Utvandrare från Vist 1850-1930
av
Tore Omert, Allan Andersson, Birgit Hackl, Maj Jonsson, Inger Strömberg, Ingmar Carlsson och Tage Ekdahl
Utvandrare från Vist 1850 –1930
Innehåll
Förord
Utvandringen från Vist av Tore Omert
Förteckning över emigranter från Vist
Register sorterat efter efternamn
Register över barn utan angivna efternamn
Register sorterat på ut.yttningsort inom Vist
Statistik: Utvandrarnas antal under olika tidsperioder
Statistik: Utvandrarnas åldersförteckning
Statistik: Diagram över utvandringen från Vist
Fritz i Ebbetorp berättar om sitt liv
Fotobilaga
Förord
Hösten 1980 påbörjades forskning om emigrationen från Vist socken inom Wist hembygdsförening. Till ledare valdes Tore Omert, Linköping. Tore har under många år bedrivit forskning inom Vist socken och har släkt som har emigrerat från olika ställen i Vist.
De övriga deltagarna var:
Allan Andersson, Ullstämma
Birgit Hackl, Sturefors Gård
Maj Jonsson, Skog
Inger Strömberg, Sturefors
Ingmar Carlsson, Styvinge
Tage Ekdahl, Vässentorp
I själva forskandet använde vi oss av våra egna mikro.lmer och IUF:s 3 st mikro.lmläsare som var i flitig användning.
Cirkeln, som gått i Studiefrämjandets regi, startade på hösten 1980 och pågick under två säsonger. Studiecirkeln besökte en dag Emigrantinstitutet i Växjö och .ck därvid en hel del tips för det fortsatta arbetet.
Arbetet med att kartlägga emigrationen från Vist visade sig vara mycket mer tidskrävande än vi hade beräknat. Sålunda upptäckte vi ganska snart att utflyttningslängderna för aktuella år ej helt korrekt speglade den totala ut.yttningen. Därför visade det sig nödvändigt att komplettera ut.yttningslängdernas uppgifter med uppgifter från husförhörslängdema. Vi har genomläst samtliga husförhörslängder
(församlingsböcker) under perioden 1850 – 1930, sida för sida. Det var mycket tidskrävande, men erforderligt för att fastställa det exakta antalet emigranter.
Med det källmaterial som vi har haft möjlighet att bearbeta, begränsas denna redogörelse till emigrantemas nanm och födelsedata, föräldrarnas namn, social bakgrund samt utflyttningsår. Detta material presenteras i kronologisk ordning efter varje utflyttningsnotis, där varje utflyttad individ (eller familj) försetts
med ett löpande referensnunnner.
Tore Omerts svärson, Bertil Stalefors, som även är medlem i Wist hembygdsförening, har med datorhjälp redigerat, skrivit ut materialet och försett det med ett par sökregister. Vi vill rikta ett varmt tack för detta arbete.
Denna skrift finns nu att köpa av hembygdsföreningen till självkostnadspris, tel. 013 – 520 10 eller 27 34 21. Vi har också fått mottaga många kort på emigranter och deras vidare äventyr. Dessa kort förvaras i en pärm i vårt arkiv och är tillgängliga för släkt- och emigrantforskare.
Vi vill även påminna om att i boken ”Linköpingsbygden” – i serien Linköpings historia, 1987 – finns en artikel benämnd ”Förflyttningar, tätortsbildirng och emigration” (s 265 – 295) där emigrationen från Vist särskilt berörs. Dessutom finns en trevlig berättelse om en Amenkaresa i vår tidigare utgivna bok ”Minnen från Vist”.
Styvinge i augusti 1993
WIST HEMBYGDSFÖRENTNG
Emigrantcirkeln
Ingmar Carlsson
Utvandringen från Vist
I början på 1900-talet fanns knappast någon enda familj här i Sverige, som inte hade någon form av släktanknytning med Nordamerika som en följd av den massutvandring, som under perioden 1850-1930 åderlät vårt land på över en miljon människor.
Det drarnatiska i skeendet understryks av att Sverige år 1850, när emigrationen tog sin egentliga början, inte hade högre invånartal än omkring tre och en halv miljon.
Varför utvandrade då svenskarna till Nordamerika? I den frågan har mycket undersökts och skrivits genom åren. Orsakerna har naturligtvis skiftat under den tid som emigrationen pågick, men sammanfattningsvis kan anföras att en av de främsta anledningarna var av ekonomisk art.
Den ökade folkmängden, som i sin tur var en direkt följd av minskad dödlighet, främst bland spädbarn, genom vetenskapens landvinningar och bättre livsmedel, resulterade i att antalet obesuttna på landsbygden mer än fördubblades under 1800-talet, medan böndernas antal inte alls ökade i samma omfattning.
De stora barnkullarna hade sålunda endast begränsade möjligheter att .nna utkomst inom jordbruket och den framväxande industrin kunde ännu ej suga till sig detta befolkningsöverskott. Detta skapade ett proletariat av torpare och backstugusittare, av pigor och drängar, som hade allt att vinna men knappast något att förlora, om de bara hade råd och möjlighet att komma över till Amerika.
Redan år 1765 insåg den svensk.nske prästen och riksdagsmannen Anders Chydenius detta problem, då han fastslog att ”hava de träffat det öde att födas av dräng, torpare eller inhysehjon, ellerhaft den lyckan att vara bondens tredje, fjärde eller femte barn i
livet, äro de födda till trälar”.
Emigrationen till Nordamerika blev, utan tvivel, en av de främsta lösningarna på den svenska fattigdomens problem. En icke oväsentlig roll härvid spelade också den planmässiga invandrarpropagandan, som bedrevs från delstaterna i mellanvästern samt av de stora järnvägsbolagen under deras uppbyggnadsskede.
En annan framträdande roll spelade breven från familjemedlennnar och vänner, som redan bosatt sig i det nya landet och som berättade om de stora möjligheternas land, där jord fanns att få för nästan ingenting. Därute hade man råd att äta vetebröd, kött och fläsk varje dag. Jorden däröver var inte några steniga backar som här hemma. Det var stora, släta och stenfria fält.
Nog fanns det de, som varnade och avrådde från den planerade amerikaresan. Förhållandena var ju så olika därute. Den som inte kunde språket blev lätt bedragen och även om en och annan hade kommit sig upp däröver fanns det också många, som fått det sämre än här hemma. Det var emellertid inte många som avskräcktes av
dylika olycksprofetior.
Det har antytts att det var de driftiga och orädda som gav sig iväg medan det var de tröga och tvehågsna, som stannade kvar. Om den rakttagelsen vore riktig, skulle det innebära att utvandringen förorsakade en försämring av landets folkmaterial utöver
befölknrngsförlusten. Med tanke på vår egen härkomst – vi ättlingar till dem som blev kvar – får vi hoppas att uttalandet var mera baserat på tro än vetande. Många följde naturligtvis, helt oövertänkt, andras exempel. En del snarare flydde från någon än till något, till exempel från påföljd av begångna brott, från penningskulder och åtskilliga från den förhatliga allmänna vämplikten. Exemplen kan mångfaldigas.
Vad gäller Ostergötland, vaknade utvandringslustan här tidigt och koncentrerades till en början till Kisa med omgivande socknar. Vad som gav anledning därtill, syns ha varit den omständigheten att en svensk officer, Polycarpus von Schnaidau, som utvandrat från Stockholm år 1842, skrev hem till sin far som bodde i Kisa och att innehållet i dessa brev blev känt av allmänheten i trakten.
Snart tog talet om och tankarna på Amerika formen av ett utvandringsbeslut hos några av de mera foretagsamma invånarna. Som ledare valde dessa Peter Cassel, vars namn har blivit bevarat genom de årligen återkommande Peter Cassel-dagarna i Kisa, som
firas till minne av den första organiserade emigrationen från våra bygder.
Peter Cassel var född i Asby socken i södra Östergötland år 1790 som son till bonden Carl Börjesson och hans hustru Catharina Svensdotter, och var en av dessa ”stormän bland småfolket”, som finns och alltid funnits i alla svenska bygder. Han var händig och
hade byggt tröskmaskiner, som drevs med handkraft, kunde räkna och skriva och var känd för att vara nykter och religiös. Han var dessutom idealist och något av en filosof och läste allt han kom över, speciellt allt som rörde Amerika.
I maj månad år 1845 realiserades resplanema, då Peter Cassel, tillsammans med den egna familjen om åtta personer och artonandra följeslagare, lämnade Kisa för det första etappmålet, Göteborg. I mitten av juni steg de sedan där ombord på briggen Superb, som efter åtta veckors seglats anlöpte New York.
Ursprungligen hade de tänkt att bosätta sig i Wisconsin men fick i New York reda på att det fanns bättre land i Iowa, varför de bestämde sig att istället fortsätta dit.
Med sjökaptenen Pehr Dahlberg, som de lärt känna i New York som färdledare, reste de sedan ned till Philadelphia och sedan via Pittsburgh utmed Ohio- och Mississippifloderna till Burlington i Iowa. Härifrån vandrade de sedan till fots sju svenska mil västerut till Jefferson County, där de anlade ett nybygge kallat Nya Sverige
eller New Sweden.
Under de omedelbart därpå följande åren fick nybygget ständigt ny förstärkning genom ankommande invandrargrupper och hade inom några få år inte mindre än omkring 500 invånare.
Liksom några tidigare skrivkunniga emigranter, skrev Cassel rapporter hem till Sverige, vilka infördes i Östgöta Correspondenten och åstadköm något av en ameñkafeber i hela dess spridningsområde. Från Kisa spred utvandringsimpulserna sig som ringar på
vattnet och nådde Linköpingsbygden ornkring år 1850.
Vad gäller speciellt Vist socken, strax söder om Linköping, inventerade en studiecirkel inom Studiefrämjandet under några år i början av 1980-talet, icke blott den totala emigrationen därifrån mellan åren 1850 och 1930, utan även den enskilde utvandrarens
namn och ålder, hans eller hennes sociala ursprung, civilstånd och yrke. Målsättningen var även att, om möjligt, följa utvandrarens nya öden i det nya landet.
Vist socken är en typisk jordbruksbygd, där tre stora gods med underlydande arrendegårdar och torp dominerar, medan självägande bondehemman är relativt få.
Utmärkande för befolkningsutvecklingen är en starkt ökande folkmängd under 1800-talet fram till omkring 1870, varefter följer en successiv minskning fram till seklets slut beroende på emigrationen till Amerika.
Av ett genomsnittligt invånarantal av 1750 för åren mellan 1850 och 1930 emigrerade under samma tid ej mindre än 568 personer, av vilka 89 var barn under 16 år. Flertalet var unga och ogifta, 240 män och 139 kvinnor var mellan 16 och 30 år gamla och representerades nästan helt av drängar och pigor. Antalet gifta par var 39, medan gruppen änklingar och änkor uppgick till 15. Brukare och torpare inskränkte sig till endast 23 personer, medan gruppen av hantverkare och deras lärlingar uppgick till 63.
Antalet emigranter varierade starkt mellan åren i hela riket och Vist socken utgjorde inget undantag. Den första emigrationstoppen i Vist kom redan år 1857, då inte mindre än 38 personer, till största delen bestående av brukare och torpare med familjer, lämnade landet. Denna tidiga emigrationsvåg brukar även sättas i samband med en kortvarig depression i det svenska jordbruket vid dena tid.
Nästa ernigrationstopp i Vist registreras för åren 1868 och 1869 som en direkt foljd av missväxtåren som drabbade Sverige 1867-1869, då skörden antingen regnade, frös eller torkade bort. Hungersnöden var stor och dödstalen steg, särskilt bland barnen
vars motståndskraft var nedsatt på grund av undernäring. Av 17l döda i Vist socken under dessa tre år var inte mindre än 100 barn som dog antingen av difteri, scharlakansfeber eller mässling. Under åren 1868 och 1869 utvandrade tillsammans 63 personer, varav omkring hälften bestod av unga ogifta pigor och drängar.
Bortsett från de sista åren på 80-talet, då utvandringen nådde sin sista topp till foljd av att den svenska ekonomin ånyo drabbades av lagkonjunktur, minskade sedan utvandringstalet från Vist socken, år från år, för att helt upphöra efter 1928. Bland dem som lärmnade Vist omkring år 1880 var också ett tiotal ynglingar, som utan flyttningsbetyg rymde till Amerika för att slippa militärtjänsten.
