Bjärka-Säby Fornhem fyllde 100 år 24 juli 2022. Öppet hus och jubileumslunch

 

Ett arrangemang i samarbete mellan Bjärka-Säby Egendom och Wist Hembygdsförening

Text: Anette Söderman och Mats Persson

Fornhemmet kom till på initiativ och bekostnad av godsägare Oscar Ekman på Bjärka-Säby redan under 1920-talet. Hans syfte var att för efterkommande visa hur bondgårdar och torpställen såg ut och fungerade. Därför lät han från godsets ägor flytta en samling gamla byggnader till den vackra ek- och hjorthagen strax intill Stångån. Fornhemmet är en bondgård typisk för våra trakter, på gränsen mellan slättland och skogsbygd, under förra delen av 1800-talet. Man anser att 1922 var det år då platsen fått sin utformning.

Bjärka-Säby Egendom och Wist Hembygdsförening beslutade i samarbete att det i år 2022 fanns stor anledning till att fira 100-årsjubiléet ordentligt. Vi ville levandegöra Fornhemmet för en dag och låta alla komma och se hur fint det är. Dagen skulle sedan avrundas med en jubileumslunch för den som ville deltaga.

Bildkavalkaden, som följer, visar hur lyckad dagen blev! Många medlemmar deltog i tidstypiska kläder och rörde sig och arbetade överallt runt gården.Till kaffet serverades smörgåsar med herrgårdsost för att uppmärksamma att urtypen för den svenska herrgårdsosten skapades av mejerskan Kristina Löfgren på Bjärka-Säby gårdsmejeri 1882.

Det var verkligen liv och rörelse och många besökare njöt av det vackra vädret och den fina miljön. Föreningen fick motta tre handgjorda räfsor i trä av Per Hahn samt en löpare, vävd av en grupp medlemmar och designad av Christina Gustafsson, ”Vår i Fornhemmet”.

Frampå eftermiddagen stod sedan vår kassör, Håkan Gustafsson, på trappan till Bjärka-Säbys vackra magasin och hälsade gästerna välkomna. Håkan har tagit initiativet till jubileet och har stor del i att dagen blev lyckad. Han har tillsammans med Anette Söderman, Eva Sievert och Kristina Ekman lagt ner mycket arbete på förberedelser. 

När vi satt oss till bords i den vackra, luftiga salen, hälsade vår värd, Johan Oscar Ekman, oss välkomna till lunchen. Han berättade om hur Fornhemmet bildades för hundra år sedan. Ordförande Anette Söderman var glad att dagen blivit så lyckad och tackade alla medlemmar som medverkat under dagen.

Menyn gick inte av för hackor: rökt hjort från Bjärka-Säby, potatiskaka, kräm på palsternacka, viltsky, sallad, smör, bröd, herrgårdsost, dryck, kaffe med jordgubbstartalette. Vin och Fornhemsöl, bryggt på humle från Fornhemmet fanns att dricka till detta. Mums!

Efter maten kåserade Henrik Ekman över människor och livsöden från trakten under tidiga 1900-talet.
Östergötlands Hembygdsförbunds ordförande Rolf Pettersson överlämnade ett gratulationsdiplom.
För första gången framfördes Säbyvisan av Rakel Fagius och Johan Gertz. Vackert!

Säbyvisan skrevs och tonsattes av Jacob Axel Josephson vid ett besök hos Edvard von Saltza på Säby 1842.
När taffeln var bruten, visade Åke Öberg slottets gamla vagnar och ekipage som står i en utställning på bottenvåningen.

Ja, se det var ett riktigt jubileum det!

Här följer en fotokavalkad från det lyckade jubileet