Naturcirkelns avslutning. Svampexkursion

19 september 2021. Svampexkursion på Bomtorpet

Vi var ett tiotal cirkeldeltagare som samlades på Bomtorpet. Flera av oss hade varit ute i svampskogen dagen innan eller under morgontimmarna och vi hade med oss välfyllda korgar med svamp som mykologen och svampkonsulenten Tommy Svensson skulle examinera och beskriva för oss.

Tommy hade själv gjort en snabb räd från bilen in i skogen under förmiddagen och bidrog med massor av svamp som han dukade upp på presentationsbordet.
Han började med att gå igenom de korgar som vi hade haft med oss och kunde berätta något extra om varje svamp som plockades ur korgarna. Eva Johansson antecknade artnamn för brinnande livet och vi får se om vi kan bifoga några av de vackra och exotiska namn som nämndes.

Det var fascinerande att se alla olika former och färger på bordet medan Tommy berättade om skivor, rör, lameller, taggar, böjliga stjälkar, ostartad konsistens, blödande svampkött, viol- och rättikdoft och dödligt giftiga förväxlingsarter. Och han beskrev hur han tillagar nejlikbroskskivlingar och fjällig bläcksvamp så att det vattnades i munnen på oss. Dessa arter är lämpliga ”nybörjar-svampar” tillsammans med citrongul slemskivling. Själv bestämde jag mig för att börja plocka olivvaxskivlingen som Tommy visade noggrant.

Efter fikarasten fortsatte vi med Tommys egna svampar och bordet var nu alldeles fullt av både vackra och ”fula”.

Vi avslutade med en frågestund. Alla frågor fick klara svar av Tommy som vi tackar på det varmaste för den förnämliga exkusionen under äppelträdet på Bomtorpet.

Eftersom detta var vår sista träff i naturcirkeln, så tackar vi Anette för det goda initiativet att starta den. Det har varit ljuspunkter under mörka pandemitider. Den är också på gång att bli tradition, eller hur?

Stort tack, Anette!