Wist hembygdsförening

Årsberättelse för 2007

 

Föreningen har 367 medlemmar.

Styrelsen har haft 6 protokollförda möten.

 

Årsmötet hölls traditionsenligt första torsdagen i mars (2007-03-01) i ett fullsatt församlingshem. Johan Birath kåserade om Mitt 1800-tal. Ragnar Persson berättade om Selma i Källsäters dagbok från 1903. Wiston sjöng och Johan Gertz spelade till Rakel Fagius sång.

 

Kärnan till forskningen om bygdens historia går genom studiecirklarna. Mycket nytt har plockats fram, främst om våra 7 gamla vackra byar, ett material som vi hoppas så småningom kunna presentera i bokform.

 

Torpvandringarna har i år gått till Tegneby och Prästgårds Källsäter.

 

Övriga aktiviteter:

  • Underhåll och skötsel av Fornhemmet och Bomtorpet.

  • Uno Svenssons uppskattade växtcirkel om blommor och kryp i odlingslandskapet.

  • Gudrid Hansen kåserade vid kulturafton i Församlingshemmet till allmän munterhet.

  • JUF:s och Hembygdsföreningens kurs på Hjortkälla om hur man underhåller en gammal trinnegärdesgård.

  • Årets östgötaresa gick till Vikbolandet. Vi fick en utmärkt guide, Åsa Birgersson, som tog oss med på rundtur i Norrköping, till Getåravinen, utsikten över Bråviken vid Marmorbruket, Zarah Leandermuseet. Efter lunch på Mauritzbergs slott besökte vi Oklundastenen, åkte på flotte till den sevärda Dalmyra gruva. Besök på Hofgrens 1500-talshus. Kafferast vid Stegeborg och till sist Lasse Sylvans visning av Söderköping med bl.a. den vackra örtagården. Resan gav oss minnen för livet! Säker chaufför var Britt-Marie Pettersson från Svartmåla buss. Tack!

  • Kulturafton nr 2 i Församlingshemmet blev också en fullträff, Anna Eskilsson från Linköpings Universitet berättade om sin avhandling om hembygdsföreningars verksamheter, Birgit Hackl berättade om H C Andersens besök hos greve von Saltza på Bjärka-Säby och Brita Petersson kåserade om Torpapojken Carl Wilhelm Linder, som blev domprost i Linköping.

Genomförda arrangemang tillsammans med andra aktörer:

  • Den traditionella friluftsgudstjänsten tillsammans med Frälsningsarmén i Bomtorpet fick i år flyttas till kyrkan på grund av regn.

  • Guidning i Hjortkälla tillsammans med Linköpings Kommun (Gunnar Ölvingsson).

  • Slåttergille med Linköpingsortens JUF. Regn hela tiden, men effektivt och roligt. Omkring 50 personer deltog. Jan-Erik Lewissons köttdjur var mycket belåtna med välhässjat och gott slåtterfoder.

  • Kjell Antonsson på Länsstyrelsen medverkade vid Ekarnas och småkrypens kväll i Fornhemmet.

  • Kulturhusens dag i samarrangemang med Riksantikvarieämbetet blev spännande! 80 personer kom till Fornhemmet och följde vårt arbete. Vi slagtröskade råg från Ånväga och visade hur man lägger på vass från Sätra och Göttorp på tak vid Fornhemmet.

  • I samarbete med Kulturmiljövård Mälardalen hölls en 2-dagars kurs i Hjortkälla, Risberget och Skogen hur man genom inventering av torparnas växter kan ge mera liv och kunskap kring våra gamla torpgrunder. En utförligare rapport om detta kommer efter nyår.

Hembygdsdagen hölls med många besökare i strålande sommarväder. Hans Eneroth fick ett varmt tack för att han i över 20 år medverkat i våra friluftsgudstjänster. Några veckor senare bjöds alla medlemmar som hjälpt till i Bomtorpet och Fornhemmet på smörgåstårta och kaffe.

 

Föreningens hemsida har fått allt större betydelse, över 28 000 besökare säger tillräckligt, tack "datagubbar"!

 

Våffelfesten, julmarknaden, studiecirklarna - ja allt som anordnats av duktiga medlemmar, har varit av mycket stor betydelse för föreningen. Styrelsen riktar ett stort tack och hoppas på många aktiva år framöver.

 

Sturefors den 24 januari 2008.

 

Ingmar Carlsson Rakel Fagius Oscar Ekman Cecilia Lindroth Margareta Nilsson Ivan Thorn Bertil Johansson Marie-Louise Pettersson Hans Roos