Gästbok

(Skicka in ditt meddelande så här: klicka så får du upp en epost till bägge nät-redaktörerna)

2013-01-06

Hej!
Sökte efter släktinformation, om min mormors mor som bodde i Tjärstad, och hamnade tillslut i er gästbok, där jag fick se min mammas namn, Sigrid Sjöbert. Har nu läst och sökt på många sidor, vill bara säga att det är en fantastisk hemsida. Min morbror Nils Sjöbert har gjort ett jättearbete, jag vet ju att han var aktiv i hembyggdsföreningen. Tyvärr är inga barn från Hulda och Karl Emil Sjöbert i livet längre, min mamma Sigrid blev 98 år, och var den sista i syskonskaran som levde till 2008.
Jag har många fina minnen från ängen hos mormor och morfar, där vi plockade vitsippor. De bodde i "Värdshuset" i Stafsäter.
Har nu fått inspiration att föra detta kulturarv som finns här, vidare till min dotter Maria.

PS Jag vet att min mormor hade en syster som hette Elin, hennes barnbarn, Bertil är född samma år som jag, 1949, intressant!!! Forskare nog vidare............
Hälsningar
Birgitta Löfstedt

2013-01-04
Vill bara tacka för en underbar hemsida. Hoppas ni orkar fortsätta med den. Beundransvärt är också att ni håller den uppdaterad!
Hamnade hos er när jag googlade på Dunderhult. Och hos er fanns ju mycken information! Och bilder dessutom!!
I Dunderhult bodde min farmors farfars far med barn. Det är helt otroligt att en så stor familj som deras kunde bo i detta lilla torp.
Ni skriver att torpet nu är ett fritidshus. Den som bor där nu har den haft anfäder som bott där?
God fortsättning!
Lena Annerborn, Täby

 

08-05-29

Hej! 

Jag tänkte bara tala om att Torparen Per Nilsson som ni skriver om i Hjortkällan är min morfars, morfars, farfars, far. I sommar hade jag och en annan släktning från Per Nilsson i rakt nedstigande led tänkt åka och titta på ställen där förfäderna har vistats och då bla. Vist. Ni har en underbar hemsida med mycket information. Vi tackar för den upplysning med bouppteckning som ni har lagt ut på nätet.

Trevlig sommar! 

Hadidja Lansén

 

08-03-13

Kära styrelse och medlemmar i Wist hembygdförening. 

Årsmötet 2008 är avklarat. Klockan är nu 01:28. Jag har just i kommit till vår fritidsbostad i Nävekvarn/Nyköping efter årsmötet i vår hembygdsförening. Måste bara få skriva några rader. Jag är så glad och tacksam just nu för kvällens aktivitet. Att bara få komma in i församlinghemmet och få träffa så många gamla vänner var helt otroligt. Så många öppna famnar och glada igenkännanden känns helt otroligt. Många har jag inte sett på 30 år. Ibland måste jag försynt fråga "-'Vem är Du?". Ett förnamn räckte inte för mig att komma ihåg. Man står där och väntar att 'poletten' skall trilla ner. Det händer inget i hjärnkontoret. 

Så adderas gårds- eller husnamnet och då ... kommer bilder, händelser och kartan snabbt komplett. Jag fattar inte hur man kan få fram historien och bilder i sina 'orginalfärger'. Visst minns man. Kanske inte rätt, alltid. 

Ingemar var glad över att årsmötesförhandlingarna gick så fort. Så spräcke jag hans schema! Ett varmt tack till hela styrelsen med den suveräna ledaren Ingemar i Wist hembygdsförening. Han gav mig 40 planerade minuter. Det fyllde jag med råge. Det var inte min mening, men när ångan var uppe, kunde jag inte sluta. Det blev visst 3 avslut!! 

Tack för Ni lyssnade så tålmodigt på Martin och Inez pöjk! 

