Sturefors Julmarknad 11:e december 2021

Text: Anette Söderman
Foto: Mats Persson

En kall och gnistrande vit början på december har övergått i grådis denna lördagsmorgon den 11:e, imorgon är det tredje advent. Klockan nio är det redan full fart vid Bomtorpet där julmarknaden ska gå av stapeln igen efter två år av covidrestriktioner.

Marknadsstånd håller på att färdigställas och i det lilla torpet, vackert julpyntat, är Eva i full gång med att förbereda kaffe och glögg. På bordet i rummet börjar de första bakverken ta plats för att så småningom digna av läckerheter som ska lottas ut. Kinna har fullt upp med allt som ska fixas. Hon har juldekorerat 10 klädnypor och hängt utanför dörren. Man tar en nypa när man går in och sätter tillbaks den på galgen när man går ut, för att hålla koll på antalet besökare inomhus. Vi hjälps åt att duka fram till fikat och en härlig glöggdoft börjar sprida sig i stugan.

Kransar, honung och böcker ställs iordning utanför av Håkan. Bengt anvisar platser i trädgården till knallarna. Redan före klockan 10 börjar folk strömma till. Marie-Louise säljer lotter på brödlotteriet och vinnarna, som är många, promenerar nöjda ut.

Solen tittar fram och förhöjer den redan trevliga stämningen. Jag behövs inte inne längre då avlösningen i köket är på plats. Känner att jag gör större nytta med att sälja de kvarvarande lotterna på trasmattan, även i år vävd och skänkt av Inga Andersson. Doften från scouternas pinnbröd lockar och smakar utsökt! Tomten tittar förbi och småviskar att han vunnit det fina pepparkakshuset från Gillets lotteri.

När klockan närmar sig två drar vi vinnarna på listlotteriet under övervakning av notariuspublicus Håkan Gustafsson. Vinnare av mattan blev Marie och Jonas i Skälstorp och boken vanns av G-son. Brödbordet är sedan länge tomt.

Solen har ersatts av en lätt dimma och mycket nöjda med dagen packar vi ihop för hemgång.

Kassör Håkan meddelar via mail en stund senare att dagens vedermödor inbringade c:a 13 000 kr till hembygdsföreningen, två tusen mer än marknaden 2019.

Jag vill rikta ett stort och varmt tack till alla som på olika sätt bidragit till att vi kunde genomföra årets julmarknad. Christina ”Kinna” Gustafsson vilket jättejobb du gjort för oss alla i Sturefors, tack så oerhört mycket!!!

/Anette


Brödlotteriet pågår


 


Det var livligt på marknadsplatsen utanför Bomtorpet


Se den fina affischen som lockade besökare!