KULTURAFTON

2019-10-15

Text och foto: Mats PerssonKvällen inleddes av Anders Ekdahl som hälsade välkommen. Församlingsherde Niklas Lüning sjöng och spelade gitarr, som här visas upp av kvällens föredragshållare Elisabeth Svalin Gunnarsson. Gitarren har varit i Cornelis Vreesvijks ägo, berättade Niklas. Elisabeth förbereder sig genom att ställa fram böcker till försäljning och tända projektorn och rulla ner bild-duken. Elisabeth berättade sedan om kända och okända kvinnors betydelse i trädgården genom historien:
"Trädgårdens fantastiska kvinnor. Kom och träffa Eva, Maria, heliga Birgitta, slottsfruar, trädgårdshjon, godsägarfruar, trädgårdskullor samt några särskilda kvinnor som framträtt särskilt i historien",
var den lockande rubriken. Det var till exempel intressant att få veta hur tidigt kvinnor hade en egen roll i trädgården.
Efter föredraget var vi kaffesugna och efter att ha tagit första smakbiten av äppelkakan utropar jag här: "Åh, vilken god fika! Läcker äppelkaka och smeksamt god vaniljsås. Starkt och gott kaffe!"
Observera lotterna som ligger beredda på duken. Vit serie och ljusblå serie, inköpta av min fru Margareta som alltid köpt lotter men aldrig vunnit något på Föreningens lotterier. Vänta bara!Efter fikat berättade och läste Per Druid om och något av Gunnar Kleist som bidragit så mycket till bygdens och föreningens historia.
Det slutade med att han och Anders Ekdahl tillsammans sjöng en lång och innehållsrik visa om vår kära hembygdsförening som Gunnar såg den då. Stormande applåder följde!


Marie-Louise Pettersson intog sedan scenen och läste ytterligare en del av sin mammas, Maria Gustavsson, minnen. Nu från Marias skolgång i Bestorps skola. Man häpnar över hur det var på den tiden, inte alls länge sedan. En fin skildring av skollivet då, med många beskrivande detaljer.Till sist blev det lottdraging. Margareta och Irma är två glada vinnare vid "turbordet".

En trevlig kulturafton var slut.

Text och foto: Mats Persson