Norrköpings Tidningar 1974-08-14

Östgötsk pristagare i SM i gardinvävning

Hederspris i SM i gardinvävning erövrades av fru Karin Druid från Sturefors. Hon var enda pristagare från Östergötland framgår det av en utställning av länets bidrag till SM hos hemslöjden i Linköping. Det är en enkelt raffinerad gardin i naturfärg randat i olika bruna nyanser som gav Karin Druid hederspriset.
Tekniken hon använt är tuskaft och materialet linne och cottolin. Juryn, som letts av Gunnel Hazelius-Berg, Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund, har tydligen också förstått att uppskatta det verkligt gedigna hantverk Karin Druid presterat.

Att väva gardiner är inte det lättaste. På få textilier avslöjas så obarmhärtigt om väverskan slår för hårt. Stadkanten på en gardin måste givetvis också vara perfekt.
Karin Druid har det här med vävning i blodet. Vävning är för henne något självklart. Hennes mor vävde alla textilier till föräldrahemmet, en gård i Småland. Minst en vävstol var ständigt i gång. Karin Druid har också alltid en väv uppe i sin vävstol, utom på sommaren, då trädgårdsskötsel och annat tar mycket av hennes tid i anspråk.
Till vintern skall det bli trasmattor. Det Druidska hemmet är nämligen ganska så välförsett med gardiner vid det här laget. Vävningen är bara en hobby för Karin Druid, även om hon utövar den på ett professionellt sätt. Hon tjänstgör som sjuksköterska och är dubbelarbetande mamma. Sönerna har hon dock inte lyckats värva för sin favorithobby, men de följer hennes vävning med stort intresse och det är de som hittar på namn på hennes alster.
Det vinnande bidraget är dock namnlöst, liksom en gardin i samma färger men i enbart cottolin och annat mönster hon också sände in. Som många av de andra tävlingsdeltagarna i länet skickade hon sina gardiner till Gunilla Söderlund-Axsäter, länshemslöjdskonsulent i sista stund.

39 bidrag fick Gunilla Söderlund-Axsäter in allt som allt. Hon gjorde ingen sovring utan lät juryn helt fälla utslaget. 800 gardiner från hela landet sändes till tidningen Land, som utlyst tävlingen.

 

Birgit Engström, Frödinge i Småland vann bomullsgardinklassen, Anna-Lisa Larsson, Ingbo i Uppland vann i den allmänna klassen. Övriga pristagare graderades inte inbördes utan tilldelades hederspris, den för en textilt intresserad person mycket värdefulla ”Textilkonstens historia”. – Inget man sträckläser, men både nyttig och rolig att ha, säger Karin Druid.
Om nu de östgötska väverskorna totalt bara erövrade ett pris, vilket förstås inte är så bara, stod de östgötska deltagarna för ett par andra rekord. Yngsta deltagare var Barbro Andersson, 16 år från Vadstena. Hennes skira röd-vit-randiga gardin hör till det sevärda på hemslöjdens utställning, liksom den ende manlige deltagarens alster. Det är Bertil Bergstedt i Linghem, som vävt en utsökt mönstrad enfärgad gardin.
Över huvud taget finns mycket av intresse bland de utställda gardinerna. Det gällde att antingen väva ett egenhändigt komponerat mönster, eller att välja en gammal förlaga. Så har många gjort. bl a deltagare från Aska, som använt fina gamla mönster från den stora inventeringen av lokal textil i socknen.
E.S.