Medan utflyttningslängderna lämnar det egentliga underlaget för rent statistiska uppgifter angående den legala emigrationen under aktuella år, utgör husförhörslängderna och församlingsböckerna de bästa källorna för personuppgifter, som jämte namn och födelsedata, yrkestillhörighet, läskunnighet och katekeskunskap, stundom även
innehåller uppgifter om den enskildes personlighet och eventuella anmärkningar till frejden. Här .nner man även anteckningar om illegal utvandring såsom ”säges ha rymt till Nordamerika”, m.m.
Eftersom omfattningen av sådana anteckningar oftast står i ett rent motsatt förhållande till en persons skötsamhet – åtminstone enligt prästens subjektiva uppfattning – är sådana anteckningar relativt sällsynta, då flertalet av sockenboma levde gudfruktigt och stilla.
Enligt en anteckning i husförhörslängden vid statdrängen Jonas Gustaf Jonssons namn – han utvandrade år 1853 – var han varnad för lönnkrögeri och noterad för snatteri, vilket troligen bidragit till hans beslut att lämna landet.
Vad beträffar gifte, förre statdrängen Johan Peter Holm i Stavsätter, som år 1881 rymde till Amerika från hustru och två barn, så berättar husförhörslängden om honom, att han år 1869 blev dömd till straffarbete i 2 år och 4 månader för andra resan stöld
samt till förlust av medborgerligt förtroende under 10 år. Tre år därefter dömdes samme man för tredje resan stöld ”av kreatur uti mark” till ytterligare 4 års straffarbete och till förlust av medborgerligt förtroende för alltid. Hans existensmöjligheter i Sverige var troligen härmed helt obefintliga, då han inte kunde konkurrera om de få arbetstillfällen, som erbjöds här vid denna tid.
Samma öde drabbade tre söner till arrendatorn Johannes Larsson i Joelstorp, som år 1879 blev dömda till varierande längd av straffarbete samt till förlust av medborgerligt förtroende upp till 5 års tid för stöld av spannmål samt av 40 alnar linneväv, som var
utpinnad för blekning vid Sturefors gods.
Efter strafftidens avtjänande emigrerade alla tre samt deras far, en syster och en bror till Amerika, där de bosatte sig i närheten av staden Orion, söder om Moline i Illinois och där de också slutade sina dagar. Vid ankomsten till Amerika ändrade de sitt efternamn
”Larsson” till ”Lawson”, vilket kan se ut som en tanke, eftersom förleden ”law” betyder ”lag” på svenska, något som de kommit i nära beröring med hemma i Sverige.
Målsättningen att följa utvandrarnas, från Vist socken, vidare öden i det nya landet har dock hittills endast krönts med framgång i ett fåtal fall. Några exempel:
De första i raden av emigranter från Vist socken var änkan Anna Lisa Zachrisdotter och hennes 13-åriga dotter Lena So.a från torpet Gatan under Göttorp, som ombord på segelfartyget Minona av Göteborg anlände till Boston i delstaten Massachusetts den 2:e juli. De bosatte sig därefter i Chicago, dit en äldre dotter, Anna Cajsa, och hennes man, Magnus Adamsson, emigrerat från Åtvid socken ett år tidigare. 54 år gammal trädde Anna Lisa Zachrisdotter i nytt gifte år 1851, denna gång med Charles Langstadius, som var född i Sverige år 1811 och därmed 14 år yngre än Anna Lisa. Dottern Lena Sonja gifte sig, endast 17 år gammal, med Carl Wilhelm Floren, som var född i Sverige 1832. Båda vigselceremonierna ägderum i Sankt Ansgariuskyrkan i Chicago och förrättades av den kände svenske prästen Gustaf Unonius. Ytterligare två barn till Anna Zachrisdotter följde exemplet och utvandrade till Amerika år ?.
Torparen Johan Peter Jonsson, som tillsammans med hustrun Inga Larsdotter och 2-årige sonen Carl-Johan, lämnade torpet Hagen i Vist år 1857 och ändrade sitt efternamn till Wistrand vid ankomsten till Amerika, slog sig först fram som farmare i trakten i den lilla staden Berlin – sedermera kallas Swedona – ute på prärien nära
Mississippi i västra Illinois. År 1878 flyttade de till den närbelägna staden Orion där Johan Peter dog år 1901 och hustrun Inga år 1909.
Torparen Gustaf Adolf Pettersson, som lämnade Vist och Sverige under missväxtåret 1868, kastade också sitt son-namn vid ankomsten till Amerika och kallade sig Wiström. Han fick arbete vid jämvägsbyggandet västerut och gjorde sig så god förtjänst redan under sitt första år, att han kunde sända hem amerikabiljetter till sina föräldrar och två systrar.
Under överresan i maj följande år, kom dessa att lära känna en ung flicka, Clara Jose.na Danielsson, från Rök socken, som år 1873 blev sonen Gustaf Adolfs hustru och mor till 10 barn, varav 6 nådde vuxen ålder.
Efter att ha slutat som rallare blev Gustaf Adolf farmare i Coal Valley i västra Illinois men sålde farmen år 1884 och .flyttade med familjen till Nebraska, som fortfarande var tämligen oexploaterat och där han fick råd att förvärva en betydligt större areal att
kultivera och uppodla nära staden Oakland. Denna farm om 160 acres (=65 hektar) är fortfarande i samma släkts ägo. Makarna Wiström var aktiva och aktade medlemmar av metodistförsamlingen på orten. Gustaf Adolf dog år 1908 i tarmvred
efter endast en dags sjukdom, medan hustrun Clara Jose?na, som var 13 år yngre, överlevde honom med 30 år.
Vad gäller Gustaf Adolfs föräldrar, var fadern Peter Andersson hela 61 år gammal när han med hustrun Maja Lena och två döttrar lämnade Vist och Sverige en dag i början på maj 1869. En granne ställde upp med häst och vagn och skjutsade till Bergs slussar, där färden skulle anträdas med kanalbåt till Göteborg för vidare
befordran över Atlanten.
Framkomna till Berg, möttes familjen av den första motgången, men troligen inte den sista, på sin långa resa, då de av båtens kapten blev förvägrade att medtaga allt det bohag och alla de redskap de medfört och ansett sig behöva för sin bosättning i det nya landet. Huruvida detta kvarlämnades på kanalbanken eller skänktes till
skjutskarlen, förmäler icke historien.
Under färden över Atlanten, som tog över en månad, led hustrun Maja Lena svårt av sjösjuka hela tiden. Från New York fortsatte familjen med jämväg västerut för att ansluta sig till sonen Gustaf Adolf i Coal Valley, Illinois. Året därpå förvärvade Peter Andersson ett litet stycke land i Swedona i samma delstat, byggde ett enkelt boningshus, hade ett par kor och några grisar samt odlade sin egen tobak. Som bisyssla tjänstgjorde han som väktare vid den lutherska kyrkan i Swedona, på vars kyrkogård han fick sin sista vilostad år 1886. Hustrun Maja Lena dog där år 1900. Döttrarna Carolina Wilhelmina och Emma Christina gifte sig båda med unga, svenska
män, som också utvandrat från Vist socken. Flera ättlingar av denna släkt har under senare år besökt Vist socken och förfädernas boplatser. Gifte drängen Gustaf Adolf Persson och hans hustru Christina Persdotter Liljegren från Munksmålen i Vist, som också utvandrade under missväxtåret 1868, sökte sig också ut till den bördiga prärien i
Illinois, där de först bosatte sig i Swedona men flyttade 1870 till Orion. De slutade sina dagar som ett välbärgat farmarfolk, om vilket den höga, obeliskliknande gravvården på Orions Lutherska kyrkogård bär tydligt vittne. Inskriptionen författad på en blandning av svenska och engelska lyder:
My husband
Adolf F. Pettersson
Född i Wist Socken i Linköpings Län
Sverige 6. May 1838 – Död 4. Aug. 1891
Saliga äro de som i Herran dö
——-
Kristina
Wife of A.F Pettersson
Född 13. Apr 1836 – Död 27. Febr 1913
Hade dessa båda makar valt att stanna i Sverige, hade de troligen, och i bästa fall, slutat sina dagar som torparfolk och ingen gravvård hade idag vittnat om deras jordiska tillvaro.
Även om huvudparten av de tidiga emigrantema sökte sin utkomst inom modernäringen efter ankomsten till Amerika, fanns det naturligtvis en och annan, som hade andra livsmål. I en amerikansk förteckning över präster utgångna från Augustana College i Rock Island, Illinois, återfinns en Anders Gustaf Ander, identisk med drängen Anders Gustaf Andersson från Vreta by i Vist socken, som emigrerade 1880. Han genomgick Augustana College och prästseminarium åren 1882-88, varefter han verkade på en
mängd olika orter runt om i Amerika till sin död år 1938. Åren 1889-92 var han placerad som församlingspräst i det av Peter Cassel grundade nybygget New Sweden i Iowa. Han gifte sig år 1888 med Hilda Lindblom från Orion med vilken han hade fem barn.
Den siste i den långa raden av emigranter från Vist socken var 17-årige ynglingen Fritz Gustafsson från Ebbetorp, som i slutet av september år 1928 tog farväl för att söka sin lycka i Amerika. Destinationen var Minnesota och dess huvudstad Minneapolis, där
han mottogs av två morbröder, som lämnat Vist under första åren av 1900-talet. På inrådan av dessa kom han sedan att utnyttja sitt andra förnamn, Bernhard, som eftemamn, då ingen amerikan skulle kunna uttala namnet Gustafsson på ett riktigt sätt.
På uppmaning av en släkting i Vist nedtecknade han i slutet av 1970-talet en fascinerande skildring av sina mångskiftande öden i den nya hemlandet, vilken välvilligt har tillställts studiegruppen.
Beträffande resekostnaden för att konnna över till Amerika, vilken även inkluderade järnvägsbiljett till bestämmelseorten, varierade denna under hela den tid, som emigrationen pågick.
År 1869 kostade sträckan Göteborg – Chicago omkring 165 riksdaler, på 1880-talet omkring 105 kronor och vid 1900-talets början omkring 175 kronor. Årslönen för en dräng, d.v.s. det kontantbelopp han erhöll utöver sitt vivre, var år 1869 100 riksdaler, år 1880 138 kronor och år 1900 222 kronor.
Avslutningsvis en liten rörande historia, som Vilhelm Moberg hörde berättas i sin barndom och vilken han relaterade i sin bok ”Den okända släkten”. Den handlar om en torpare i hans hemsocken, som konnit till prosten för att göra en dödsanmälan. Torparen hade just fått meddelande om att en av hans söner borta i Nordamerika hade avlidit, och nu ville han anmäla detta och be församligsherden hålla tacksägelse över sonen. Prosten svarade att han ingenting kunde göra i detta ärende, emedan den döde icke längre var kyrkoskriven i hans församling, utan avlidit i sin nya
bosättningsort i främmande land. Då genmälde torparen förundrad:”Men han bodde ju i Amerika? Amerika är väl inget främmat lann?
Landet i väster hade förvandlats, det var inte längre ett främmande och okänt land, det hade blivit landet där släktingarna bodde – det hade på ett halvsekel förvandlats till ”Anförvanternas land”.
