Historisk Torpvandring i Skogs by Vist socken.

Söndag den 24 november 2002

Av Ingmar Carlsson

 

 

En disig novemberdag. men ändå härlig tyckte de 12 cirkeldeltagarna. 

Innan vi gav oss iväg på vår vandring påminde Anette Jonsson om ett stenblock från istiden - Skogbosten - som ligger nere landsvägen. Ett annat 3000 år gammalt märke här är de 15 skålgroparna i en sten väl synlig utmed vägen hit till Skog. 

Karl Axel Jonsson berättade sedan om alla gårdarna här, både de som är kvar nu i byn jämte denna gamla bygata vi nu står på. En annan gammal gata gick runt byn söder om denna. Äldsta huset som nu finns kvar är gamla brygghuset med drängstuga som vi strax skall dricka medhavt kaffe i. 

Vandringen fortsatte genom Skogs Skattegård upp till Hagstugan, Hagen och Åttingen Dessa grunder är nu på den plats som nya hus är uppförda på under 60-70-talet. Undertecknad berättade om att IngBritt Magdesjö Jonsson hittat en vacker mycket gammal Stenyxa här i denna hagen. Museet har registrerat den men IngBritt fick behålla och förvara den. Karl Axel fortsatte och visade platsen för hela byns gamla vattenkälla och pekade på den gemensamma grustäkten i byn. Täkten var en allmänning som varit kvar som sådan fram på 30-talet. En nybyggare berättade att han sett en gammal grund strax norr om hans tomt och Ivan Thorn har sett fäste för en grind. Vi skall kolla vid bättre väder. 

 

 

Kaffet smakade gott i den gamla drängstugan som delvis gjorts om och tjänar bl. a som lokal för studiefrämjandets cirklar för lantbrukarna Sedan började letandet. Karl Johan Jonsson hade kvällen innan berättat ungefär var han hört om platsen för Kranstorpet.

 

 

 Det dröjde inte länge förrän grunden ock murstockens plats hittats mitt inne i en väldigt snärj av Smällbär som är en typisk vacker trädgårdsbuske. Här skall bli en torpskylt. Kranstorpets matkällare låg i en kulle strax intill. Därefter bar det iväg att söka efter Hilmastugan.

 

 

 En liten stenmur, möjligen som trädgårdshägnad, påminde om att vi närmat oss grunden. Och där låg den väl synlig. Härligt, här skall också upp en torpskylt. (Tillägg av webredaktören: Anette berättade om Hilma, ett rekorderligt fruntimmer som höll sin gubbe i stränga tyglar. Att meta abborre var det roligaste han fick ta sig för. I stugan fanns också ett "franskt kort" som traktens ynglingar till Hilmas förvåning var mycket intresserade av.). Inne i syrensnåret på andra sida vägen hittade vi också potatisgropar. Vi passerade rätt nära Vessentorpsgränsen och den hörna där museets arkeolog tidigare registrerat en fornlämning nr 4 som dock har ett frågetecken efter sig. 

I den vackra hagen vi passerade på hemväg mot Skog upptäckte vi en trolig lingrop och med flera borrhål spräckta stenar, troligen med tanke att bliva grundsten en gång i tiden. Intressant, vilken borrteknik. Sist kom det mest intressanta. Kan vi ha hittat en ny fornborg här år 2002? Mycket tyder på detta och vi var eniga om att rapportera detta genom Hembygdsföreningen till länsstyrelsen. En väl belönad torpvandring var alla överens om.

 

 

Till vänster vad som kan ha varit porten till en fornborg.
Till höger ligger nedrasade stenblock som kan ha utgjort en mur.