Scoutbesök från Taiwan 2011-08-08

Årets Jamboree var i Kristianstad med ca 33.000 ungdomar från ca 150 länder.

Vissa scoutgrupper förlänger vistelsen genom att bo hos olika värdfamiljer. En sådan grupp var de ce 15 scouterna från Taiwan.

Fornhemmet har nu haft sitt andra scoutgruppsbesök i år. Det var Taiwanesiska ungdomar som är gäster hemma hos olika värdfamiljer i Östergötland.

Gruppens kontaktperson var Erik Årnfeldt. Han kontaktade mig och undrade om ca 15 st taiwanesiska ungdomar kunde få besöka Fornhemmet. Visning önskades på engelska.

Jag svarade direkt JA!

Måndagen 8 aug. 2011 kom gruppen, i en lång rad, till Fornhemmet via gångstigen från Bjärka Säby slott. Himlen var gråblå och regnet hängde i luften. Nästan alla hade tagit på sig sina regnkläder och ryggsäck!

På vägen in till fornhemmet stannade vi upp och jag berättade lite allmänt om Wist Hembygdsförening , familjen Ekmans livsverk samt lite om eklandskapet.

T.ex. ekens livsålder som växer upp i 500 år, lever i 500 år för att sedan långsamt vissna bort under 500 år.

Väl framme vid grinden berättade jag om vad de skulle få se dvs ”Livet på en bondgård”:

  • Husens ålder
  • Vilka hjälpmedel man hade och vad och hur man använde redskapen för att bruka gården
  • Varför husen var så låga
  • Var och hur man bodde med olika generationer i olika hus
  • Vilka djur som fanns på gården
  • Hur man klarade kylan på vintern
  • Årscykeln, dvs vad man gjorde under de olika tiderna på året, t.ex sådd, slåtter, skörd, plöjning, ishantering, våra olika högtider.

I Taiwan har man ingen snö! Vintertemperaturen är ca +15 grader och sommartemperaturen är +27 grader med ca 85% fuktighet! Det gjorde att man inte förstod detta med kälkar, snö och is osv.

Ungdomarna var mycket intresserade och gick omkring i små grupper efter visningen.Till de allra mest intressanta delarna hörde nog timret i husen, vattenledningen i trästocken, vattenkällan och upphämtningen av vatten.

Gästboken var också intressant. Man var minst två som samtidigt skrev i den!

Hela tiden skrattade de åt varandras texter. Det var kinesiska tecken och jag var mycket imponerad över hur snabbt man ”fick till det”. Stor tystnad under det man skrev och stort jubel av alla när alla tecken var på plats.

Besöket började ca 10:45 och avslutades med medhavd lunch ca 12:30.

Alla verkade glada över besöket. Man tackade inte genom att ta i hand utan man höll ihop handflatorna under hakan och böjde sig sedan mjukt framåt flera gånger.

Givetvis besvarade jag deras sätt att tacka vilket uppskattades.

 

Jag var mycket nöjd med scouternas besök när jag lade tillbaka gästboken och låst alla husen. Skyndade till bilen för det kom en kraftig regnskur precis när jag låste järnbommen till Fornhemmet.

Vid pennan

/Anders Vistby