Tore Omert
Förteckning
Utvandrare från Vist
1850-1880
1850.04.00 ANNA LISA ZACHRISDOTTER , änka Född: 1797.06.15 i Hybbeln under Säby i Vist s:n Fldr: Torparen Zacharias Germundsson och Anna Svensdotter Anm: Änka efter torparen Johannes Larsson-Wállgren, född i Värdnäs s:n 1797.10.05, död i Vist s:n 1837.05.07 Två barn till henne utvandrar senare (nr 4,5) Barn: LENA SOPHIA Född 1837.05.07 i Vist s:n
| nr 1 Gatan vid Göttorp |
1850.04.00 JOHANNES SUNDBERG , torpare Född: 18l6.06.17 i Bomanstorpet i Víst s:n Fldr: Torparen Anders Sundberg och Brita Cajsa Persdotter JOHANNA LINDBERG , hustru Född: l8l4.05.07 i Sandsjö Anm: kom från Vist till Linköging 1841, enligt husförhörslängd i Linköpings Domkyrkoförsamling hade hon fött en oäkta dotter Anna Sofia år 1837 i Nässjö s:n. Barn: CAROLINA WILHELMINA Född 1843.11.15 i Víst CARL JOHAN ALFRED Född l846.10.l8 i Vist CHRISTINA MATHILDA Född l848.12.04 i Víst
| nr 2 Lilla Fallemo |
1853.05.00 Jonas Gustaf Jonsson, statdräng Född: 1822.08.l5 i Dalhem s:n Anm¿ Varnad för lönnkrögeri. Noterad för snatteri Uppgifter om honom är funna i en kyrkobok i Swedona (Berlin), Mercer County, Illinois, Hans namn stavas Johnsson och han har blld följande familj: Hustru Maria Helena Pehrsdotter född 1837.07.18i1 Ingetorp, kom därifrån 1859 Barn: Gustaf Alfred född 1862.05.26 i Princetown William Ludyig född 1864.03.22 i Swedona Hulda Cecilia född 1867.05.19 i Swedona Frans Albert född 1870.06.08 i Swedona
| Nr 3 Torpa |
1855.05.00 Carl Gustaf Wållgren, dräng Född: l83l.10.l5 i Hybbeln Vist s:n Fldr: Torpare Johannes Larsson-Wållgren och Anna Lisa Zachrisdotter Anm: Modern utvandrade tidigare ( nr 1 ) Syster Nr 5
| Nr 4 Solbacken |
1855.05.00 ANNA CHARLOTTA WALLGREN , piga Född: l834.12.22 i Hybbeln, Vist s:n Fldr: Torpare Johannes Larsson- Wållgren och Anna Lisa Zachrisdotter Anm: Modern utvandrade tidigare ( nr 1 ) Broder nr 4 | Nr 5 Kullen |
1856.00.00 SVEN FREDRIC ANDERSSON LINDGREN , bonde Född: 18l5.07.20 i Hycklinge s:n BRITA MAJA ERLANDSDOTTER ,hustru Född: l824.09.04 i Rystad s:n Fldr: Skattemannen Erland Erlandsson och hans hustru Stina Jacobsdotter i Egestad, Rystad s:n Barn: ANNA LOVISA född l845.12.29 i Skärkind s:n AUGUST WILHELM född 1848.04.06 i Skärkind s:n ALFRED född l850.04.l2 i Skärkind s:n CAROLINA SOPHIA född l853.06.01 i Vist s:n Anm: Familjen inflyttad år 1853 från Rystad s:n.
| Nr 6 Gräshorva |
1856.00.00 PETHRUS BROMAN , brukare Född: 1827.06.29 i Hovetorp , Vist s:n Fldr: Rättaren Olof Jacob Broman och Lena Bengtsdotter ANNA LISA JAENSDOTTER , hustru Född: 1830.09.04 i Vässentorp i Vist s:n Fldr: Bonden Johan Jönsson och Anna Kajsa Israelsdotter Barn: ANNA HELENA född 1855.02.21 i Vist s:n
| nr 7 Hultet |
1856.00.00 JACOB PEHRSSON , dräng Född: 181O.11.l6 i Göttorp, Vist s:n Fldr: Bonden Peter Jonsson och Maja Greta Jacobsdotter MARIA CHARLOTTA DRAM. hustru Född: 1802.11.28 i Hagetorp Grebo s:n Fldr: Torparen Petter Nilsson och Maria Hansdotter Barn: PEHR AXEL född 1837.12.07 i Vist s:n ANNA CHARLOTTA född 1840.02.26 i vist s:n JACOB född l844.04.07 i Vist s:n
| nr 8 Cedersberg |
1856.00.00 ANDERS MAGNUS WALLIN , dräng Född: l835.02.10 i Mormorsgruvan , Åtvids s:n Fldr: Gruvarbetaren Anders Peter Wallin och Johanna Persdotter Wärnberg
| nr 9 Cedersberg |
1857.00.00 JOHAN PETER JONSSON , torpare Född: l814.07.16 i Askeby s:n Fldr: Torparen Jonas Persson och Ingrid Månsdotter Död: 190l.03.10 i Orion, Henry County, Illinois INGA LARSDOTTER , hustru Född: 18l9.03.1l i Joelstorp , Vist s:n Fldr: Bonden Lars Gustafsson och Lena Cajsa Jonsdotter Död: l909.08.07 i Orion, Henry County, Illinois Barn: CARL JOHAN född l855.07.06 i Vist s:n Anm: Uppgifter om familjen är funna i kyrkoböcker, dels i Swedona (Berlin), Mercer County, Illinois och dels i Svenska Ev. Luth. församlingen i Orion, Henry County, Illinois. Johan Peter använder här det dubbla efternamnet Jonsson-Wistrand. Johan Peter och Inga anges inflyttade i Orion år 1878. Det finns ingen anteckning om Carl Johan i kyrkoboken i Orion, vilket fanns i kyrkoboken i Swedona.
| nr 10 Hagen |
1857.00.00 MATHIAS ANDERSSON , dräng Född: 1828.11.23 i Dånehall, Vist s:n Fldr: Torpare Anders Olofsson och Anna Maja Mänsdotter HILDA CATHARINA TÖRNQVIST , hustru Född: 1827.09.23 i Stockholm Fldr: Okända. Hon var barnhusbarn | nr 11 Pinnerum |
1857.00.00 JOHAN FREDRIC JOHANSSON , f.d. bonde Född: 1828.10.11 i Vässentorp, Vist s:n Fldr: Moder: pigan Anna Cajsa Israelsdotter Sannolik fader: Johan Jönsson, sedermera gift med modern Lena Sofia Carlsdotter, hustru Född: l830.08.06 i Barkesved , Vist s:n Fldr: Torparen Carl Jacobsson och Stina Arwidsdotter Barn: MATHILDA CHARLOTTA född l852.04.29 i vist s:n CAROLINA född l854.02.28 i vist s:n JOHANNA WILHELMINA född 1856 06.05 i vist s:n
| Nr 12 Hállingstorp |
1857.00.00 Johanna Carolina Carlsdotter Född: l833.10.22 i Risnäs, Vist s:n Fldr: Frälsebrukaren Carl Carlsson och Anna Maria Andersdotter
| nr 13 Säby |
1857.00.00 CARL JOHAN JOHANSSON ,dräng Född: l830.0924 i Torpa Mellangàrd, Vist s:n Fldr: Bonden Johan Petter Andersson och Cajsa Persdotter SOPHIA DANIELSDOTTER , hustru Född: 1833.10.12 i Kiögenäs, Várdnäs s:n Fldr: Bonden Daniel Pehrsson och Brita Cajsa Ofvedsdotter Anm: Syster nr 277
| nr 14 Klint |
1857.00.00 JONAS LARSSON , f.d. Statkarl Född: l795.08.05 i Appelbacken, Landeryd s:n Fldr: Torpare Lars Jonsson och Catharina Nilsdotter ANNA JONSDOTTER , hustru Född: 1797.02.25 i Övre Ullstämma, Landeryd s:n Fldr: Bonden Jonas Gudmundsson och Stina Jönsdotter Barn: LENA SOPHIA född 1834.08.04 i Vist s:n
Anm: Uppgifter om denna familj har hittats i en kyrkobok i Swedona (Berlin), Mercer County, Illinois. Lena Sophia har bildat en egen familj och är gift med Anders Gustaf Larsson född i Rinna 1835.03.28, kom därifrån 1852. Barn: Ida Mathilda född 1860 08.10 Swedona Emma Sofia född 1862 04.01 Swedona Anna Beata född 1863.12.04 Swedona Oskar född 1865.08.10 Swedona Clara Alberta född 1867 04.03 Swedona Augusta Josephina född 1869 01.01 Swedona Frans Albert född 1872 03.03 Swedona
| nr 15 Husby |
1857.00.00 LARS HJELM , f.d. Livgrenadjär Född: 1810.03.09 i Björkelund, Vàrdnäs s:n Fldr: Torparen Petter Andersson och Lena Larsdotter EVA CHRISTINA ERIKSDOTTER , hustru Född: 1805.05.29 i Lángedalsstugan i Vårdnäs s:n Fldr: Torparen Erik Månsson och Eva Ingesdotter Barn: LENA SOPHIA född l836.05 09 i Vist LARS PETTER född l838.05 24 i Vist CHRISTINA MATHILDA född 1840.10 09 i Vist CAROLINA WILHELMINA född l844.03 02 i Vist
| Nr 16 Göttorp |
1857.00.00 ANDERS PETER LARSSON , bonde Född: 1824.05.25 i Joelstorp , Vist s:n Fldr: Brukaren Lars Gustafsson och Lena Cajsa Jonsdotter STINA BRITA ERICSDOTTER , hustru Född: 1820.08.18 i Torpa Mellangárd, Vist s:n Fldr: Bonden Eric Ericsson och Cajsa Persdotter Barn: JOHAN GUSTAF EMANUEL född 1848.10.09 i Kättilstad s:n (född i Anders Peter Larssons gifte med Anna Maria Säberg (1821-1850 ?) CARL PETER född 1853.07.28 i Vist s:n
| nr 17 Vreta |
1857.00.00 LARS FREDRIK LARSSON , dräng Född: 1837.l2.23 i Joelstorp, Vist s:n Fldr: Brukaren Lars Gustafsson och Lena Cajsa Jonsdotter
| nr 18 Vreta |
1857.00.00 JOHAN MARCUS SAMUELSSON , bonde Född: 1819.07.22 i Hultet, Landeryd s:n Fldr: Torparen Samuel Persson och Stina Joensdotter ANNA STINA ERICSDOTTER , hustru Född: 1829.08.04 i Vist s:n Fldr: Bonden Eric Persson och Anna Sofia Carlsdotter
| nr 19 Norrberga |
1857.00.00 ERIC GUSTAF ERICSSON, f.d. bonde Född: l822.07.06 i Viresjö, Åtvid s:n Fldr: Eric Gustaf Ericsson och Stina Nilsdotter Maja lisa johansdotter, hustru Född: 1827.01.21 i Banketorp, Vist s:n Fldr: Bonden Johannes Persson och Brita Lisa Samuelsdotter Barn: ADELE född l852.11.25 i Vist s:n Gustaf leonard född 1856.01.02 i Vist s:n
| nr 20 Hållingstorp |
1857.00.00 anders gustaf andersson, f.d. gruvinspektör Född: 1824.03.26 i Talltorpet, Åtvid s:n Fldr: Torparen Anders Carlsson och Anna Lena Kjellander Charlotta lovisa olinder, hustru Född 1827.04.18 i Södra Hestra s:n, Jönköpings län Fldr: Herr Fredric Olinder och dess Fru Dorothea Malmberg i Algenäs, Södra Hestra s:n Barn: DOROTEA WILHELMINA CHARLOTTA född 185l.04.28 i Alseda s:n EMIL OSCAR född 1854.07.18 i Åtvid s:n CARL GUSTAF RUDOLF född 1857.04.15 i Vist s:n
| nr 21 Göttorp |
1858.00.00 JONAS PETER JONSSON , torpare Född: 1822.08.02 i Kringstorp, Vist s:n Fldr: Bonden Jonas Marcman och Brita Maja Olofsdotter Död: 1872.01.22 i Swedona, Mercer County, Illinois ANNA CAJSA ERIKSDOTTER , hustru Född: 1822.09.30 i Torpa Mellangård, Vist s:n Fldr: Bonden Erik Eriksson och Cajsa Perssdotter Död: 1868.05.11 i Swedona, Mercer County, Illinois Barn: CARL JOHAN född 1853.01.30 i Vist s:n HELENA SOPHIA född 1854.05.15 i Vist s:n JOHANNA MATHILDA född l856.06.30 i Vist s:n Anm: Uppgifter om denna familj har hittats i enkyrkobok i Swedona (Berlin), Mercer County, Illinois. Jonas Peter har bytt namn och heter Markman. Av de barn som var födda i Sverige återfinns Carl Johan och Johanna Mathilda, däremot inte Helena Sophia. Barn födda i Amerika: Frank född 1860.12.06 i Swedona Peter Oskar född 1862.10.05 i Swedona Modern dör år 1868 och fadern år 1872. Alla barn anges vara flyttade till Orion, Henry County, Illinois år 1872
