Besök på Fornhemmet i Bjärka-Säby av klass 4 i Vist skola. En tidsresa och ett husförhör

2012-05-22 Text av eleverna Ellen, Lovisa and Samuel, bilder Hans Hansson

En dag satt det ett brev på tavlan. När vi öppnade det var det skrivet på ett gammaldags sätt. En bonde som hette Ingemar hade hört talas om flitiga barn i klass 4 på Vist skola. I brevet bad han om hjälp med att få sin gård i ordning till husförhöret. Brevet var skrivet år 1912.
En tisdag morgon samlades hela klassen utanför stora skolhuset. Tjejerna var klädda i kjol, blus och förkläde. Killarna hade shorts, skjortor och kavaj eller väst. Med buss åkte vi till Bjärka Säby slott. Där mötte vi fröken Cecilia. Hon visste hur man kunde resa tillbaka i tiden. Det hade hon lärt sig på en lärarutbildning. Vi gick ut med en stig genom en ekskog och kohage. För varje steg fördes vi tillbaka i tiden.
Vi kom fram till en grind där fick vi nya namn en fick heta Ottilia en fick heta Asta och en Göta. Jag hette Ottilia där. Alla tjejer fick göra olika saker, som att städa Ingemars hus och mala kaffet. Jag, Ottilia fick duka och torka av alla bord och stolar. Jag fick gå och hämta vatten och trasor för att kunna torka alla bord. Sedan så dukade jag med fina dukar och kaffe koppar. Sist plockade jag blommor och satte dem i vaser. Vi fick dela upp blommorna. Så att de räckte till alla vaser. Närjag var klar Fick jag mala kaffe med en annan tjej. De andra arbetsuppgifterna för flickor var att städa, tvätta och krusa örngottsband.

När det blev husförhör så kom prästen och hans hustru. Vi fick sjunga ”Din klara sol går åter opp”. Det klarade vi. Sen sa nästan alla en av 10 Guds bud var, en eller annan sa 2 stycken. Efter det fick vi servera alla vuxna kaffe och skorpor. Efter det fick barnen smaka på kaffe och skorpor . Det var inte så gott, jag gillar inte kaffe. När allt var klart så skulle vi åka hem då fick vi lämna våra identiteter och gå.

Av: Ellen

En dag satt det ett brev på tavlan. När vi öppnade det
var det skrivet på ett gammeldags sätt. En bonde som hette Ingmar hade hört talas om flitiga barn i klass 4 på Vist skola. I brevet bad han om hjälp med att få sin gård iordning till husförhöret. Brevet var skrivet år 1912.
En tisdags morgon samlades hela klassen utanför stora skolhuset. Tjejerna var klädda i kjol, blus, förkläde eller klänning. Killarna hade shorts, skjortor och kavaj. Med buss åkte vi till Bjärka säby slott. Där mötte vi fröken Cecilia. Hon visste hur man kunde resa i tiden. Det hade hon lärt sig på lärarutbildningen. Vi gick med en stig genom ekskog och kohage. För varje steg förflyttades vi tillbaka i tiden.

Vi kom fram till en grind. Där fick vi nya namn jag fick heta Maria och sedan berättade de vad vi skulle göra. Vi städade i det lilla gästhuset vi dammade också där, målade staketet, vävde och mycket mer det var kul. Sedan när nästan allt var klart kom prästen och hans fru. De förhörde oss på tio Guds bud och så sjöng vi en psalm tillsammans. Vi bjöd dem på kaffe vi malt själva. De tyckte att det var jättefint. Sedan var det vår tur att åka hem. Alla var nöjda och glada. Jag hoppas på att vi kan åka dit igen.

Av: Lovisa

En dag satt det ett brev på tavlan. När vi öppnade det var det skrivet på ett gammalt sätt.
En bonde som Ingemar hade hört talas om flitiga barn i klass 4A på vist skola. I brevet bad han om hjälp med att få sin gård i ordning till husförhöret. Brevet var skrivet 1912.
En tisdags morgon samlades hela klassen utanför stora skolhuset. Tjejerna var klädda i kjol, blus, förkläde eller klänning. Killarna hade shorts, skjortor och kavaj.
Med buss åkte vi till Bjärka säby slott. Där mötte vi fröken Cecilia. Hon visste hur man kunde resa tillbaka i tiden. Det hade hon lärt sig på lärarutbildningen.
Vi gick ut med en stig genom ekskog och kohage. För varje steg vi tog förflyttades vi tillbaka i tiden.
Vi kom fram till en grind där fick jag ett nytt namn, jag fick heta Alfred. Vi ställde oss i en ring där berättade fröken Cecilia vad vi skulle göra. Jag fick gå och skrapa bort mossa från staketet. När det var klart skulle jag måla staketet med röd färg. Att måla var jättekul, men jag fick färg på byxorna och skjortan.
När jag var klar med målningen gick jag och fika. Efteråt provade jag att slipa knivar mm. Jag fick också gå till brunnen för att hämta vatten åt tjejerna.
När tjejerna fått vatten gick de till Ingemar och gjorde kvistar till sopborstar. När jag var klar med det gick jag till skogen för att såga av skaft. Men då råkade jag såga mig i fingret ,aj!. Det började blöda men Helene hade med sig första hjälpen kitt.

Äntligen var det dags för mat. Det blev fisk och potatis. Vi bad en bordsbön innan vi åt.

Efter lunchen kom prästen och det blev husförhör. Det gick bra och vi blev godkända

Av: Samuel