Bjärka-Säby andelstvättstuga
I början av 1940-talet tog montören Axel Forsling (som var anställd vid Bjärka-Säby gård) initiativet till att bilda en andelstvättstuge-förening där vi som bodde i Hovetorp och Bjärka-Säby fick köpa andelar. En andel kostade 25 kronor, vilket var mycket pengar på den tiden.
Tvättstugan var belägen vid Stångån mitt emot Bjärka-Säby nya slott. Det var den gamla tvättstugan som renoverades och utrustades med el-tvättmaskin, el-centrifug och el-mangel samt ett torkrum med el-fläkt. Där fanns också hoar att handtvätta i och nu behövde vi inte längre bära in vatten, det var bara att vrida på kran. Vi som bodde i Hovetorp fick åka med 6-tåget på morgonen till Bjärka-Säby och tillbaka med 4-tåget på eftermiddagen.
Ved till att elda i pannan med fick vi av Ekman, men vi tog alltid med en del ved att elda med, för den ved som fanns var ofta sur och kunde vintertid vara klädd med isklumpar. Men vad gjorde väl det, nu hade vi ju tvättmaskin, centrifug och mangel. När sen tvätten var färdig så bar vi ut den och hängde den på klädsträck som vi spänt upp mellan björkarna utanför tvättstugan, det var på sommaren, på vintern torkades den i torkrummet. När sedan tvätten var torr och manglad så fick vi lägga den i backar och så kom Forsling hem med den. Han hade en liten grön lastbil (tillhörde Bjärka-Säby gård) som han åkte ikring med.
Forsling var alltid snäll mot oss tvättgummor, så finns det en grön lastbil i vår himmel så vet jag vem som är chaufför i den.
Den föregående tvättstugan vi hade vid Hovetorp var belägen nere vid Sågarestugan som ligger i närheten av gamla kraftstationen. Där fick man tvätta för hand. Vatten togs från ån och värmdes i en stor gryta som vi fick elda under. Sedan tvättade vi i stora träbaljor med tvättbrädor som tvätten skulle skrubbas mot ett flertal gånger. På senare år hade vi en handdriven vagga som underlättade betydligt. När vi hade storbyk fick man koka upp ett 15-tal lutgrytor och den sista fick stå kvar över natten. Sedan fick man bära ut tvätten på bryggan för att sköljas och klappas med klappträ och sen hänga upp den för torkning.
Författat av Maja Lindholm 2003-11-12
Efterskrift: De båda av Maja beskrivna tvättstugorna finns kvar år 2003 men används ej längre som tvättstugor. /HH