Bjärka-Säby gamla slott

 

Foto Thorin 1913

 

Omkring mitten av 1500-talet, blev Säby sätesgård och omkring 1630 påbörjade  Per Nilsson Natt och Dag bygget  av en ny mangårdsbyggnad i sten. Huvudbyggnaden, som bär ätterna Natt och Dags samt Stenbocks vapen och årtalet 1632 över kalkstensporten, har fortfarande 1600-talsprägel trots flera ombyggnader. 

Bjärka-Säby övertogs i slutet av 1600-talet av Germund Ludvig Cederhielm som på framsidan byggde till två nya träflyglar i barockstil med säteritak I den sydöstra inredde han bostad åt sig själv och i den nordvästra kök och andra ekonomiutrymmen. Den senare har också inrymt gårdens kontor. Dekorerade tak, väggfält och dörröverstycken från skilda epoker finns i södra flygeln. 

 

Efter en eldsvåda 1932 (se nedan) rekonstruerades det gamla taket. Interiören har emellertid förändrats i flera omgångar, beroende på att byggnaden har använts för skiftande ändamål.

Under en period på 1800-talet var den magasin, och senare utnyttjades den som förläggning för eleverna vid lantbruksskolan.

 

 

Ur Östgöta Correspondenten onsdag 3. 8. 1932 

 

Bjärka-Säby gamla slott brunnet i natt. 

 

Elden utbröt med explosionsartad kraft. 

 

En våldsam eldsvåda utbröt vid 11-tiden i går kväll vid Bjärka-Säby i gamla slottet, som användes för undervisning vid lantbruks- och mejeriskolorna på Bjärka-Säby samt till bostäder åt eleverna.

Eldsvådan som uppstod i vindsvåningen av ännu obekant anledning grep omkring sig med våldsam hast och snart stod hela den gamla, vackra slottsbyggnaden i ljusan låga. Eldskenet var så starkt, att det syntes flera mil på den mörka natthimlen. Allt tillgängligt manskap från gården och närliggande trakt tillkallades och även från Åtvidaberg och Linköping tillkallades brandkårshjälp.

Ännu vid 3-tiden rasar elden med stor styrka, ehuru den synes ha avtagit något i intensitet. Man gör de största ansträngningar för att söka rädda ostlagret och de dyrbara maskinerna i skolmejeriet, som är beläget på nedre botten i den brunna slottsbyggnaden. De intilliggande flyglarna ha vid upprepade tillfällen varit starkt hotade, men med brandsegel och stora ansträngningar har man lyckats avvärja, att elden spritt sig till dem.

Den brinnande byggnaden är enligt vad dir. Fredricsson och godsäg. Ekman meddelat Ö. C:s medarbetare försäkrad till betryggande belopp, men försäkringssumman är icke känd.

En del av eleverna hade vid eldens utbrott gått och lagt sig och fingo hals över huvud rädda sig ut ur slottsbyggnaden. Någon person har dock ej kommit till skada.

 

****************

 

Även dagen därpå hade Corren en artikel om branden.

 

 

bjarka-slottsbranden-sg-172-320804.jpg (34508 byte) bjarka-saby-slottsbranden-sg-181-320804.jpg (26207 byte) bjarka-slottsbranden-sg-184-320804.jpg (45525 byte)

Foto Samuel Göransson

 

Återuppbyggnad

 

Efter branden byggdes slottet upp igen. I samband därmed återställdes taket till det ursprungliga utseendet.

 

 

bjarka-saby-gamla-slottet-hh-000528.jpg (62217 byte) gamla-slottet-teckning2.jpg (46510 byte) TK496.jpg (32150 byte)

 

 

 

  Uppdaterad 2017-04-17