| Nr 22 Munksmålen |
1864.10.31 JOHAN CARL WÃRNQVIST , dräng Född: 1837.11.27 i Vist s:n Fldr: Torpare Johannes Wärnqvist och Lena Catharina Carlsdotter Anm: Syskon nr 25, 40, 115
| nr 23 Östra Sjöände |
1865.05.21 ISAK WILHELM BLOMSTEDT , dräng Född:1840.02.05 i Motala Fldr: Torparen Per Blomstedt och Lisa Jacobsdotter i Lilla Braberg, Motala s:n. Anm: Inflyttad år 1860 från Herrestad s:n | nr 24 socknen |
1865.06.07 CLARA CHARLOTTA WÄRNQVIST , piga Född: l840.09.15 i Östra Sjöände, Vist s:n Fldr: Torpare Johannes Wärnqvist och Lena Catharina Carlsdotter Anm: Syskon nr 23, 40, 115 Barn: JOHAN ALFRID född(”oäkta”) 1860.03.07 i Vist s:n
| Nr 25 Östra Sjöände
|
1867.05.31 AUGUSTA WILHELMINA ALEXANDERSDOTTER , flicka Född: 1850.08.08 i Fagerhult, Vist s:n Fldr: Torpare Alexander Nilsson och Johanna Wirén
| nr 26 Markustorp
|
1868.02.28 JÖNS HERMAN NILSSON NORDEN , dräng Född: 1842.02.10 i Björkeberg s:n
| nr 27 Klint
|
1868.04.l7 LARS JOHAN JOHANSSON , dräng Född: 1841.02.l4 i Stenvassa, Värdnäs s:n Fldr: Drängen Jonas Jonsson och Stina Catharina Larsdotter
| nr 28 Sälgsâter |
1868.04.l7 ANDERS LORENTZ NILSSON , dräng Född: 1845.09.05 i Aspebràten, Vist s:n Fldr: Torpare Nils Lorentz Andersson och Anna Catharina Persdotter
| nr 29 Styvinge |
1868.04.24 CARL GUSTAF ADOLF PETTERSSON , torpareson Humpen Född: 1838.ll.04 i Solbacken, Vist s:n Fldr: Torpare Peter Andersson och Stina Catharina Isaksdotter Anm: Uppgifter om denna person har hittats i Swedona (Berlin), Mercer County, Illinois. Hans far och några syskon kom efter 1869. (Se närmare upplysningar under notis nr 62)
| nr 30
|
1868.04.24 JOHANNA WILHELMINA ANDERSDOTTER , piga Skälstørp Född: l843.02.l1 i Bomanstorp, Vist s:n Fldr: Livgrenadjär Anders Strid och Anna Svensdotter
| nr 31
|
1868.04.24 CARL ADOLF LARSSON , dräng Flånstorp Född: 1848.02.03 i Skorpa, Vist sz:n Fldr: Hammarsmeden Lars Fredrik Pettersson och Johanna Carlsdotter
| nr 32
|
1868.04.24 ADOLF FREDRIK PERSSON , dräng Född: 1838.05.05 i Norrberga, Vist s:n Fldr: Bonden Peter Andersson och Inga Lena Gabrielsdotter Död: 1891.08.04 i Orion, Henry County, Illinois av hjernfeber CHRISTINA PERSDOTTER LILJEGREN , hustru Född: 1836.04.l3 i Ringetorp, Vist s:n Fldr: Bonden Petrus Nilsson och Eva Helena Gustafsdotter Död: l913.02.27 i Orion, Henry County, Illinois Anm: Uppgifter om dess två är funna i kyrkoböcker dels i Swedona (Berlin), Mercer County, Illinois och dels i Svenska Ev. Luth. församlingen i Orion, Henry County, Illinois. De anges ha flyttat fràn Swedona till Orion år 1870. Efter Adolf Fredriks död bor Christina hos Karl Alfrid Okerblom med familj. Han utflyttade från Vist år 1869. (se vidare upplysningar under notis nr 54)
| nr 33 Munks-målen |
1868.04.24 SVEN PETER PERSSON , dräng Född: l838.08.15 i Gärdala, Tjärstad s:n Fldr: Hemmansbrukare Peter Svensson och Anna Lisa Alexandersdotter i Gärdala Anm: Inflyttad är 1851 från Oppeby s:n
| nr 34 Gunnarsbo |
1868.04.28 ANNA CHARLOTTA STRID , piga Född: l846.10.10 i Bomanstorp, Vist s:n Fldr: Livgrenadjär Anders Strid och Anna Svensdotter
| nr 35 Skälstorp |
1868.04.28 ANNA CATHARINA JONSDOTTER , änka Född: 1811.06.18 i Ölmestad s:n, Jönköpings län Fldr: Torparen Jonas Nilsson och Maria Nilsdotter i Bergsskogen, Ölmestad s:n Anm: inflyttad år 1850 från Täby s:n Anka efter statdrängen Magnus Petersson, född 1810.08.05 i Skärstad s:n, Jönköpings län, död l867.09.l8 i Vist s:n Barn: WILHELM född 854.09.27 i Vist s:n
| nr 36 Hovetorp
|
1868.04.28 ANNA CHARLOTTA MÅNSDOTTER , piga Född: 1851.02.27 i Torpa, Vist s:n Fldr: Rättaren Magnus Petersson och Anna Catharina Jonsdotter
| nr 37 Skorpa
|
1868.04.28 ANDERS WILHELM LILJA , dräng Född: l846.05.l0 i Brink, Vist s:n Fldr: Livgrenadjär Carl Johan Lilja och Eva Catharina Jonsdotter Anm: Bror nr 39
| nr 38 Brink
|
1868.04.28 GUSTAF ALFRED LILJA , dräng Född: 1841.08.12 i Brink, Vist s:n Fldr: Livgrenadjär Carl Johan Lilja och Eva Catharina Jonsdotter Anm: Bror nr 38
| Nr 39 Brink |
1868.04.28 LENA SOPHIA WÃRNQVIST, piga Född: 1842.09.07 i Östra Sjöände, Vist s:n Fldr: Torpare Johannes Wärnqvist och Lena Catharina Carlsdotter
| Nr 40 Östra Sjöände |
1868.04.28 AUGUSTA EMERENTIA PERSDOTTER , piga Född: l845.08.l6 i Göttorp, Vist s:n Fldr: Bonden Peter Carlsson och Johanna Wallin
| Nr 41 Klint |
1868.04.28 ANDERS FREDRIK JOHANSSON , torpare Född: 1813.09.03 i Skár, Vårdnäs s:n Fldr: Nämndemannen Johannes Jonsson och Anna Cajsa Jonsdotter CHRISTINA CATHARINA BOTVIDSDOTTER , hustru Född: 1816.03.14 i Bakom, Åtvid s:n Fldr: Torpare Botvid Eriksson och Eva Månsdotter
| Nr 42 Hagen |
l868.04.28 CARL JOHAN JONSSON KNAPP , Stenhuggare Född: 1839.09.27 i Risnäs, Vist s:n, Fldr: Livgrenadjär Johan Peter Knapp och Maja Lena Jönsdotter Anm: Syskon nr 91, 176
| Nr 43 Hagalund |
1868.04.28 ANDERS PETER JOHANSSON , bergsprängare Född 1837.06.25 i Cedersberg, Vist s:n Fldr; Bruksdrängen Johannes Nilsson och Lena Catharina Dahlström
| nr 44 Mårdstorp
|
1868.05.07 JOHAN LUDVIG ENGLUND , snickare Född: 1841.03.29 i Hökhult, Vist s;n Fldr: Gàrdssnickaren Johan Peter Englund och Brita Andersdotter Anm: Syskon 72, 75; Far 89
| nr 45 Hökhult |
1868.08.18 CAROLINA VILHELMINA PERSDOTTER , torparedotter Född: 1844.12.21 i Stora Långnäs, Vist Fldr: Torpare Peter Andersson och Johanna Andersdotter
| nr 46 St. Långnäs |
1868.09.28 CHRISTINA SOPHIA SALOMONSDOTTER , piga Född: l845.03.30 i Sjöberget, Vist s:n Fldr: Torpare Salomon Bergstén och Stina Cajsa Pehrsdotter Stridbar
| nr 47 Skog
|
l868.10.06 JOHANNA FREDRIKA MÅNSDOTTER , piga Född: 184l.04.01 i Tjärstad s:n Fldr: Torpare Magnus Andersson och Sara Lena Jonsdotter
| nr 48 Ekelund |
1869.04.10 ANDERS PETER SVENSSON , f.d. Kusk Född: l814.01.13 i Å s:n Fldr: Bränneridrängen Sven Jonsson och Maria Jacobsdotter i Lundby CAROLINA CHRISTINA CARLSDOTTER , hustru Född: 1830.06.14 i Stockholm Barn: CARL ARVID född 1864.08.30 i Vist s:n
| nr 49 Komminister- gården |
1869.04.13 JOHAN PETER LARSSON , kusk Född: 1825 i Kungssäters s:n, Älvsborgs län GUSTAFVA NILSDOTTER , hustru Född: 1837.06.22 i Sund s:n Fldr: Sockenskräddare Nils Svensson och Sofia Svensdotter i Sandbeck Barn: JOHAN HJALMAR född 1867.09.14 i Vist s:n Anm: Familjen inflyttad år 1867 fràn Linköping.
| nr 50 Stavsätte |
1869.04.23 MARIA ERIKSDOTTER , änka Född: l818.09.06 i Gisebo, Gammalkil s:n Fldr: Bonden Erik Danielsson och Anna Nilsdotter Anm: Änka efter bonden Johannes Andersson, född 1811.11.12 i Nykil s:n Uppgifter om henne har hittats i en kyrkobok i Svenska Ev. Luth. församlingen i Orion, Henry County, Illinois. Hon har där dubbelnamnet Eriksdotter-Johnsson och anges ha flyttat till Moline 1892.l0.31.
| nr 51 Vreta |
1869.04.23 CAROLINA DAHL , piga Född: 1841.06.12 i Kojtet, Várdnäs s:n Fldr: Livgrenadjär Johan Dahl och Sofia Lindahl | nr 52 Sturefors |
1869.04.26 CAROLINA MATHILDA CARLSDOTTER , piga Född: l845.11.22 i Opphem, Tjärstad s:n Fldr: Bonden Carl Nilsson och Lena Andersdotter
| nr 53 Pastors- gàrden |
l869.04.28 SOFIA ÅKERBLOM , änka Född: l822.01.29 i Hybbeln under Björksätter, Vist s:n Fldr: Torparen Petrus Nilsson och Anna Svensdotter Död: l887.02.08 i Orion, Henry County, Illinois Anm: Änka efter trädgárdsmästaren Gustaf Alfred Åkerblom, född 1829.10.19 i Toresund s:n, Sörmlands län, död 1868.03.24 i Vist s:n Barn: CARL ALFRED född l864.08.08 i Vist s:n GUSTAF EMIL född l866.07.23 i Vist s:n död l892.02.l3 i Orion, Henry County, Illinois av lungfeber Anm: Uppgifter om denna familj har hittats i kyrkoböcker i Svenska Ev. Luth. församlingen i Orion, Henry County, Illinois. De ändrar namnet Åkerblom till Okerblom. Sonen Carl Alfred bildar en egen familj, han gifter sig med Ida Kristina Palmér, född 1861.07.04 i Hvena, kom därifrån år 1866. Barn: Karl Gustaf Adolf född l895.09.30 i Orion Edna Viktoria Kristina född 1899.07.18 i Orion Under en tid bor en annan Vistemigrant hos dem, änkan Christina Liljegren (se vidare notis nr 33)
| nr 54 Stavsätter |
1869.04.28 ANNA EMERENTIA APPELGREN , piga Ringetorp Född: l843.02.04 i Ringetorp, Vist s:n Fldr: Bonden Pehr Ulrik Appelgren och Anna Stina Andersdotter. Anm: Syskon nr 56, 70, 71 | nr 55 Ringetorp
|
1869.04.28 HILDA WILHELMINA APPELGREN , flicka Född: l855.09.l2 i Ringetorp, Vist s:n Fldr: Bonden Pehr Ulrik Appelgren och Anna Stina Andersdotter Anm: Syskon nr 55, 70, 71
| nr 56 Ringetorp
|
1869.04.28 NILS JOHAN JONSSON , f.d. betänt Född: l834.05.08 i Malmbäck s:n, Jönköpings Fldr: Torparen Per Johan Jacobsson och Katharina Johannesdotter på Bommen under Rommenås i Malmbäck s:n Anm: Inflyttad år 1863 från Turinge s:n, Södermanlands län.
