Takarbete på Fornhemmets vagnslider 2009

2009-04-08 och 2009-05-10

Text Anders Vistby

Foto Anders Vistby, Hans Hansson

Från vass till tak

Att byta ut eller reparera ett vasstak sker inte på en dag. Redan hösten 2008 hade det börjat regna in genom det befintliga vasstaket. Det var bara att vänta på vinter och is. Vi hade planerat att veckan efter årsmötet 2009 samla folket för att samla in vass. Tyvärr ställde kung Bore till det. Isen blev svag samtidigt stod det högt med vatten över isen. Vi kunde inte ansvara för säkerheten. Isens bärighet hade försämrats.

Ingmar C. gav inte upp. -Vintern kan inte vara slut än, menade han och 2009-04-06 fick han rätt. Larmet gick att nu bär isen och den är vattenfri vilket är bra för vassskörden. Årets vass hämtades i kärrkanten vid Ekliden vid ’Vist vägkors’.

Ingmar C. tog hand om lien och mejade ner vassen. Vi buntade och bar upp vassen till vägen för vidare transport till Fornhemmet för lagring till våren 2009 då larmet skulle gå igen.

Nu gällde det att kanske få upp vassen på taket söndagen den 10 maj 2009. Väderlekstjänsten har under några dagar meddelat kraftiga regnbyar. Ingmar noterade 20 mm regn under veckan som gått och var inte tveksam!

– Vi kör igång på söndag morgon, meddelar Ingmar.
– Väderlekstjänsten kan man inte lita på. Svalorna flyger ju så högt så det kommer att bli sol!De flesta av oss var tveksamma men Ingmar sa att svalorna rapporterar bättre än SMHI.

Idag söndag morgon, konstaterar jag att det regnat kraftigt i natt, men åker till Fornhemmet.
Solen kommer fram och det blir ett underbart trevligt väder. Anders Ekdahl hade ställt en vagn med två halmbalar i anslutning till halmtaket. Det blev en ytterligt bra arbetsställning.

Dagens arbete startade med en trevlig kaffestund. Sedan startade arbetet. Ståltråd laddades upp på två meterstora nålar. De används för att ’sy’ fast halmen i taket. Vassbalarna langades fram. Det fanns två arbetsgrupper som arbetade parallellt för det var två lager vass, som skulle fästas på taket.

Arbetet gick mycket fort. Det startades 09.30 och 11.30 var själva takjobbet avslutat. Verktyg, stegar, halm och städning avrundade söndagens arbetspass i strålande sol. Bengt Gustafsson hann till och med att klippa gräset!