Kramar till er alla /Anders Vistby

 

07-12-26

Hej, kul att hitta en så bra hemsida om Sturefors/Vist. Själv bodde jag som barn på Husbyvägen i Sturefors mellan 1960-1972. Har nu genom era bilder fått uppleva några fantastiska barndomsminnen igen. Signe Pettersson vår trevliga granne. Midsommarfirande på 60-talet när man först fick åka runt på traktor med släp och plocka blommor, klä midsommarstången och sedan skynda hem för att göra sig fin inför dansen. Fotbollsturneringar både på den gamla planen vid Sturefors slott och sedan vid "badet" i Sturefors. Den här sidan kommer jag att besöka ofta. 

Sundsvall 071226 

Kerstin Sundberg

 

06-06-15

Hej! Jag har nyligen fått ett ex av den nya Stureforsboken och vill på en gång säga att här har verkligen hembygdsföreningens styrelse fått tíll stånd en väldigt trevlig och innehållsrik bok om Sturefors alltifrån urminnes tider fram till våra dagar. Inte minst glädjande är att man lyckats få tag på så många fina bilder som ger utmärkta bakgrunder till samhällets framväxt. Naturligtvis är jag också stolt över att ni tagit med mina "by-minnen" från mellankrigstiden! Jag vill samtidigt ånyo komplimentera föreningen för den utmärkta och ständigt uppdaterade hemsidan som innehåller en enorm mängd artiklar, foton och sakuppgifter från föreningens trägna arbete i kulturens och hembygdens tjänst! 

Sollentuna i juni 2006 

Sture Prebert

 

05-08-30

Vilken proffsig hemsida vi har i hembygdsföreningen!
Är medlem sedan flera år fast jag inte synts till i föreningssammanhangen.
(Håller till mest på andra sidan ån, på Nya slottet)
Har faktiskt inte varit inne på hemsidan  förrän nu, fast jag har hört om
den i byn!
Snyggt och välgjort! Men! Vilket jobb ni lägger ned! Applåder och
visslingar!
Hälsningar
Sven-Erik Jonasson

Sturefors

 

05-07-15

Hej!
Vad roligt det var att hitta er sida!
Blev särskilt glad när jag fann Sjösäter, som funnits i min släkt under lång tid och som numer hyrs och sköts av min mamma, bror och mig.
Extra roligt att hitta Emma Palm i Hemslöjdskatalogen, som min mamma döpt mig efter!
Verkligen fantastiskt arbete ni har gjort, fortsätt med det!
Med Vänlig Hälsning
Emma Palm, Linköping

 

05-04-14 

Hej! 

Blev så himmmmmla glad när jag av en händelse snubblade in på er hemsida! Välgjord, strukturerad och informativ, klart det bästa jag sett på mycket länge! 

Gladast blev jag dock över informationen jag fick, en av min mormors fastrar var nämligen Lovisa Gustava Dahlhielm! Henne hittade jag igen i Ringsnäs; boende brukare, STORT tack för det! Om av en händelse någon släkting till henne (f 18350824) och maken Anders Johan Åbom (f 18290922) läser detta, vore jag jätteglad över kontakt. 

Vänliga, snöslaskande och framför allt tacksamma hälsningar 

Lovisa B Eriksson, Gällivare, Lappland 

 

03-04-28
Hej! 
Jag har i samband med lite minnesskriverier för några år sedan skrivit ett par sidor om hur vi som var tonåringar på 30-talet i Sturefors roade oss och hur vi tillbringade vår fritid närdet inte fanns så mycket tekniska möjligheter som numera och de ekonomiska tillgångarna var så begränsade att en biobiljett för 1:50 tillika med en tågresa in till Linköping betydde ett stort hål i portmonnän för en tretton års ungdom. Jag vet inte om det kan vara av något intresse för hembygdsföreningen att ta del av detta - ni får göra hur ni vill. Eftersom det väl är föreningens ordförande som ska ta ställning så sänder jag över skriften till honom tillsammans med ett par skannade bilder. Tag alltså kontakt med Ingmar Carlsson i Styvinge om ett par dar. 
Jag har kontakt med ett par andra hembygdsföreningar och kan konstatera att ingen sköter sin hemsida så bra som ni i Wist; alltid uppdaterad och fräsch. 
Hälsningar Sture Prebert