| nr 57 Sturefors
|
l869.04.28 LARS WILHELM BROBERG , bondson Född: l851.02.25 i Smedstugan, Vårdnäs s:n Fldr: Brukaren Johan Peter Broberg och Christina Svensdotter i Risnäs Ofverby
| nr 58 Risnäs Öfverby |
1869.04.28 CLARA AUGUSTA ANDERSDOTTER , piga Född: 1844.01.28 i Skog, Vist s:n Fldr: Bonden Anders Carlsson och Lena Cajsa Mánsdotter i Skog Anm: Uppgifter om denna person har hittats i en kyrkobok i Swedona (Berlin), Mercer County, Illinois. Hon anges där var utflyttad till Iowa l87l.02.22 | nr 59 Skog |
1869.04.28 AUGUST ANDERSSON , statdräng Född: 1829.08.03 i Fossala, Ekebyborna s:n Fldr: Brukaren Anders Andersson och Inga Cajsa Andersdotter WENDLA DANIELSDOTTER , hustru Född: 1835.07.08 i Sätra, Vårdnäs s:n Fldr: Bonden Daniel Nilsson och Maja Catharina Arenander Barn: CARL GUSTAF född 1855. Vreta Kloster s:n AUGUSTA WILHELMINA född 1857 Bâörkeberg s.n GUSTAF ADOLF född 1860. V rdnäs s.n ANNA LOVISA AMALIA född 1863. Vreta Kloster s:n
| nr 60 Stafsätter |
1869.05.04 CHRISTINA LOVISA PERSDOTTER , piga Född: 1838.08.19 i Oppeby s:n Fldr: Bonden Pehr Svensson och Lisa Sofia Jonsdotter i Frösvik Barn: HILDA SOFIA född 1866.02.27 i Vist s:n
| nr 61 Åndebäck |
1869.05.05 PETER ANDERSSON , torpare Född: 1808.06.l9 i Skorpa, Vist s:n Fldr: Daglönaren Anders Persson och Anna Persdotter Död: 1886.12.3l i Swedona, Mercer County, Illinois MAJA LENA CARLSDOTTER , hustru Född: 18l5.02.0l i Gunnarsbo, Vist s:n Fldr: Brukaren Carl Persson och Christina Carlsdotter Död: 1900.06.06 Barn: CAROLINA WILHELMINA Född l847.l0.14 i Vist s:n Död l906.04.08 i Orion, Mercer County, Illinois EMMA CHRISTINA född l859.07.22 i Vist s:n
Anm: En son utflyttade tidigare ( nr 30 ) Uppgifter om denna familj har hittats i kyrkoböcker i Swedona (Berlin), Mercer County, Illinois och i Orion, Henry County, Illinois. De kommer först till Swedona, där de återförenas med den år 1868 utflyttade sonen Carl Gustaf Adolf, född l838.11.04 i Vist. (se notis nr 30) Dottern Carolina Wilhelmina gifter sig i Swedona med Carl Wilhelm Jonsson, som hade utvandrat från Vist samtidigt som Carolina Wilhelmina. (se vidare upplysningar i nästa notis nr 63) Dottern Emma Christina flyttar till Orion 1885 och bildar familj. Hon gifters sig med Carl Johan Carlsson, född i Vist 1857.12.19. Han uppges att vara utflyttad från Vist år 1881, men finns ej med i utflyttningslängden i Vist. Barn: Clifford Emanuel född l890.04.12 i Orion Edna Henrietta född l897.l0.10 i Orion | nr 62 Humpen |
1869.05.05 CARL WILHELM JonssoN , dräng Född: 1841.04.02 i örbäck, Brunneby s:n Fldr: Torparen Jonas Jonsson och Stina Cajsa Nilsdotter i Dånhall Död: 1918.08.07 i Orion, Mercer County, Illinois Anm: Uppgifter om denna person har hittats i kyrkoböcker i Swedona (Berlin), Mercer County, Illinois och i Orion, Henry County, Illinois. Stavningen på hans efternamn, Jonsson, ändras till Johnsson. Han gifter sig i Swedona med Carolina Wilhelmina Andersson, som hade utvandrat från Vist samtidigt som Carl Wilhelm (se vidare upplysningar i föregående notis nr 62) De flyttar 1881 till Orion, Mercer County, Illinois, där båda dör, Carolina Wilhelmina år 1906 och Carl Wilhelm år 1918. Barn: Alma Christina född 1873 i Orion Hulda Sophia född 1875 i Orion Mabel Amanda född 1880 i Orion Anna Amalia född 1882 i Orion Carl Fred Linde född 1886 i Orion Ester Otilia född 1888 i Orion
| nr 63 Åkroken |
1869.05.05 CARL JOHAN ANDERSSON , dräng Född: l839.05.28 i Storängen, Vist s:n Fldr: Torparen Anders Pehrsson och Eva Lisa Johansdotter Anm: Uppgifter om denna person har hittats i en kyrkobok i Svenska Ev. Luth. församlingen i Orion, Henry County, Illinois. Han uppges ha kommit från Woodhall år 1875 och kallar sig Carl Johan Andersson Wiqvist. Anteckningen i kyrkoboken är struken och inga vidare upplysningar ges. | nr 64 Torpa |
1869.05.10 JOHANNA MATHILDA SALOMONSDOTTER , piga Född: 1842.06.10 i Skrufkulla, Vàrdnäs s:n Fldr: Torparen Salomon Bengstén och Stina Cajsa Stridbar i Sjöberget. | nr 65 Sjöberget |
1869.08.03 CLARA CHRISTINA ISRAELSDOTTER , piga Född: 1844.02.19 i Tranebo, Kättilstad s:n Fldr: Hemmansägaren Israel Israelsson och Anna Andersdotter i Tranebo Anm: Uppgifter om denna person har hittats i en kyrkobok i Swedona (Berlin), Mercer County, Illinois. De enda uppgifter som ges är att hon kom till Swedona år 1869.
| nr 66 Socknen |
1869.09.29 PER AUGUST PETERSSON , arbetare Född: 1836.03.21 i Torpa, Vist s:n Fldr: Drängen Peter Gustafsson och Stina Greta Persdotter i Torpa Södergård ANNA LISA NILSDOTTER , hustru Född: l837.10.12 i Slaka s:n Barn: NILS PETER född 1865.03.29 i Vist s:n FRANS AUGUST född l867.02.08 i Vist s:n ANDERS HERMAN född 1869.04.07 i Vist s:n
| nr 67 Klampen- borg |
1870.04.26 BRITA CATHARINA OLOFSDOTTER , piga Född: l835.08.03 i Gammalkil s:n Fldr: Statdrängen Olaus Andersson och Brita Cajsa Jonsdotter i Brånstad, Gammalkil s:n Anm: Inflyttad år 1867 från Linköping
| nr 68 Sturefors |
1870.04.26 CARL GUSTAF PETERSSON , dräng Född: 1838.05.20 i Svinstad s:n Fldr: Hemmansägaren Per Johan Knutsson och Anna Nilsdotter i Unnerstad
| nr 69 Risnäs skattegård |
1870.04.26 SOFIA MAGDALENA APPELGREN , jungfru Född: l845.07.08 i Ringetorp, Vist s:n Fldr: Bonden Pehr Ulrik Appelgren och Anna Stina Andersdotter Anm: Syskon nr 55, 56, 71
| nr 70 Sturefors |
1870.04.26 AUGUSTA AMALIA APPELGREN , piga Född: l85l.10.09 i Ringetorp, Vist s:n Fldr: Bonden Pehr Ulrik Appelgren och Anna Stina Andersdotter Anm: Syskon nr 55, 56, 70
| nr 71 Ringetorp |
1870.04.26 SOFIA MATHILDA ENGLUND , piga Född: l845.06.l7 i Sturefors, Vist s:n Fldr: Gárdssnickaren Johan Peter Englund och Britta Andersdotter i Hagstugan Anm: Syskon nr 45, 75 ; Fader nr 89
| nr 72 Hagstugan |
l870.04.29 LENA SOFIA ANDERSDOTTER , änka Född: 1825.06.06 i Skog, Vist s:n Fldr: Bonden Anders Carlsson och Lena Cajsa Månsdotter Anm: Änka efter rättaren Johan Gustaf Jonsson Barn: AMALIA CHARLOTIA född 1857.0l.26 i Vist s:n
| nr 73 Ringsnäs |
1870.04.29 JOHAN GUSTAF LEONARD JOHANSSON , dräng Född l845.09.28 i Hofvetorp, Vist s:n Fldr; Rättaren Johan Gustaf Johansson och Lena Sofia Andersdotter | nr 74 Ringsnäs
|
1870.04.29 CHRISTINA ALBERTINA ENGLUND , piga Född: l850.06.30 i Sturefors, Vist s:n Fldr: Gårdssnickaren Johan Peter Englund och Britta Andersdotter i Hagstugan Anm: Syskon nr 45, 72 ; Fader nr 89
| nr 75 Hagstugan |
1870.05.02 CLARA GUSTAFVA SALOMONSDOTTER , piga Född: 1850.03.16 i Sjöberget, Vist s:n Fldr: Torparen Salomon Bergstén och Christina Catharina Strídbar
| nr 76 Banketor |
1870.05.06 JOHAN PETER ANDERSSON , dräng Född: l838.05.06 i Ändbacka, Skeda s:n Fldr: Torparen Anders Månsson och Stina Johansdotter i Ändbacka | nr 77 Brahus |
1870.09.09 BRITTA JOSEFINA QVIST , torparedotter Född: l852.02.16 i Nysätter, Vist s:n Fldr: Skomakaren o. Torparen Anders Gustaf Qvist och Anna Persdotter i Nysätter Anm: Syster nr 79
| nr 78 Nysätter |
1870.09.09 CAROLINA QVIST , torparedotter Född: l854.05.17 I Vist s:n Fldr: Skomakaren o. Torparen Anders Gustaf Qvist och Anna Persdotter i Nysätter Anm: Syster nr 78
| nr 79 Nysâtter |
