Årets bussresa, vårutflykten, gick till Tåkern, Gränna och Tranås
 den sista dagen i maj 2014

Text: Hans Hansson
Foto: Hans Hansson (bilderna är klickbara för större version)

Vid två av resans delmål var resenärernas friheten stor att själv välja program. Nedan följer mina nedtecknade intryck och tankar utgående från mina val, vilka med säkerhet inte helt överensstämmer med samtliga övriga medresenärers.

Huvudmålet för årets bussresa var Naturum Tåkern i Glänås på södra sidan av sjön Tåkern. Förutom Naturum, uppfört av Länsstyrelsens och Naturvårdsverket, finns även ett stabilt, nyuppfört fågeltorn, prinsessan Estelles nyinvigda sagostig mm. Både Naturum och fågeltornet är unika beträffande arkitektur, materialval etc. Tak och ytterväggar är täckta av vass.

Med Britt-Mari Pettersson från Svartmåla Buss som chaufför startade vi resan kl. 08 från Sturefors med totalt 35 personer ombord. En timme senare var vi i Glänås. Här intogs medhavt förmiddagskaffe, därefter anslagen tid för egna upptäckter. Kjell Antonsson, en av dagens guider i Glänås, öppnade Naturum för vår skull ”lite för tidigt”, varefter de som så önskade fick en givande guidning och fick se ett fantastiskt bildspel. Tyvärr hade många av resedeltagarna redan givit sig ut på upptäcktsfärd på egen hand i området, till fågeltornet, prinsessan Estelles sagostig mm och därför missat Antonssons guidning.

         

Från Glänås tog vi oss ut på ”Gamla Riksettan” / Gamla E4, nostalgiska namn på den medeltida Västra Holavedsvägen, numera väg 918 i Östergötlands och 993 i Jönköpings län.

Vi följde nämnda väg söderut till Gränna, förundrade oss över att denna natursköna och mycket smala väg ända till 1973 var en av landets mest trafikerade och den stora trafikpulsådern mellan Stockholm och kontinenten.

I Gränna gjorde Britt-Mari en tur till hamnen och släppte sedan av oss från bussen nästan uppe vid Brahegatan, stadens livsnerv, genomfarts- och affärsgata. Personligen hade jag hoppats få se den två dagar tidigare i TV visade nya Visingsöfärjan, men den syntes inte till. En och en halv timme anslogs till fria aktiviteter. Efter att ha studerat gatulivet, polkagristillverkning och provsmakat olika för tänderna mindre nyttiga godsaker besåg några av oss Andréutställningen i Grenna museum (stavas så!), intressant och givande.

                       

På överenskommen tid och plats återsamlades resedeltagarna och rullade vidare till Gyllene Uttern, där vi serverades en god och riklig lunch. Kaffe på maten intogs av de flesta på utsiktsterrassen men fantastisk utsikt mot Vättern och Visingsö.

      

Gyllene Uttern uppfördes som rastställe för resenärer på den dåvarande Riksettan mellan Stockholm och Skåne så sent som på 1930-talet, delvis i 1600-talsstil. Arkitektoniska influenser till Gyllene Uttern sägs vara Visingsborgs slottsruin på Visingsö, Brahehus på Grännaberget, det närliggande Vänstanå slott och apotekshuset i Visby. (Vilken blandning!)

Mätta och glada rullade vi vidare mot Tranås.

Efter vägen tittade vi efter Brahälla, tyvärr utan framgång. Brahälla var ett jaktslott, byggt av Per Brahe d.y. på en klippa invid sjön Noen, i vår tid en ruin.

Vid Gripenbergs slott stannade Britt-Mari bussen. Vi besåg slottet, ett av Sveriges största träslott, genom bussens rutor.

I Tranås drack vi eftermiddagskaffe med ugnsvarma wienerbröd på café Tranans uteservering efter Storgatan. Här kunde vi i lugn och ro under behagliga former studera det gatuliv med flanörer och välputsade ”raggarbilar” efter ”ströget” som har dött ut i t.ex. Linköping. Omedelbart intill uteserveringen fanns en staty tillägnad Ove Fundin, en av Tranås stora söner, femfaldig världsmästare i speedway.

Återfärden till Sturefors gick via Boxholm och Mjölby. I vår bekväma buss tänkte vi något förstrött på den danske härföraren Daniel Ranzau som under Nordiska sjuårskriget efter att plundrat och brännt i Östergötland i januari 1658 under svåra strapatser gjorde sitt återtåg efter i princip denna väg, Östra Holavedsvägen.

Margit Ekman framförde sitt och medresenärernas tack för en givande bussresa. En applåd till henne för att hon föreslagit just Naturum Tåkern som ett mål på resan!

Vi var åter i Sturefors ca. kl. 18:15 efter en i alla avseenden lyckad dag, vädermässigt väsentligt bättre än väderspåmännens prognos.

Tack Håkan och Rune för resan!

/ HH