03-01-12
Hej!!  
Vilken underbar hemsida ni har i föreningen! Jätteintressant!! Jag är väldigt intresserad av att få veta så mycket som möjligt om Tacketorp och är tacksam om det finns fakta som jag kan ta del av. Jag har egentligen ingen anknytning till varken torpet eller ens Sturefors, men under större delen v -97 bodde jag i Linköping och var en dag ute och åkte bil i trakterna kring Sturefors. Jag åkte ner på en liten väg och tog en promenad på olika små vägar varpå jag kom ut på ängen vid Tacketorp. Jag blev förstås nyfiken och gick dit för att titta och självklart blev jag förälskad i stället. Kände en jättestor dragningskraft till både huset och miljön. Synd bara att det blivit så förstört. Jag var där senast för 1 år sedan när jag ändå hade vägarna förbi Linköping och kände fortfarande den där starka dragningen. Vet du/ni vem som äger det? Vilka har bott där? Historik? Är intresserad av all information!  
Tack på förhand och tack även för en jättehärlig sida!
 
Med vänlig hälsning-
 
Helena Nilsson, Lindesberg

 

 

Bromma 20021228 kl 01.00 

Hr Redaktör God Fortsättning på hemsidan och på Julen förståss. 

Ett inlägg till hemsidans gästbok: 

>>>>>>>>> 

Man blir smått lyrisk för den fina hemsidan som vår förening har. Det kräver sin man men också att vi gamla Vistbor gör vår plikt. 

När man under Sturefors IF hittar 'Mackans' fina kort på 'Steiners' orkester så startas många minnen upp. Det gäller andra saker och verksamheter som t.ex Röda korset, Sturefors IF, Sturefors JUF, Föreläsningsverksamheten, Hemvärnet, Surefors station, Broöppningar, Kyrkskolan, Rustners spannmålsmagasin, Albinssons åkeri, Persson/Jarledals droskverksamhet, 'Fikets'cafeverksamhet, Sturefors slott Ålderdomhemmet, livet på olika gårdar i Vist kyrkby, nöjeslivet, lite skrönor och historier om vad sig tilldragit haver i Vist mm.

Jag vågar påstå att 'dåtidens' aktiviteter/person i Vist var långt flera än dagens sk 'massrörelse'. Då kommer man till frågan om VAD man kan skriva och VILKA som vill vara med och lämna historisk information. Vi är många som kan lämna information men som kanske tvekar av praktiska skäl. 

Jag önskar komma i elektronisk kontakt med kända och okända grannar och vänner för att få en riktig och bra dokumentation. Det krånglar lite med @mail via Telia så hör av Er under följande adress:

anders.vistby@telia.com 

 

Hör av Er 

Mvh Anders Vistby

 

02-05-16

Hej igen ! 

Jag har sökt hjälpa Annika Björk att finna Emil från Mosshult i USA. Det fanns vissa chanser därför att han utvandrade samtidigt med några Jonsson-bröder från Björkhagen Vårdnäs. Via hustru Gullis kusin i Rockford fick jag kontakt med ett barnbarn till Elias en bror till Jonas från Mosshult. Denne man Eugene bor i Minneapolis Minnesota. Tyvärr lyckades han inte finna Emil trots, vad jag förstår, rejäla insatser. 

Denna kontakt startade dock ett fruktbärande utbyte. Jag tipsade bland annat om Wist hemsida och här följer betyget. 

"The Wist website is very detailed, one of the best I've seen. You and others have done a superb job compiling it. I going back there again" 

 

Här kommer en svensk-amerikansk aforism från Minnesota: 

Allt som är bra behöver inte nödvändigtvis vara Svenskt, 

men allt Svenskt är bra! 

Bertil Johansson

 

02-03-08

Hej! 

Vill passa på att ännu en gång framföra beröm för Er hemsida. Den är i mitt tycke ett föredöme för de flesta hembygdsföreningar! 

Trevlig Helg 

Jörgen Andersson Gammalkil.

