna där.

Ja, mykologen och svampkonsulenten Tommy Svensson gav oss verkligen en fascinerande insyn i svamparnas mycket mångformiga, färgglada och doftande värld. Tack Tommy för den trevliga exkursionen och i detta tack tar vi med Anette Söderman som arrangerade den!

Bilderna:


Vi kommer tillbaka till Fornhemmet med fyllda svampkorgar.


Svampkonsulent Tommy Svensson sorterar gruppen med flugsvampar. Bordet är nästan fullt.


Närmast ligger kremlor, överst ser man soppar, underst ligger Corren.


Tommy berättar om hur man känner igen en Karljohan.



Visst var det en hellyckad svampexkursion!