SLÅTTERGILLE 2008-07-13

Text och bild Anders Vistby

 

Måndagkväll den 7 juli startades förberedelserna för årets slåttergille i Fornhemmet. Minnet av förra sommarens gille i regn fanns i tankarna. Vi önskade bara solsken och god upp-slutning. Det fanns flera praktiska saker att kontrollera och förbereda under måndagskvällen.

De gröna sittbänkarna och borden var redan på plats sedan tidigare bröllop. De var bara att torka av och ställa upp det 'lite snyggt'. "-Det blir lite trevligare så" kommenterade Ingemar.

Sedan tidigare år fanns ett antal klara 'hässjehål'. De behövde inte kontrolleras just nu för "- då trampar vi ner gräset och det är inte bra", kommenterade Ingmar. Av den anledningen blev vi lite försiktigare med det höga gräset!

-Vad var det nu som skulle förberedas? Jo alla liarna (8-10st) skulle fram ur boden och läggas på Ingmars lastbilsflak. Alla liarna skulle slipas till söndagens arbete. Sedan kom turen till alla hässjestörarna. De skulle kontrolleras och plockas fram ur sitt vinteride.

 

 

Därefter inventerades beståndet av hässjelinor. De var helt intakta och i ordning. Beträffande räfsor och olika gafflar så var det beståndet var lite tunt, men Ingmar lugnade ner oss med: "-folket har med sig det!".

Måndagskvällens förberedelsena avslutades med 'kaffe med dopp' i kvällssolen. Väl bänkade startades ett lågmält men glatt och vänligt samtal som vanligt. Tyst inspekterades det med-havda kaffebrödet. Plötsligt uppstod en byteshandel! En cocoskaka utväxlades mot fyra pepparkakor! Kommersen höll på en stund. Trasiga pepparkakor ansågs inte vara gångbara till slut!

 

Slåttergillessöndagen 2008-07-13

 

Klockan 12 lossas de nyslipade liarna från Ingmars lastbil. Sven Tegner har gjort ett gediget arbete med att slipa alla liarna. Vidare lossas räfsor och högafflar på lastbilsflaket. Arbetet med att bryna alla liarna startade Lennart Leinefors upp direkt. Ingmar fattade en nybrynt lie och slog upp gångarna där hässornas gamla hål fanns. Därefter förbättrades hålen och 7st störar/hässja kom på plats . Precis som under tidigare år! En hässja skall storleksmässigt ha 7 eller 9 störar.

 

Klockan blev 13 och solen var på sitt bästa humör liksom temperaturen. Plötsligt var ett 30-tal medlemmar på plats. Snabbt delade man upp sig i olika grupper. Liemän, räfsare, höbärare och 'höhässjetekniker', beroende på fallenhet och tidigare praktik. Inga arbetssånger hördes men hela tiden var det ett samtalssorl, många leenden och några kortare pauser. Hässjorna växte och 'höhässjeteknikerna' konstaterade, att ytterligare hässjor måste upp pga att höbärarna tyckte avståndet blev för stort mellan hässjorna.

 

 

Glädjande var att vi fick 15-20 tal externa besökare. Kanske berodde det på att skylten 'FORNHEM' försetts med undertexten: 'ÖPPET'.

Till alla barns glädje kom 5-6 st nyfikna dovhjortar i hägnet fram till staketet mot forngården. Det skämtades om att det var deras 'herrklubb' som inspekterade oss. De fick smaka på vårt goda nyslagna gräs. En reporter och fotograf från 'Corren' (Östgöta Correspondenten) kom på besök. Det blev Ingmars uppgift att informera om föreningens slåtteraktivitet.

 

slatter-av-080713-7749.jpg (148115 byte) ingmar-corren-av-7745.jpg (126557 byte) nastrot-av-080713-7750.jpg (146938 byte)

 

Plötsligt stannar ett gäng upp. Greger har hittat den sällsynta växten Nästrot. Tre pinnar sågas snabbt till och knackas ner i marken för att plantan skall skyddas under nästa års slåtter. (Det finns ett exemplar sedan tidigare på vår äng!)

 

Till sist var allt gräs slaget och hässjat. Det var dags för eftermiddagskaffet i solskenet. Alla var trötta men glada efter dagens mycket lyckade aktivitet.

 

 

slatterfika-av-080713-7755.jpg (69654 byte) slatterfika-av-080713-7764.jpg (88145 byte)

 

Kaffestunden tonades så sakteliga ut. Kaffekorgarna packades och man ropade "- Hej då. Vad trevligt det var!" Dagens lyckade aktivitet avslutades 17:30. Grinden låstes och "Öppet"-skylten stoppades upp och gömdes inne i vägverkets "FORNHEM"-skylt.