 

02-01-14

Hej!
Förra gången jag var inne på er hemsida blev det inte av att jag skrev något. Men nu blir det, har just kommit hem från en dag på Riksarkivet i Arninge,. Där har jag hittat en hel del från min mormorsmors släkt. Hon kom ifrån Wist och så långt tillbaks jag har kommit bodde hennes släkt kvar, på Murtorpet, Cedersberg och först på Åkroken. Såg fotot och är mycket nyfiken på huset: när byggdes det? Finns det flera kort kanske äldre?
Tacksam för all information!
Min mormorsmor hette Anna Helena Persdotter och hennes far hette Peter Arvid Carlsson född 1819.
Tack  för en jättefin hemsida med mycket bra och rolig information!
Helena Guilotte

 

01-11-24

Hej! 

Genom en arbetskamrat på min tid i Linköping - anställd på LT och Firma Bygge - Helge Fransson som flyttat till Sturefors kom jag i kontakt med Er hemsida. Trevligt att läsa trots att jag inte härstammar från Wist. Ha en bra fortsättning i Er förening. 

Med vänliga hälsningar 

Ingvar Wahll Skövde

Bromma 2001-10-09 
Jag heter Anders Vistby och fick ett litet infall att se om man händelsevis skulle kunna finna 'Wist hembygdsförening" ute i cyberrymden. Jovisst där hittar man en mycket proffsig hemsida och så denna gästboken. 
Min koppling till Vist är att jag är född (1939) där. Min pappa Martin Vistby drev affären i Katrineberg. Det innebar att man som 'handlarunge' fick åka ut på en blå trehjulig 'schascykel' med varor som inte pappas kunder själva hämtade eller som skickades med skolskjuts, mjölkbil, buss eller postskjutsen. 
Mitt 'distr.område' omfattade bl a Skrinhult, Stohagen, Sundet, Bestorp skola,  , Risnäs by, Skog, Filbacken, Hovetorp, Braberg, Gattorp, Björkholmen med flera platser. 
På söndagarna var jag kolportör d v s tidningsbud. Dä hämtade jag ett 30-tal tidningar vid Sturefors stationen vid '10'-tåget från stan'. Det var Stockholmstidningen, Dagens Nyheter och Sydsvenskan som var utbudet. 20öre/ex med 6öre/ex i förtjänst. Ibland fick man 25 öre + en fika!!! Detta har medverkat till att jag verkligen känner mig hemma i föreningen och i 'Vist' som det stod på skylten utanför Rustners tomt.
Med vänliga hälsningar
Anders Vistby

01-08-07
Hej! 
Föreningens internet-site är verkligen välgjord och intressant! Jag har besökt den många gånger. Jag bifogar ett foto av den sten som ligger uppströms Säbybro i ån. Den har en inskrift som är ett förmodligen inte är så välkänt "äreminne" över Rengens sänkning. 
Hälsningar 
Ulf Persson  (Fiskarstugan)

01-07-30
Hej! 
Det glädjer mig att se en sådan fin sida om Vist. Bra bilder och väldigt fin information. Hittade sidan av en slump då jag fick Bomtorpet i min sökning. Min farfar, David Ström, föddes i Brommetorp i Bjärka Säby. Hans mor Klara Ström gifte sig med Axell Erik Wilhelmsson, arrendator i Göttorp, Fredrik Wässer som fick en udde namngiven efter sig och många flera av mina anfäder kommer från Vist, så "vist" var det roligt att hitta er sida som jag ofta kommer att besöka hädanefter. 
Hälsningar Rolf Ström

01-07-14
Hejsan! 
Vill även jag ge Er en eloge för allt ert arbete både i föreningen som sådan och med Eran hemsida som verkligen är mycket bra. Kul att mitt specialarbete "Vist - socknen där ån kröker" har gett Er något. Jag upptäckte just att vissa delar av den nu fanns med på hemsidan. Det har säkert funnits där ett bra tag, men som småbarnsförälder sitter jag inte framför datorn speciellt ofta, och upptäckte det inte förrän nu. 
Tack! 
Helén Gustavsson

