TROTS B i SLÖJD: Samuel Göransson, 80, är med på vårsalongen

Ur ÖC xx/4 1972
(Utan bilder)

Av LASSE JONSSON

80-årige Samuel Göransson, Bjärka Säby, har tagit grundlig revansch för det B han hade i betyg i slöjd i folkskolan. På vårsalongen deltar has nämligen med två arbeten i trä.

Den konstnärliga begåvning ligger i släkten. Även Samuels far och farfar låg åt det konstnärliga hållet. Men mest kände konstnären i släkten är sonen Per. Även han är med på vårsalongen.

På bilden nedan är Samuel Göransson i arbete i sin verkstad i en nedlagd kraftstation vid Stångån.

Nu har målarmästare Samuel Göransson, 80, Kvarntorp, Bjärka-Säby, ställt ut igen.

På vårsalongen i Linköping medverkar han med två arbeten i trä. Det ena är ett altarskåp. Sådana har Göransson täljt förr. Ett annat altarskåp av hans hand sitter i Vist kyrka. Och ett annat i församlingshemmet

Han har täljt i trä sedan han var en liten unge. D.v.s. ungefär lika länge som han har varit i målaryrket. Ty han var endast 9 år när han sattes i lära hos fadern, målarmästare Johannes Göransson.

I skolan gick han bara varannan dag. Och hade bara B i slöjd. Men A i innanläsning och välskrivning.

Folkskolläraren tyckte att jag borde studera, men så blev det inte. Det var självklart att jag, liksom mina bröder, skulle bli målare som far.

De konstnärliga anlagen har gått i arv hos släkten Göransson jämsides med den bokliga begåvningen. Samuels farfar var träsnidare och målade i kyrkor. Skulptören Anders Wissler, som bl a gjort ”Tors fiske” i Stockholm, var kusin till Samuel Göranssons mor. På mödernet har släkten funnits i socknen sedan 1600-talet.

SONEN PER

Mest kände konstnären Göransson heter emellertid Per. Han är son till Samuel och hans hustru Maja och han har ett torp i Bjärka Säby-skogen, men bor långa tider i Oslo. Även han är förresten med på vårsalongen.

Per har haft mycket framgångar på sista tiden, men det fanns en tid när han halvsvalt i Stockholm på 150 kronor i månaden i stipendier och gick längtansfullt förbi korvkioskerna utan att ha råd att köpa en korv, minns pappa Samuel.

Men även Per var i målaryrket en tid. Och avlade gesällprov.   Jag såg vilka anlag Pelle hade. Det hade varit dumt att inte låta honom studera.

NATUREN

Själv är Samuel Göransson självlärd eller autodidakt som det heter med ett fint ord. Han målar och arbetar i trä för att han tycker det är roligt, och för att få utlopp för sitt skapandebehov.

 Naturen har alltid varit den stora inspirationskällan. Jag går fortfarande milslånga promenader genom skogen. Det är mycket vacker natur här, och det finns mycket djur. Rådjur, hjortar, älgar.

Det var far som lärde oss barn att älska naturen. Han tog oss med ut i skogen på söndagsmorgnarna när solen gick upp. För honom fanns ingenting som gick upp mot att se naturen vakna till liv.

VETA HUT

Far var en mycket skicklig yrkesman, men det var en hård skola vi barn fick gå i. Man fick lära sig yrket från grunden och att veta hot.

I Kvarntorp, som ligger vid en krök av Stångån, har familjen Göransson bott sedan 1924. Men Samuels barndomshem ligger en bit längre upp, vid stora landsvägen.

I Kvarntorp är hela huset målat av Samuel Göransson. Inte bara väggar och tak utan även möbler. Vardagsrummet på nedre botten går helt i blått. Och väggarna är fulla med konst och släktfotografier.

VERKSTADEN

I en nedlagd kraftstation vid ån finns verkstaden, som är mycket rymlig och fylld av olika aktiviteter Där finna staffli i fall målarlusten faller på. Där målas och renoveras vackra gamla möbler, där finns trädgårdens tidigpotatis i sina lådor, och som ett lite originellt extraknäck har han just textat några namntavlor till korna i ladugården på Bjärka Säby.

Och så täljs det förstås i trä i denna verkstad. Göransson har ett nytt stort altarskåp i tankarna. Det som han gjorde till Vist kyrka tog 4 år att få färdigt.

 Men då fanns det många dagar då du inte ens såg på det, inflikar hustru Maja. Det är framför allt bibliska och historiska motiv som intresserar honom. Ett av de arbeten han ställer ut i Linköping har Slaget vid Stångebro som motiv.

VIRVLAR AV PLANER

 Det virvlar i huvudet av planer. Jag; känner fortfarande skaparkraft. Det är nu andra gången han är med på vårsalongen. Första gången var för sex år sedan.

I samband med sonen Pers utställning nyligen i Galleri Heland i Stockholm togs ett par träskulpturer upp dit, och en dem blev även såld.

Så Samuel Göransson har tagit grundlig revansch för det dåliga betyg i slöjd han en gång fick i fasta folkskolan i Bjärka-Säby.