Södersol och trivsel i Vists pensionärshem

(Ur ÖC 3/12 1949)

Det nya pensionärshemmet är utvändigt tilltalande, invändigt både tilltalande och praktiskt. Köken är modernt inredda, glänsande av rostfritt och ljusa färger. I källaren finns bl. a. tvättstuga med lättmanövrerad utrustning samt mangelrum. ÖC foto


I en stuga i Vreta by, ett par kilometer från Sturefors järnvägsstation i Vist bor sjuttiotreårige förre arrendatorn Viktor Gustafsson(1) med sin fem år yngre maka och två söner. I fyrtiofem år har hr Gustafsson brukat arrendegården under Sturefors, som hans far hade före honom och som sönerna nu övertagit. Den tvåhundraåriga eller kanske trehundraåriga stugan   ingen vet riktigt hur gammal den är   innehåller bara två rum och kök och är för trång för att de gamla i längden skall kunna bo kvar hos sönerna, sedan dessa övertagit gården. Far och mor är glada att få flytta in i kommunens nya pensionärshem nere vid kyrkan, och de döljer inte sin tillfredsställelse, då Correspondentens medarbetare hälsar på.

  Vi har varit bekymrade för vart vi skulle ta vägen på gamla dagar, säger hr Gustafsson, där han sitter och värmer sig vid spisen i finrummet, och mor nickar bifall. Någon stuga i skogskanten hade vi väl kunnat få, men då hade vi blivit sittande där och inte kunnat komma någonstans, för särskilt mor är inte så stark längre. Inte heller vill vi flytta för långt bort. Vi har bott här och brukat gården så länge att vi inte skulle kunna känna oss hemma, om vi kom så långt bort att vi inte kunde hälsa på här ibland. Därför blev vi så glada när vi genom kyrkoherdens förmedling fick löfte om en lägenhet i pensionärshemmet.

– Nu kommer vi inte långt bort, bara fram till bygden. Hemmet ligger nära kyrka, handelsbod och järnvägsstation. Här vid Vreta finns en hållplats på järnvägen, så vi kan åka tåg till vårt gamla hem när vi vill. Lägenheten som vi får är en av de rymligaste i pensionärshemmet, rum och stort kök. Den blir alldeles lagom för oss och lättsam för mor att sköta, modern och bekväm som den är. Vår lägenhet är visst den enda i hela huset som har elektrisk spis ännu. Kraftnätet lär inte tåla påfrestningen med sådana spisar i alla lägenheterna.

En del möbler och annat har familjen Gustafsson köpt nytt till den nya bostaden, där de skrymmande pjäserna från stugan i Vreta inte passar. Men tillräckligt mycket av de gamla kära sakerna får flytta, för att trivseln och hemkänslan skall följa med. Både far och mor är säkra om att de kommer att trivas lika bra i den nya bostaden som de så länge gjort i den gamla, och de får det mycket bekvämare.

Makarna Gustafsson trivs vid den ålderdomliga spisen i stugan i Vreta, men de tycker det skall bli skönt att få flytta till pensionärshemmet med dess större bekvämlighet. ÖC foto

Hemmet har kostat 157.000 kr.

Sju andra familjer får det lika bra som Gustafssons. Det är nämligen åtta lägenheter i pensionärshemmet, säger kantor Henning Novik, ledamot av byggnadskommittén, som demonstrerar nybygget för Correspondenten. Fyra är av en mindre typ om rum och kokvrå, och fyra har rum och ordentligt kök. Hyran blir 180 kr om året för de större och 120 kr. för de mindre. Dessutom finns i huset en tvårumslägenhet, vilken skall disponeras av kyrkväktaren, som skall ha tillsyn över pensionärshemmet.

Frågan om pensionärshem aktualiserades 1947, då det gamla Källsätershemmet brann. Källsäten var någon sorts annex till ålderdomshemmet, där de gamla fick bo gratis och sköta sig själva. Det var mycket skröpligt, så någon större förlust var det inte när det brann. Men hyresgästerna blev husvilla, och så fick fattigvårdsstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheterna att bygga ett modernt pensionärshem. I våras var man klar att sätta upp entreprenadhandlingarna, och sedan har huset blivit färdigt på ett halvt år. Till invigningen på söndag är det fullt färdigt så när som en del yttre målning och ordnande av tomt och framfartsväg.

Hemmet har kostat 157.000 kr. och statsbidrag har erhållits efter vanliga grunder. Hyrorna är därför också de av staten fastställda, för alla pensionärshem på landsbygden gemensamma.

Alla får södersol

En rundvandring i huset ger snart vid handen att lägenheterna är i alla avseenden förstklassiga, ljusa och trevliga och särskilt planerade för att vara lättskötta. Kokvrårna i de mindre lägenheterna är så rymliga att de bra nära förtjänar att kallas kök, och även i övrigt finns det gott om utrymmen. I källaren finns panncentral, skinande rostfri tvättstuga med lätthanterliga inventarier, torkrum och mangelrum med mangel. Matkällare och vedbodar finns förstås också.

Huset ligger på öppna fältet, men det lär inte dröja länge innan de gamla får grannar. Vatten  och avloppssystemet till hemmet är beräknat så att det skall räcka till också för en del annan bebyggelse i närheten. När allt är klart kommer pensionärshemmet att ligga vackert inkomponerat i landskapet och bebyggelsen. En särskild finess med hemmet är att det är byggt och planerat så att alla hyresgästerna får södersol i rummen.

-hamre

(1) Vreta Nergård 1 /HH