1870.09.09 , FRANS ALFRED CARLSSON , dräng Född: 1848.10.0l i Paradis, vist s:n Fldr: Daglönaren Carl Fredrik Jönsson och Anna Stina Eriksdotter i Paradis | nr 80 Wreta |
1871.05.02 CARL GUSTAF WILHELM WIQVIST , arbetare Född: 1846.02.l3 i Ottingen, Vist s:n Fldr: Drängen Magnus Wlqvist och Maja Greta Johansdotter SARA LISA LARSDOTTER , hustru Född: l840.04.02 i Smàbäck, Tjärstad s:n Fldr: Bonden Lars Larsson och Sara Persdotter Barn: FRANS OSCAR född l867.08.l3 i Tjärstad s:n ANNA SOFIA född l871.02.05 i Vist s:n | nr 81 Klampenborg
|
1871.05.02 ANDERS JOHAN JOHANSSON , dräng Född: 1848.05.09 på Lämbo utjord, Skede s:n Fldr: Torparen Johannes Andersson och Carolina Jonsdotter i Hesslekulla Anm: Broder nr 86
| nr 82 Hesslekulla
|
187l.06.08 GÖRAN AUGUST NILSSON , dräng Född: l850.03.04 i Eketorp, Vist s:n Fldr: Torparen Nils Johansson och Lisa Johansdotter i Eketorp Anm: Syskon nr 88, 119, 126 | nr 83 Eketorp |
187l.07.18 SVEN JOHAN NILSSON ,f.d. arrendator Född: l842.08.11 i Oppeby s:n Fldr: Bonden Nils Peter Stephansson och Carin Svensdotter i Väsby HEDDA CHARLOTTA PERSDOTTER , hustru Född: l831.04.25 i Rumskulla s:n Fldr: Nämndemannnen Per Is. Andersson och Greta Larsdotter i Grönhult, Rumskulla s:n Hennes barn: ANNA CHARLOTTA KELLBERG född 1861.02.28 i Tjärstad s:n CARL ERIK KELLBERG född 1864.l0.27 i Tjärstad s:n Gemensamt barn: JOHAN RICKARD född 1870.02.07 i Vist s:n
| nr 84 Klampenborg
|
1871.09.30 PER ADOLF JOHANSSON , dräng Född: 1853.12.26 i Lämbo, Skeda s:n Fldr: Torparen Johannes Andersson och Carolina Jonsdotter i Hesslekulla
| nr 86 Selgesäter |
1872.04.20 CARL AUGUST ANDERSSON , dräng Född: l849.12.23 i Fiskvik, Vist s:n Fldr: Drängen Anders Petter Johansson och Fredrika Carolina Beata Lindahl i Fiskvik
| nr 87 Fiskvik |
1872.06.01 SALOMON EDWARD NILSSON , dräng Född: l852.l2.03 i Eketorp, vist s:n Fldr: Torparen Nils Johansson och Lisa Johansdotter i Eketorp Anm: Syskon nr 83, 119, 126
| nr 88 Hagstugan |
1872.10. 12 JOHAN PETER ENGLUND , snickare Född: l808.03.20 i Gränna s:n Fldr: Dannemannen Peter Davidsson och Maria Svensdotter i Botarp, Gränna s:n Anm: Tidigare utflyttade barn Nr 45, 72, 75
| Nr 89 Hagstugan
|
1872.10.24 ANDERS PETER SUNDBERG , skomakare Född: 1835.07.26 i Bomanstorp, Vist s:n Fldr: Torparen Anders Gustaf Sundberg ochAnna Stina Larsdotter Anm: Syskon nr 95, 124, 153 | nr 90 Socknen |
1872.10.24 FREDRIKA CHARLOTTA KNAPP , piga Född: 1849.09.19 i Risnäs Soldattorp, Vist s:n Fldr: Livgrenadjären Jons Peter Knapp och Anna Catharina Johansdotter i Risnäs Soldattorp Anm: Syskon nr 43, 176
| nr 91 Rudan |
1873.04.21 GUSTAF FREDRIK HAGSTRÖM , dräng Socknen Född: 1848.08.22 i Risnäs, Vist s:n Fldr: Moder: pigan Brita Cajsa Isaksdotter Fader ej uppgiven
| nr 92 Socknen |
1873.04.28 CARL AUGUST PETERSSON , dräng Född: 1843.03.18 i S:t Lars s:n Fldr: Torparen Petter Persson och Brita Cajsa Persdotter Fröberg Smedstads ägor S:t Lars s:n LENA SOFIA CARLSDOTTER , hustru Född: l839.12.28 i Skog, Vist s:n Fldr: Drängen Carl Andersson och Anna Lena Nilsdotter Barn: CARL VIKTOR född l868.02.l8 i Vist s:n CLARA OLIVIA född 1870.l2.27 i Vist s:n
| nr 93 Eketorp |
1873.04.28 PER GUSTAF JOHANSSON , dräng Född: 1850.04.05 i Rosenkälla, S:t Lars s:n Fldr: Rättaren Johannes Persson och Lena Sophia Gustafsdotter ANNA MATHILDA ASKLÖF , hustru Född: 1849.03.26 i Wreta Nergàrd, vist s:n Fldr: Bonden Jöns Asklöf och Christina Jonsdotter Anm: Broder nr 114 Barn: CARL GUSTAF född 1872.l0.2l
| nr 94 Storângen |
1873.05.09 CARL FREDRIK SUNDBERG , dräng Född: 1846.09.19 í Bomanstorp, Vist s:n Fldr: Torparen Anders Gustaf Sundberg och Anna Stina Larsdotter Anm: Syskon nr 90, 124, 153
| nr 95 |
1873.05.09 AUGUSTA CARLSDOTTER , piga Född: 1848.11.02 i Västerlösa s:n Anm: Flyttat utan attest
| nr 96 Säby |
1873.06.2l MARIA CHARLOTTA NELLY , piga Född: 1852.04.lS i Åtvid s:n (född tvilling) Fldr: Carl Olof Nelly och Catharina Johansdotter i Damhult, Åtvid s:n Anm: Inflyttad år 1872 från Åtvid s:n
|
Åkroken |
1874.06.23 BRITA CHRISTINA PERSDOTTER , piga Född: l844.12.05 i Sandstorp, Skeda s:n Fldr: Torparen Petter Samuelsson och Maja Stina Andersdotter Barn: JOHANNA MATHILDA född l874.03.0l i Vist s:n Anm: född utom äktenskapet
| nr 98 Norrberga |
1874.06.23 JOHAN ANDERSSON , torpare Född: 1815.03.29 i Tolebo, Skeda s:n Fldr: Brukaren Anders Nilsson och Maja Svensdotter CAROLINA SVENSDOTTER , hustru Född: 1825.09.07 i Skeda s:n Fldr: Brukaren Jonas Bengtsson och Anna Stina Jonsdotter i Lilla Visätter Anm: under namnet Lena i födelseboken, Carolina i husförhörslängden Barn: CARL WILHELM född 1860.02.26 i Skeda s:n ANNA CAROLINA född l863.05.04 i Vist s:n HELENA WILHELMINA född 1869.03.27 i Vist s:n Anm: Familjen inflyttad från Skeda s:n 1863
| nr 99 Söderängen |
1874.06.23 CLARA CHRISTINA JOHANSDOTTER , torparedøtter Född: 1856.l0.02 i Lämbo, Skeda s:n Fldr: Torparen Johan Andersson och Lena Kajsa (Carolina) Jonsdotter
| nr 100 Söderängen
|
1874.11.09 CARL JOHAN JOHANSSON , dräng Född: l853.06.20 i Risnäs Öfverby, Vist s:n Fldr: Moder: Pígan Anna Charlotta Andersdotter Fader ej uppgiven
| nr 101 Björksätter
|
1875.07.08 JOHANNA SOFIA JOHANSDOTTER , bondedotter Född: l854.10.30 i Mo, Skeda s:n Fldr: Brukaren Johannes Larsson och Maja Stina Persdotter i Joelstorp Anm: Syskon nr 141, 161, 162, 178, 186
| nr 102 Joelstorp
|
1875.07.08 CARL AUGUST CARLSSON , bondeson Född: 1846.11.24 i Wreta Norrgård, Vist s:n Fldr: Bonden Carl Gustaf Larsson och Carolina Andersdotter i Wreta Anm: Syskon nr 104, 142, 168
| nr 103 Wreta Norrgård |
1875.07.08 JOHANNA WILHELMINA CARLSDOTTER , bondedotter Född: 1850.05.25 i i Wreta Norrgàrd Fldr: Bonden Carl Gustaf Larsson och Carolina Andersdotter i Wreta Anm: Syskon nr 103, 142, 168
| nr 104 Wreta Norrgàrd
|
1875.07.08 CLARA CHRISTINA ANDERSDOTTER , piga Född: 1845.12.20 i Finnhemmet, Tjärstad s Fldr: Torparen Anders Larsson och Brita Lindholm i Finnhemmet
| nr l05 Marcustorp
|
1876.02.29 CARL FRITHIOF ENGBERG , dräng Född: 1856.06.02 1 Linköping Fldr: Arbetskarlen Carl Johan Engberg och Brita Lisa Samuelsdotter Anm: Bror nr 121
| nr 106 Risnäs |
1876.03.14 FRANS WILHELM PETERSSON, dräng Född: 1846.09.21 i Spjut, Vist s:n Fldr: Torparen Peter Gustafsson och Stina Greta Persdotter i Spjut
| nr 107 Flànstorp |
1876.03.14 AXEL REINHOLD JOHANSSON , dräng Född: 1856.02.09 i Kärr, Vist s:n Fldr: Torparen Johannes Persson ochUlrica Carolina Jönsdotter i Kärr Anm: Syster nr 122
| nr 108 Kärr |
1876.04.27 PER AUGUST FORSBERG , dräng Född: 1853.10.31 i Vist s:n Fldr: Torparen Anders Peter Forsberg och Carolina Persdotter i Mosshult Anm: Syster nr 118; Föräldrar nr 203
| nr 109 Mosshult |
1876.10.24 ANDERS PETTER MÅNSSON , dräng Född: 1833.12.15 i Åkroken, Vist s:n Fldr: Torparen Magnus Andersson och Eva Lotta Andersdotter i Åkroken
| nr 110 Hofvetorp kanalstation |
1876.10.24 VILHELM LEONARD EDSTR6M , dräng Född: 1840.08.02 i Séby Bro, Vist s:n Fldr: Glassliparen Hans Edström och Anna Jonsdotter i Säby Bro
| nr 111 Skog |
1876.00.00 CARL OSCAR JOHANSSON , dräng Född: 1854.01.25 i Mutebo, Skeda s:n Fldr: Statdrangen Erik Johan Gustafsson och Anna Lena Andersdotter Anm: Flyttat till Amerika 1876 utan attest.