01-05-04
Tack för en mycket bra hemsida.
Med anledning av artikeln om ödetorpen kontaktar jag er. Undertecknad bodde i Nybygget fram till 1949. Jag hittade en bild på Bomtorpet som är tagen 1944, kanske den kan vara intressant för er.
Stig Jonsson
Storgården 13
Linköping

01-04-16
Sigrid Löfstedt född Sjöberth har idag gjort sin internet debut genom att gästa er hemsida. Sigrid föddes 1909 i Brokind (Betlehem) och kom till Stafsäter vid 1 års ålder. 
Sigrid är storasyster till Nils Sjöberth och familjen bodde i värdshuset. Tillsammans med Sigrid är dottern Birgitta och barnbarnen Maria och Elisabeth och vi är alla mycket imponerade över det arbete ni har lagt ner.
Bo Wastesson

01-03-19
Hej! 
Vad kul det var att titta runt lite på Er hemsida....där finns mycket intressant att läsa. Det var kul att mitt examensarbete kunde vara till glädje för Er! 
Vänligen   
Anette Andersson Tierp

01-03-12
Hej!
Ni har en mycket trevlig hemsida som dessutom uppdateras. Min mormor Julia Spjuth-Karlson (1896-1980) växte upp i Mumsmålen, Mosshult och Nydal. Hon berättade att då Oscar och Anna Ekman gifte sig fick alla boende under Bjärka-Säby komma till slottet och fotograferas för att det skulle bli ett album som bröllopsgåva till de nygifta. Jag uppfattade som att det fotades familjevis. Kan det stämma? Finns det i så fall kvar? Det fanns tydligen fotografer i bygden för vi har flera foton från dessa släktingar men inget som kan härledas till den ovan nämnda fotograferingen.
mvh Annica Björk

Kan någon läsare hjälpa Annica med ovanstående "fotograferingsfråga"? Hör i så fall av er till Hembygdsföreningen så skickar vi svaret vidare.
Sven-Olof, hemsidesansvarig

01-03-12
Tack för tipset. Mycket ambitiös och trevlig hemsida ni har; den hamnade direkt i "Favoriter". 
Mvh Björn Bergström

01-03-08
Hej!
Jag heter Ann-Britt Ahlström och bor i Partille. Jag blev jätteglad när jagupptäckte den här hemsidan. Min pappa var uppväxt i Vist. Han hette Kurt Ahlström. Det var roligt att se skolfotografier på honom från Svartsäters skola, foton på Fiskvik där min farbror Birger Roos bor, Hässelkulla där min farmor och farfar bodde när jag var liten. Jag tycker det här var en mycket trevlig hemsida och kommer att besöka den ofta.
Med vänlig hälsning
Ann-Britt Ahlström

01-02-23
Blev idag kontaktad av min mormors bror om denna hemsida.
Ni har lagt ner ett enormt arbete. Sort tack. Det har varit en mycket givande läsning.
Det har varit en mycket givande läsning.
Vänliga hälsningar.
Elisabeth Wastesson
Barnbarn till Sigrid Löfstedt som är barn till Hulda och Karl Sjöberth som levde sitt liv vid Stafsäter.

01-01-02
Hej!
Jag har kikat på er trevliga hemsida om Vist. Själv håller jag på med släktforskning och har flera anor ifrån Vist. Jag har hittat en hel del matnyttigt på era sidor och ser fram emot kommande uppdateringar.
Hälsningar
Ulf Pettersson, Långgatan 153, 589 55 Linköping

00-12-16
Hej
Jag har tagit del av er hemsida. Jag tycker den är trevlig.
Bra initiativ
Mvh/Christer Sjöberth

00-12-04
Hej! Nils Carlsson heter jag och bor i Malmö. Har blivit introducerad i
hemsidan via min svåger Hans Roos. Är själv född i Bankekind och har/eller har haft/ släktingar i Sturefors. Er hemsida ger intryck av stor proffesionalism. Tack för det.
Med vänliga hälsningar
Nils.