I Majas fotspår
Kulturvandring, sjuttonde maj 2020

Text och foto: Anette Söderman


Trots Coronatider, regn, hagel, blåst men också lite sol, var vi fjorton tappra medlemmar som följde i ”Majas fotspår” söndagen den 17:e maj. I bilar och på cyklar möttes vi vid Bäckstugan där Marie-Louise Pettersson berättade om hur det var när hennes mamma Maja Gustafsson som femåring flyttade in i det nybyggda torpet. Maja hittade genast en kamrat i Bojan som bodde i närbelägna Bäckfall. De höll kontakten till Bojans död för några år sedan.


Vid Bäckstugan


Vi drog vidare till Bestorp skola. Maja fick börja i 3B-skola där som åttaåring eftersom det var intagning vartannat år på den tiden.


Vid Bestorps skola


Sen gick färden till Lilla Krassebo. Där föddes Maja den 2 juni för precis 100 år sedan. Vi fick höra att många barn hade dött i TBC vid den tiden. De flesta av oss hade minnen från Krassebo och Stureforsdagen. I vår barn och ungdom hade Frälsningsarmén möten i en skogsbacke där på Midsommardagen. Det var stor folkfest med tusentals besökare. Maja kommer ihåg att hon fick äta sin första kokosbulle där, det godaste hon någonsin smakat! Nu när vi blickar ut över den steniga marken är det svårt att förstå hur det var möjligt att genomföra ett sådant evenemang.


I slottsparken

Det medhavda fikat smakade bra i slottsparken. Vi fick nu höra om hur midsommaraftonen firades vid Sturefors. På ängen intill Stångån dukades långbord där gårdens folk bjöds på kaffekalas. Kaffet serverades av Majas mormor Ida, ur en stor kopparpanna. Hon hade ett vitt nystärkt förkläde och en vit snibb på huvudet. Efter utfört arbete stod hon en bit upp i backen och tittade nöjd ut över de många gästerna. Mycket folk hade tagit sig till godset och efter kaffekalaset fyrades en kanon av och dansen kring den ovanligt vackert pyntade stången började. Då fick även de delta som stått uppe på vägen och tittat på när gårdens folk festade. Minst tre stora ringar blev det och de som dansade ytterst var nära att hamna i ån! Under många år spelade Steiners orkester och efter firandet på ängen tog de täten under marschen upp till den sluttande fotbollsplanen. I nedre delen till vänster var dansbanan placerad och där tråddes dansen av grevinnan Britta Bielke med bonden i Sörby. Sedan var det fritt för allmogen att roa sig!

Vi tackar Marie-Louise för en mycket trevlig och intressant utflykt och skickar varmt tack till mamma Maja för att vi får ta del av hennes värdefulla berättelser från Sturefors i en svunnen tid. Tack också till Kerstin Fridh som bidrog med historier från tiden hon växte upp i Majas fotspår!