Återlämnat stöldgods 2012-10-30

Hembygdsföreningen sekreterare Berit har fått ett brev med märkligt innehåll och ett väl inplastat och hoptejpat paket. Brevet hade följande innehåll:

Hej !
Här kommer ett brev från en mkt ångerfull "tjuv". För ca 35-40 år sedan var jag på besök i forngården i Bjärka Säby.

Väl framme vid boningshuset såg jag att en ruta var krossad. Innanför fönstret stod två gamla böcker, och tyvärr blev frestelsen för stor, varför jag tog dessa böcker. Nu efter så lång tid gjorde jag en vindsröjning och återfann då böckerna i samma skick. Jag vill nu göra rätt för mig och återlämna dessa till Fornhemmet där de hör hemma. Vill också passa på att be om förlåtelse för mitt tilltag och för de besvär jag har orsakat er. Är själv en stor hembygdsvän, och det kommer att kännas mkt bättre nu utan dessa "lik" i garderoben!

Jag vill inte uppge vem jag är och det är väl inte så intressant heller???

Lycka till i ert arbete.

 

Paketet innehöll 2 böcker.I den ena boken fanns Whbf inventarienummer 985:


- Bok ”Sveriges Rikes Lag …”. Stockholm 1752. Längst bak skrivet med blyerts: ”Denna lagbok har jag köpt på åtvids marknad för 10 d Ao 1757 D 18 october. Göran Arwidson”. Pärm av läder på papp.

 

- Den andra boken är en bibel med delvis svårläst handskrift på pärmens insida, bifogas. Sannolikt finns även där ett inventarienummer.

 

 

Nedan följer en kommentar av ordförande Rune:

 

Den vindsröjningen, som medförde att ärligheten kom ifatt dig och att du återlämnade stöldgodset, var verkligen mycket givande.

35-40 år är en lång tid sedan den olyckliga händelsen inträffade och i och med att du nu tagit ditt förnuft tillfånga och lämnar tillbaka böckerna och samtidigt ber om förlåtelse så får vi anse att saken är utagerad från vår sida .

Vi är inte långsinta i vår förening men lever under devisen att ärlighet alltid varar längst.

Rune Sundström
Ordf.