KULTURAFTON

2018-10-23

Kulturaftonen 2018 i Församlingshemmet blev mycket lyckad.

Vice ordförande Rune Sundström hälsade välkommen eftersom ordförande Anders Ekdahl behövde samla sig inför sitt snara deltagande i PRO-körens nostalgiska inledning av kvällen. Vi kom i fin stämning.

Bertil Tunel hade letat upp en gammal film från 50- och 60-talet som visade hur bygget av kraftverken i Hovetorp och i Slattefors gick till. Det var intressant att se hur byggarna omdanade landskapet med nya kanaler och tunnlar - och allt det med den tidens teknik.
Imponerande! Man insåg hur mycket som ändrats sedan dess.

Kaffet med jättegod äppelkaka smakade gott - som vanligt. Vi applåderade tacksamt damerna (jag tror nog det var mest damer) som låg bakom fikat.

Sen intog Jocke Johansson, den kända kulturprofilen (ursäkta Jocke, men benämningen passar dig perfekt - utan någon jämförelse åt något håll!) från Landeryd, scenen. Han kåserade lätt, ledigt och levande om det intensiva liv och verksamhet som fanns längs kanalen för inte så länge sedan men som nu mest är minnen. Man kunde förstå vilken stor betydelse kanalen hade för industri, skogsbruk och kommunikationer. Det var väldigt fint att få denna beskrivning av Jocke som gjorde vår hembygds historia så tydlig och levande. Tack, Jocke, för det!

Kvällen avslutades med sedvanliga lotteridragningar. Jag minns förra årets utdelning från fru Fortuna, och det verkar som om vissa (lotteriprofiler) har slutit hemliga förbindelser med den nyckfulla kvinnan. Detta skriver jag, lätt besviken med min lilla rad av nitlotter framför mig.

Hur som helst - kulturaftonen blev mycket lyckad!

Text och foto: Mats Persson
PRO-kören sätter oss i god stämning
Efter filmen om kraftverksbygget, tungt jobb, smakade kaffe med fräsch äppelkaka utmärkt!Och när äppelkakorna var alldeles försvunna, så introducerade Anders Jocke, som svarar med att rikta projektorn mot Anders.


Jocke inledde med att presentera sig själv och den bok han skrivit om Kinda kanals historia.Jocke avslutar sitt kåseri medan Anders och Anette väntar på att få tacka honom för den fina insatsen....


....vilket de gör här. Denna bild visar lite tydligare hur trevlige Jocke ser ut.

Text och foto: Mats Persson