Idhult-Hycklinge-Kisa
03-05-31

 

Förra årets utflykt gick till norra Östergötland, i år blev det södra delen som fick besök. Omväxling förnöjer heter det ju och eftersom utflyktsmålen var intressanta och vädret perfekt var dagen mycket lyckad. Vi var ca 45 deltagare och reseledare var Uno Svensson och Ingmar Carlsson. Bussen kördes på sedvanligt utmärkt sätt, det var visst sjätte gången, av Britt-Marie Pettersson.

 

Första stoppet gjordes vid Idhult strax söder om Björkfors. I det underbara vädret gick vi i nedförsbacke genom hagmarker med mängder av Adam och Eva och andra vackra blomster. Fikaplatsen på sluttningen ned mot sjöarna Nedre och Övre Emmaren kunde knappast vara vackrare.

 

       

 

Från Idhult fortsatte resan till Hycklinge där vi till att börja med fick en färjetur runt Bjuggö i Hycklingeviken. En mycket avkopplande och rofylld tur.

 

 

Därefter bar det av till JUF:s Höganlid som ligger på höjden alldeles intill Hycklinge samhälle. Bygdegården visades av Arne Magnusson. Hycklinge JUF bildades redan 1918 och var, om jag minns rätt, den femte JUF-föreningen i Sverige. Redan 1922 byggdes en samlingslokal som sedan har byggts ut i två omgångar. Samlingslokalen används flitigt i flera olika sammanhang, bl. a. för bröllop. Frivilliga föreningsmedlemmar står då för hela arrangemanget inklusive maten. Det hela sköts mycket proffsigt kunde vi notera när vi såg förberedelserna för den bröllopsfest som skulle gå av stapeln senare under eftermiddagen. 

Bland andra populära arrangemang kan också nämnas loppmarknader och julfester.

 

   

 

Efter visningen av Höganlid serverades en god lunch på Hycklinge båtbrygga. Som avslutning gjorde vi också ett besök vid Brudtallen. Där fick vi höra den tragiska historien om en trolovning, soldaten som tros vara död men som återvänder hem lagom till den trolovades bröllop med en annan man och därav följande ond bråd död..

 

 

Därefter fortsatte resan till en hembygdsdag på Kisa Hembygdsgård där också en spelmansstämma pågick. Kisa Hembygdsgård ligger på sluttningen vid södra änden av Kisasjön och omfattar ett ett stort antal byggnader (ca 15, har glömt exakt antal).
Vi bjöds på kaffe i den 1600-talsbyggnad från Hovby vid Västra Eneby som JUF i Kisa fick på 1920-talet. Huset var i långt framskridet förfall när det monterades ned för att byggas upp igen på sin nuvarande plats.
I samband med kaffet fick vi en presentation av föreningen och dess historia av ordföranden Barbro Bragée.

 

       

 

Vi var hemma igen vid 18-tiden efter en mycket trivsam resa runt Åsunden i södra Östergötland.