KULTURAFTON

2017-10-17

Vår ordförande Anders Ekdahl hälsade välkommen och presenterade den sångglada trion från Vårdnäs, från vänster: Lisa Nilsson, Rebecca Jarl Evertsson, sång, och Anna Gustavsson Jarl vid pianot.

"Vi har det bra, vi här bak i bilen...." sjöng Lisa och Rebecca och fortsatte med många fler välkända slagdängor från 40-, 50-och 60-talen

Vi uppmanades att sjunga med i refränger och melodier. Det gjorde många, det hördes och syntes. I första ledet satt vår käre ordförande, log igenkännande och nynnade med i alla låtarna
Sedan tog den kände och färgstarke boxholms-profilen Johan Birath över podiet totalt.
Han berättade bland annat mycket medryckande om glädjen att komma fram till målet. Om hur svårt det var, efter en seg budgetrunda under dagen på kommunkontoret i Boxholm, ta bilen och åka många slingriga mil på mörka östgötavägar medan TV-blänk och myslampor lyste i fönstren som passerades. Sedan om glädjen att komma fram efter sista kilometern med grässträng och gratis underredsbehandling till den lilla hembygdsgården där det lyste, doftade kaffe lång väg och där det var tätt med glada, förväntansfulla människor som väntade på, ja nästan längtade efter honom!


Ja, det blev mycket mer under kvällen. Om hur det var att vara vilse och försenad i avlägsna Åtvidaberg där "mannen med hunden" diffust pekade "uppåt backen".
Det skrattades mycket och nickades bifall åt Johans alla omväxlande utflykter i våra gemensamma östgötska minnen. Johan fick en mycket kraftig applåd och blommor med sig hem i höstmörkret med bil över 'slätta'.
Johan Birath gjorde paus så att vi kunde vila skrattmusklerna och inta välförtjänt fika innan han sedan fortstte med andra halvlek efter fikat.I vimlet medan alla trängdes vid kaffeserveringen hittade fotografen plötsligt tre systrar tillsammans vid bordet. Det måste ju förevigas, så här ser du dem, systrarna, från höger:
Ylva Larsson, Barbro Lejon, Anette Söderman. Anette hade inte fått kaffe än, men det ordnade sig säkert snart.


Text och foto: Mats Persson