| nr 112 Mörketorp |
1876.00.00 CARL JOHAN JOHANSSON , arbetare Född: 1837.03.l8 i Humpen, Vist s:n Fldr: Torparen Johannes Persson och Brita Stina Nilsdotter Anm: Tros ha rymt till Amerika 1876 utan attest:
| nr 113 Hofvetorp |
l877.04.17 PER GUSTAF ASKLÖF , arbetare Född: 1847.01.l6 i Wreta Norrgàrd, Vist s:n Fldr: Bonden Jöns Asklöf och Maria Christina Jönsdotter i Wreta Anm: Syster nr 94
| nr 114 Seltorp
|
1877.04.30 ANDERS WILHHELM WÃRNQVIST , arbetare Född: 1849.11.l9 i Östra Sjöände, Vist s:n Fldr: Torparen Johannes Värnqvist och Lena Catharina Carlsdotter Anm: Syskon nr 23, 25, 40
| nr 115 Östra Sjöände |
1877.05.09 JOHAN ALFRED SVENSSON , torgare Född: 1840.02.20 i Bestorp. Vårdnäs s:n Fldr: Brukaren Sven Danielsson och Catharina Danielsdotter SARA SOFIA DANIELSDOTTER , hustru Född: 1835.05.15 i Dunderhult, Vist s:n Fldr: Torparen Daniel Eriksson Björklund och Eva Larsdotter Barn: HULDA SOFIA född 1864. vist s:n PER DANIEL född 1867 vist s:n JOHAN ALBIN född 1869. Vist s:n AXEL SIGFRID född 1871. Vist s:n
| nr 116 Dunderhult |
1877.06.04 LENA SOFIA SAMUELSDOTTER , hustru Född: 1833.11.25 i Skälstorp, Vist s:n Fldr: Bonden Samuel Andersson och Cajsa Persdotter Barn: AMALIA SOFIA född 1866.12.16 i Vist s:n CARL ALBIN KNUT född 1870.01.13 i Vist s:n Anm: Maken utflyttade tidigare, se notis nr 113
| nr 117 Hofvetorp
|
1877.06.l5 JOHANNA MATHILDA FORSBERG , tørparedøtter Född: 1856.0l.l3 i Mosshult, vist s:n Fldr: Torparen Anders Peter Forsberg och Carolina Persdotter Anm: Broder nr l09; Föräldrar nr 203
| nr 118 Mosshult
|
1877.00.00 JOHAN PETER NILSSON , dräng Född: 1840.1l.l5 i Eketorp, vist s:n Fldr: Torparen Nils Johansson och Lisa Johansdotter i Eketorp Anm: Flyttat till N.Amerika utan attest Anm: Syskon nr 83, 88, 126
| nr 119 Eketorp
|
1878.03.14 CHRISTINA MATHILDA CARLSDOTTER , bondedotter Född: 1859.10.18 i Ringetorp, Vist s:n Fldr: Brukaren Carl Magnus Pettersson och Johanna Johansdotter i Ringetorp Anm: Syster nr 165
| nr 120 Ringetorp |
1878.03.19 BROR JOHAN ENGBERG , dräng Född: 1858.04.08 í Linköping Fldr: Arbetskarlen Carl Johan Engberg och Brita Lisa Samuelsdotter Anm: Bror nr 106
| nr 121 Karsnäs |
l878.03.2l HILDA CAROLINA JOHANSDOTTER , torparedotter Född: 1849.10.01 i Kärr, vist s:n Fldr: Torparen Johannes Petersson och Ulrika Carolina Jönsdotter Anm: Bror nr 108
| nr 122 Kärr |
1878.03.22 PER AUGUST ANDERSSON , dräng Född: 1846.03.15 i Storängen, Vist s:n Fldr: Torparen Anders Nilsson och Eva Lisa Johansdotter i Storängen
| nr 123 Säby |
1878.03.24 LARS ALFRED SUNDBERG , arbetare Född: l844.04.13 i Bomanstorp, Vist s:n Fldr: Torparen Anders Gustaf Sundberg och Anna Stina Larsdotter i Bomanstorp Anm: Syskon nr 90, 95, 153
| nr 124 Socknen
|
l878.05.l3 GRETHA LISA OLSSON , piga Född: 1850.02.02 i Högsby s:n, Kalmar län Fldr: Arbetskarlen Olof Jonsson och Johanna Jonsdotter i Drageryd, Högsby s:n Anm: Inflytttad år 1876 från Högsby s:n
| nr 125 Opphem |
1878.07.03 CHRISTINA SOFIA NILSDOTTER , torparedotter Född: 1855.09.l5 i Eketorp, Vist s:n Fldr: Torparen Nils Johansson och Lisa Johansdotter i Eketorp Anm: Syskon nr 83. 88, 119
| nr 126 Eketorp |
1878.08.13 CARL MAGNUS ANDERSSON , f.d. Kronofjärdingsman Född: 1824.04.21 i Bogestad, Landeryd s:n Fldr: Hemmansbrukaren Anders Larsson och Stina Gabrielsdotter i Bogestad, Landeryd s:n JOHANNA CHARLOTTA JONSDOTTER , hustru Född: 1827.07.03 i Risnäs Stengård, Vist s:n Fldr: Bonden Jonas Larsson och Carin Andersdotter i Risnäs Stengård, Vist s:n Barn: CLARA VILHELMINA född l857.03.06 i vist s:n
| nr 127 Klampenborg |
1878.08.l3 ’ FREDRIKA ALBERTINA HOLMGREN , piga Född: 1859.04.22 i Björkholmen, Vist s:n Fldr: Torparen Lars Johan Holmgren och Anna Charlotta Carlsdotter i Björkholmen, Vist s:n
| nr 128 Norrberga |
1878 11.27 CARL FREDRIK JOHANSSON , dräng Född: 1858.l1.13 i Cedersberg, vist s:n Fldr: Bruksarbetaren Johan Johansson och Mathilda Risell i Cedersberg, Vist s:n
| nr 129 Bomanstorp |
1878.12.31 CARL JOHAN ANDERSSON , dräng Född: 1852.02.l3 i Storängen, Vist s:n Fldr: Torparen Anders Gustafsson och Carolina Danielsdotter i Storängen
| nr 130 Mörketorp |
1878.00.00 WILHELM ANDERSSON , dräng Född: 186O.10.l7 i Torpa, Vist s:n Fldr: Statdrängen Anders Gustafsson och Carolina Danielsdotter i Torpa
| nr 131 Torpa |
1879.04.03 DANIEL VIKTOR FORSBERG , torpareson Född: 1858.08.19 i Lilla Làngnäs, Vist s:n Fldr: Torparen Nils Gustaf Lindqvist och Anna Charlotta Larsdotter i Lilla Lángnäs
| nr 132 Mosshult |
1879.04.l5 OTTO REINHOLD PALMQVIST , f.d. torpare Född: 1855.03.25 i Löfhagen, Vist s:n Fldr: Torparen Carl Magnus Palmqvist och Greta Elisabet Gustafsdotter i Löfhagen
| nr 133 Löfhagen |
1879.04.l5 JOHAN OSCAR ROXSTRÖM , smedslärling Född: 1858.01.23 i Skonberga, Landeryd s:n Fldr: Smeden Anders Gustaf Roxström och Stina Greta Mánsdotter i Skonberga, Landeryd s:n
| nr 134 Sturefors |
1879.04.17 CARL JOHAN CARLSSON , dräng Född: 1845.09.05 i Linköping Fldr: Moder: Brita Cajsa Isaksdotter Fader ej uppgiven Anm: F.d. Soldat vid Wärfvade Arméens Disciplin Kompani
| nr 135 Wreta
|
1879.04.30 CARL JOHAN NILSSON NYBERG , torpare Född: 1851.01.28 i Grindstugan, Vist s:n Fldr: Torparen Nils Erik Pettersson och Anna Charlotta Persdotter i Grindstugan vid Torpa, Vist s:n MARGARETA CHARLOTTA MILD , hustru Född: 185O.10.23 i Orrholmen, Åtvid s:n Fldr: Vice Korperalen Johan Carl Mild och Anna Maria Persdotter i Orrholmen Barn: GUSTAF ADOLF född 1877.01.02 i Vist s:n
| nr 136 Bomanstorp |
1879.04.30 GUSTAF ERIK JOHANSSON , dräng Född: 1852.02.28 i Åtvid s:n Fldr: Hjälprättaren Johannes Larsson och Christina Susanna Bergquist vid Åtvidabergs lantbruk | nr 137 Skorpa |
1879.04.30 ANNA LOVISA JONSDOTTER , piga Född: 1848.02.03 i Oppeby s:n Fldr: Hemmansägaren Jaen Jaensson och Cajsa Persdotter i Idhult, Oppeby s:n
| nr 138 Kringstorp |
1879.04.30 INGA LENA ANDERSDOTTER , piga Född: 1851.06.06 i Finnhemmet, Tjärstad s:n Fldr: Bonden Anders Larsson och Maja Carlsdotter i Funnhemmet under Briteborg
| nr 139 Markustorp |
1879.05.08 ANDERS ALFRED BRYNOLF JOHANSSON, dräng Född: 1857.03.27 i Grofveda, Tjärstad s:n Fldr: Drängen Johan Petter Samuelsson och Maria Katharina Andersdotter i Grofveda, Tjärstad s:n
| nr 140 Skorpa |
1879.09.26 CARL AUGUST Jormussou , bondeson Född: 1858.06.30 i Joelstorp, Vist s:n Fldr: Bonden Johannes Larsson och Maja Stina Persdotter i Joelstorp Anm: Syskon nr 102, 161, 162, 178, 186
| nr 141 Joelstorp |
1879.09.26 JOHAN GUSTAF CARLSSON , dräng Född: 1858.09.30 i Wreta, Vist s:n Fldr: Bonden Carl Gustaf Larsson och Carolina Andersdotter i Wreta Anm: Syskon nr 103, 104, 168
| nr 142 Tacketorp |
1879.l0.22 CHRISTINA NILSDOTTER , piga Född: 1852.08.30 i Drothem s:n Anm: Flyttade 1870 till Värdnäs s:n från Vist s:n Kom 1876 från Svinstad s:n till Vist s:n
| nr 143 Mörketorp |
1879.l0.23 nr AUGUSTA VILHELMINA AHLSTRÖM , piga Hörketorp Född. 1858.02.02 i Mormorsgruvan, Åtvid s:n Fldr: Gruvarbetaren Johan Olov Ahlström och Johanna Gripwall i Mormorsgruvan, Åtvid s:n
| nr 144 |
1879.l0.23 JOHAN ALFRED ANDERSSON, dräng Markustorp Född: 1853.11.23 i Vårdnäs s:n
| nr 145 |
1879.11.10 AUGUST MARTIN EDSTRÖM , dräng Född: 1858.10.28 i Cedersberg, Vist s:n Fldr: Tegelarbetaren Adolf Edström och Johanna Ljungqvist i Cedersberg, Vist s:n Anm: Syster nr 281
| nr 146 Lilla Långnäs |
1879.l1.10 FRANS ALFRED JOHANSSON , dräng Född: 1B51.05.ll i Lilla Làngnäs, vist s:n Fldr: Torparen Johannes Samuelsson och Lena Sofia Larsdotter i Lilla Långnäs, vist s:n Anm: Bror nr 231
| nr 147 Lilla Lángnäs |
1879.11.10 CARL JOHAN GUSTAFSSON , dräng Född: 1859.02.16 i Tjelmo, Grebo s:n Fldr: Torparen Petter Gustaf Svensson och Anna Stina Jonsdotter i Tjelmo, Grebo s:n
| nr 148 Klint |
1879.11.10 ANDERS GUSTAF JOHANSSON , dräng Född: 1858.08.20 i Cedersberg, vist s:n Fldr: Bruksarbetaren Johan Fredrik Johansson och Mathilda Charlotta Risell i Cedersberg, vist s:n Anm: Återlämnat betyget 1879.11.22 Broder nr 224
| nr 149 Markustorp |
1879.12.18 OSCAR LEONARD SÖDERBERG , dräng Född: 1858.11.14 i Risnäs Storgård, vist s:n Fldr: Torparen Gustaf Söderberg och Brita Catharina Eriksdotter i Risnäs Storgård
| nr 150 Rísnäs |
1879.12.31 ANDERS FREDRIK HENRIKSSON , dräng Född: 1856.04.17 i Sörby, Landeryd s:n Fldr: Brukaren Hindrik Larsson och Lena Cajsa Andersdotter
| nr 151 Sturefors |
1879.00.00 PER GÖRAN AUGUST ABRAHAMSSON , dräng Född: 1856.05.06 i Abacka, Åtvid s:n Fldr: Arbetaren Carl Gustav Abrahamsson och Johanna Cecilia Westman Anm: Flyttat till N.Amerika utan attest Syster nr 191
| nr 152 Styfvinge |
1879.00.00 FRANS SUNDBERG , dräng Född: 1855.10.07 i Bomanstorp, Vist s:n Fldr: Torparen Anders Gustaf Sundberg ochAnna Stina Larsdotter Anm: Flyttat till N. Amerika utan attest Anm: Syskon nr 90, 95, 124
| nr 153 Bomanstorp |
1880.01.17 ADOLF LEONARD PETERSSON , dräng Född: 1859.02.04 i Lilla Làngnäs, Víst s:n Fldr: Torparen Peter Eriksson och Johanna Danielsdotter
| nr 154 Landamäre |
1880.01.17 JOHAN FREDRIK ANDERSSON , dräng Född: 1858.11.04 i Storängen, vist s:n Fldr: Torparen Anders Fredrik Jonsson och Johanna Larsdotter
| nr 155 Storängen |
1880.01.19 CLAES LUDVIG SWARTZ , dräng Född: 1860.12.04 i Vårdsberg s:n Fldr: Lívgrenadjären Nils Swartz och Lena Sofia Asplund i Wetterstad Anm: Inflyttad år 1877 från Ulrika s:n
| nr 156 Nysätter under Skog |
