SLÅTTERDAGEN PÅ FORNHEMMET 2011-07-10

Text och bild Anders Vistby

Årets slåttergille, ett samarbete mellan Linköpingsortens JUF och Wist hembygdsförening, med startades på Fornhemmet kl 13. Personligen var jag lite tveksam om paraplybehovet. Över Bjärka Säby var molnhöjden låg och tonade i djuptgrå nyans mot den blå himlen.
Jag var på plats redan 11.45 för att förbereda slåttern genom att plocka ner störar från svinhusets loft.
På ängen fanns redan Ingmar C. i full aktion. Han hade kollat av fjolårets störhål samt var redan, med lien, inne på sin andra sträng. Det krävdes i år nya hål pga de gamla hålen var vattenfyllda.

 

Solen visade sig och plötsligt steg temperaturen till +29 grader vid väggen. "Vi måste hota upp nya hål för de gamla hålen är vattenfyllda", kommenterade Ingmar som arbetade vidare med bar överkropp.

Plötsligt förändrades allt. Det började regna! Vi kröp båda in på logen och vi var mycket tveksamma till om det över huvud taget skulle komma något folk till slåtterdagen. Regnet varade i ca 15 minuter.
Lika plötsligt upphörde regnet. Klockan närmade sig 13.00 och allt mera folk kom för att hjälpa till. Slåttern kunde genomföras i ett alldeles strålande väder i perfekt solsken ca +25 grader varmt.

Snabbt kom ett flertal "9-störars" hässjor upp. Rune Sundström visade hur "stödstörarna" skulle placeras för att hålla hässjan luftig.
"Räfsgruppen" var mycket effektiv vilket fick till följd att "drängarna o pigorna" startade hässningen. Sätten att använda gaffen var många men alla hjälpte till efter sina krafter.

 

 

 

Samtidigt pågick i radion referat från fotboll-VM för damer. Radio saknades men
Anders Ekdahl utnyttjade mobiltelefonen för att följa matchen resultatmässigt vilket han meddelade oss övriga!

 

 

Efter någon timma kom den efterlängtade kafferasten. Bord och bänkar samlades ihop och kaffekorgarna kom fram. Det var en oförglömlig stund. En härlig kafferast med många glada skratt.


Inte minst deltog den "yngre generation" i arbetet med liv och lust allt efter sin förmåga.
Flitigast av oss alla var nog våra tre bisamhällen. De vibrerade hela tiden med sin vingar för att ventilera kupan som ALLTID håller samma temperatur inne i kupan.

Hässningen avslutades omkring kl 16. Jag for med bilen hemåt men stannade vid Cedersberg för att beundra bilden av "miljontals så blommor" som för några dagar målar upp vår hembygd.



En härlig sommarsöndag är till ända och är nu historia och ett trevligt minne tillsammans med 43st medmänniskor + en representant från "Corren".

För Wist Hbf /Anders Vistby