Besök på fornhemmet i Bjärka-Säby av klass 4 i Vist skola.

2009-06-02

Text och bilder av Anders Vistby

Veckan innan barnens besök var vädergudarna inte nådiga. Under tidigare års besök hade solen strålat från en klarblå himmel men det verkade tveksamt i år.

Bondfamiljen i Fornhemmets hade förberett sig väl. Alla i gården Sand var väl förberedda på besöket, där barnen fick tillfälle att pröva på ett flertal vardagssysslor i 1800-talsmiljö.

Barnen hälsades välkomna vid grinden av bondens hustru, gammelmor och pigan.
Samtidigt fick barnen ett ’gammalt’ namn i ett band kring halsen. Cecilia Lindroth samlade barnen i en ring på gårdsplanen och berättade om Fornhemmet och om bonden, pensionärerna och tjänstefolket

Det viktiga var att arbetsgrupperna delades upp i typiskt kvinnliga och manliga sysslor.
Flickorna fick pröva på karda ull, spinna, putsa koppar, mala säd, skura golv, knyta mattfransar, servera mm.

Pojkarna fick rödfärga uthus, såga ved, hugga ved, tillverka kvastskaft med björkris, bära vatten, klippa torvtak, slipa knivar, tälja pinnar till räfsan mm.

Det fanns mycket intresse för arbetsuppgifterna samt ’spring’ i kroppen på barnen varför ingen stod arbetslös. Gårdsfolket visade hur respektive arbetsuppgift skulle genomföras. Kvasten måste vara hårt bunden och kvastskaftet måste ha bra längd för användaren.

Vid eftermiddagens paus kom präst och prästfru för att förrätta ett husförhör.
Prästen tackade för inbjudan och bad barnen redogöra för de tio budorden. Husförhöret avslutades med med ett riktigt kaffekalas där barnen serverade gårdsfolket kaffe ur nyputsade kopparkannor. Bonden tackade barnen för besöket. De vandrade ut genom grinden till sin buss. Gårdsfolket var nöjda med dagen och avslutade med div. städning.

– Dagen avslutades med att det började regna igen men vad gjorde det.

Ida och Alfred’ sitter på trappan och pustar ut och bonden Ingmar far, något blöt på västen, hem till sina kor i Styvinge.

Åter en mycket trevlig dag är till ända.
/Anders Vistby