1880.0l.28 ANDERS GUSTAF ANDERSSON , dräng Född: l856.02.10 i S:t Lars s:n Fldr: Skomakaren Anders Andersson och Gertrud Danielsdotter Köpetorps ägor, S:t Lars s:n
| nr 157 Wreta Nergård |
1880.02.03 MALCOLM OLIN , dräng Född: 1859.04.30 i Slaka s:n Fldr: Snickaren Johan Olin och Christina Olivia Gustafsdotter Lambohof, Slaka s:n
| nr 158 BjörksÄtter
|
1880.02.18 CARL MAGNUS CARLSSON , dräng Född: 1855.07.25 i Barkesved Vist s:n Fldr: Torparen Carl Gustav Månsson och Sophia Svensdotter Markman Anm: Syskon nr 160, 198, 241
| nr 159 Thorstorp |
1880.02.18 ANDERS GUSTAF CARLSSON , dräng Född: 1856.12.10 i Barkesved, Vist s:n Fldr: Torparen Carl Gustav Månsson och Lena Sophia Markman Anm: Syskon nr 159, 198, 241
| nr 160 Tholemálen |
1880.03.10 GUSTAF WILHELM JOHANSSON , dräng Född: 1860.02.20 i Joelstorp, Vist s:n Fldr: Bonden Johannes Larsson och Maja Stina Persdotter Anm: Syskon nr 102, 141, 162, 178, 186
| nr 161 Joelstorp |
1880.03.10 CAROLINA WILHELMINA JOHANSDOTTER , piga Född: 1862.05.22 i Joelstorp, Vist s:n Fldr: Bonden Johannes Larsson och Maja Stina Persdotter Anm: Syskon nr 102, 141, 161, 178, 186
| nr 162 Joelstorp |
1880.03.10 HANS OTTO EGG , dräng Född: l858.12.09 i Vårdnäs s:n Fldr: Livgrenadjären Samuel Egg och Ingrid Persdotter i Björkeberg under Egby
| nr 163 Norrberga Krutsjudare- gård |
1880.03.10 STINA SOFIA MAGNUSDOTTER , bondedotter Född:1860.l0.18 i Kättilstad s:n Fldr: Brukaren Anders Magnus Karlsson och Stina Birgersdotter i Ölmesbo
| nr 164 Ríngetorp |
1880.03.10 ANNA CARLSDOTTER , bondedotter Född: l862.07.25 i Ríngetorp, Víst s:n Fldr: Brukaren Carl Magnus Petersson och Johanna Johansdotter Anm: Syster nr 120
| nr 165 Ringetorp |
1880.03.16 LARS WILHELM BROBERG , dräng Född: l855.04.09 i Grönlund, Vist s:n Fldr: Torparen Gustaf Broberg och Lena Sophia Persdotter i Grönlund under Skogs Södergárd Anm: Syskon nr 184, 225, 226; Föräldrar nr 262
| nr 166 Skogs Rustháll |
1880.03.24 ANDERS PETTER GUSTAFSSON , dräng Född: l853.02.19 i Mörketorp, Kättilstad s:n Fldr: Torparen Gustaf Endahl och Maja Persdotter i Sjöberget under Markustorp, Vlst s:n
| nr 167 Kringstorp |
1880.03.25 MATHILDA CHARLOTTA CARLSDOTTER , bondedotter Född: 1861.07.27 i Wreta Norrgárd, Vist s:n Flgr: Brukaren Carl Gustaf Larsson och Carolina Andersdotter Anm: Syskon nr 103, 104, 142
| nr 168 Norrgárd |
1880.03.25 CARL GUSTAF GUSTAFSSON , bondeson Född: 1863.10.01 i Wreta Nergàrd, Vist s:n Fldr: Brukaren Nils Gustaf Isaksson och Johanna Mathilda Johansdotter Anm: Broder nr 290
| nr 169 Wreta Nergàrd |
1880.03.27 ANDERS VICTOR CARLSSON , dräng Född: 1857.03.31 i Dala, Vist s:n Fldr: Bonden Carl Carlsson och Johanna Persdotter
| nr 170 Dala
|
1880.03.27 OSCAR LEONARD SCHYLDT , dräng Född: 1859.08.12 i Bestorp, Vàrdnäs s:n Fldr: Skogvaktaren Carl Gustaf Schyldt och Christina Lovisa Lundgren
| nr 171 Sturefors |
1880.03.27 CARL JOHAN AUGUST SAMUELSSON , dräng Född: 1857.1l.08 i Norrberga, Vist s:n Fldr: Bonden Samuel Fredrik Samuelsson och Anna Sophia Johansdotter Anm: Broder nr 174
| nr 172 Åndebäck |
1880.03.27 MOJE RUBIN , dräng Född: 1857.09.20 på Myrtomten, Godegård s:n Fldr: Avskedade Livgrenadjären och Slussvaktaren Carl Erik Rubin och Lena Svensdotter från Sturefors kanalstation, tidigare boende i Godegàrd s:n
| nr 173 Sturefors |
1880.03.27 GUSTAF FREDRIK SAMUELSSON , dräng Född: 1859.04.29 i Grimsmàlen, Vist s:n Fldr: Bonden Samuel Fredrik Samuelsson och Anna Sofia Johansdotter i Grimsmàlen, Vist s:n Anm: Broder nr 172
| nr 174 Norrberga |
1880.04.01 JOSEFINA CAROLINA HVARFVE’N , piga Född: l860.08.19 i Horn s:n Anm: Kom 1879 från Linköping
| nr 175 Stafsätter |
1880.04.13 PER ADOLF KNAPP , yngling Född: l860.02.03 i Risnäs Grenadjärtorp, Vist s:n Fldr: Avskedade grenadjären Jonas Peter Knapp och Anna Cajsa Johansdotteri Hagalund Anm: Syskon nr 43, 91
| nr 176 Hagalund |
1880.06.l0 CAROLINA JOSEFINA SVENSDOTTER , piga Född: l859.10.30 i Horn s:n Fldr: Inhyses Sven Johan Nilsson och Anna Lisa Johansdotter i Sjönäs, Horn s:n Anm: Inflyttad år 1879 från Linköping
| nr 177 Stafsâtter |
1880.08.24 JOHAN FREDRIK JOHANSSON . bondeson Född: 1856.05.20 i Joelstorp, Vist s:n Fldr: Brukaren Johannes Larsson och Maja Stina Persdotter
| nr 178 Joelstorp |
1880.10.04 GUSTAFVA ALBERTINA CARLSDOTTER Född: 1856.0l.07 i Landeryd s:n Fldr: Daglönaren Carl Johan Carlsson och Johanna Svensdotter vid Ekholmen, Landeryd s:n
| nr 179 Sturefors |
1880.10.05 CAROLINA ANDERSDOTTER JERN , änka Född: 1809.09.09 i Hägerstad s:n Fldr: Bonden Anders Andersson och Brita Johansdotter i Aska, Hägerstad s:n Anm: Änka efter f.d. Grenadjären Abraham Jern Inflyttad år 1867 från Linköping
| nr 180 Karsnäs |
188O.10.11 ANNA MATHILDA EK , piga Född: 1861.04.l6 i Östra Tollstad s:n Fldr: Arrendatorn Nils Bengtsson och Maja Stina Svensdotter i Ostra Tollstad s:n Anm: Inflyttad år 1879 från Östra Tollstad s:n
| nr 181 Vässentorp |
1880.00.00 GUSTAF ADOLF OLOFSSON , torpare, Född: l839.l2.14 i Grebo s:n Fldr: Bonden Olof Persson och Maja Stina Svensdotter i Åndebäck, Grebo s:n Anm: Rymde till Amerika år 1880 Inflyttad år 1859 från Grebo s:n Familjen kommer efter ( nr 183 )
| nr 182 Sand under Stafsätter |
1880.10.11 WILHELMINA JOHANSDOTTER , hustru Född: 1846.02.10 í Vårdnäs s:n Fldr: Statdrängen Johannes Larsson och Eva Samuelsdotter i Sjögsätter Anm: Hustru till torparen August Wilhelm Olofsson som rymde till Amerika 1880 (se nr 182) Barn: CARL AUGUST född 1870,02,11 vist s:n ANNA SOFIA född 1871.11.06 vist s:n OSCAR WILHELM född l877.02.10 Vist s:n ELIN WILHELMINA född 1879.12.14 Vist s:n
| nr 183 Sand under Stafsätter |
Förteckning
Utvandrare från Vist
1881-1900
188l.03.18 PER GUSTAF BROBERG , arbetare Född: l852.06.13 i Grönlund, Vist s:n Fldr: Torparen Gustaf Broberg och Sofia Persdotter Anm: Syskon nr 166, 225, 226; Föräldrar nr 262
| nr 184 Kronstorp under Skog |
1881.03.19 CHRISTINA CAROLINA ANDERSDOTTER , piga Född: 1853.l1.17 i Norrberga Västergård, Vist s:n Fldr: Bonden Anders Peter Pettersson och Lena Carolina Pehrsdotter
| nr 185 Sturefors |
1881.03.2l CLAES ALFRED JOHANSSON , gosse Född: 1867.05.02 i Joelstorp, Vist s:n Fldr: Brukaren Johannes Larsson och Maja Stina Persdotter
| nr 186 Joelstorp |
1881.03.2l HILDA WILHELMINA LIND , bondedotter Född: l855.04.16 i Bortorpet, Vist s:n Fldr: Arrendatorn Johan Gustaf Lind och Anna Stina Jönsdotter i Hàllingstorp, Vist s:n
| nr 187 Hállingstorp |
1881.03.2l CARL JOHAN ANDERSSON , dräng Född: 1843.0B.10 i Wreta Öfvergård, Vist s:n Fldr: Bonden Anders Pettersson och Anna Cajsa Carlsdotter
| nr 188 Skog |
1811.04.01 CARL ALBERT NORDSTRÖM , yngling Född: l881.05.20 Fldr:1865.05.26 i Sund s:n Smeden Albert Theodor Nordström och Anna Greta Tollstey i Sturefors, tidigare boende vid Sunds bruk, Sund s:n
| nr 189 Sturefors |
1881.05.20 CARL AUGUST ANDERSSON , dräng Född: 1847.05.l1 i Hannäs s:n Fldr: Statkarlen Anders Petter Svensson och Stina Lisa Svan i Branstad under Hägerstad, Hannäs s:n Anm: Inflyttad är 1874 från Gärdserum s: n
| nr 190 Styfvinge |
1881.06.25 ANNA SOFIA ABRAHAMSDOTTER WESTMAN , piga Född: 1861.08.09 i Åtvid s:n Fldr: Arbetaren Carl Gustaf Abrahamsson och Johanna Cecilia Westman i Lugnevik under Adelsnäs, Åtvid s:n Anm: Broder nr 152
| nr 191 Mörketorp |
1881.09.25 ADOLF FREDRIK CARLSSON , dräng Född: 1861.11.11 i Tacketorp, Vist s:n Fldr: Torparen Carl Magnus Eriksson och Anna Sofia Blid i Tacketorp, Vist s:n Anm: Syster nr 214
| nr 192 Rudan
|
1881.09.24 CARL GUSTAF JOHANSON , dräng Född: 1859.07.06 i Bäck, Vist s:n Fldr: Moder:Pigan Christina Gustafsdotter Uppgiven fader: f.d. Smeden Hellgren i Skorpa
| nr 193 Åkroken |
1881.10.18 CARL AUGUST FERDINAND SALOMONSSON , dräng Född: 1857.10.13 i Stora Wed, Gärdserums s:n Fldr: Brukaren Salomon Gustaf Andersson och Helena Mathilda Johansdotter iNorrberga Krutsjudaregàrd, Vist s:n Anm: Inflyttad år 1868 från Gärdserums s:n Syskon nr: 200, 211, 212, 253, 254
| nr 194 Norrberga Krutsjudare-gård |
1881.10.18 ULRICA CHRISTINA CLAESDOTTER , piga Född: 1851.09.12 i Ukna s:n, Kalmar län Fldr: Drängen Claes Magnus Claesson och Stina Lotta Ryd i Hallela, Ukna s:n
| nr 195 Styfvínge |
188l.10.20 CAROLINA ADAMSDOTTER , piga Född: l857.07.17 i Styckelund, Västra Eneby Fldr: Torparen Adam Börjesson och Lena Zander
| nr 196 Skog
|
1881.00.00 JOHAN PETER HOLM , statdräng Född: 1833.05.23 i Skeda s:n Fldr: Livgrenadjären Carl Gustaf Holm och Greta Nilsdotter i Persbo, Skeda s:n Anm: Flyttat till Amerika utan attest
| nr 197 Stafsätter |
1881.00.00 JOHAN AUGUST CARLSSON , torparson och beväringsynglíng Född: 1859.05.27 i Barkesved, Vist s:n Fldr: Torparen Carl Gustaf Månsson och Lena Sophia Markman Anm: Flyttat till Amerika utan attest Syskon nr: 159, 160, 241
| nr 198 Pinnerum |
1881.00.00 KARL VILHELM ANDERSSON , dräng och beväringsynglíng Född: 1860.07.17 i Åtvid s:n Fldr: Torparen Anders Nilsson och Johanna Sofia Svartling i Sjöberga, Åtvid s:n Anm: Flyttat till Amerika utan attest
| nr 199 Klint |
1881.00.00 GUSTAV ALFRED JULIUS SALOMONSSON , brukareson och beväringsyngling Född: 1860.03.30 i Gärdserum s:n , Kalmar län Fldr: Brukaren Salomon Gustaf Andersson och Helena Mathilda Johansdotter i Norrberga Krutsjudaregård, Vist s:n Anm: Syskon nr; 194, 211, 212, 253, 254
| nr 200 Norrberga Krutsjudare-gård |
1881.00.00 ANDERS CHRISTIAN DROTS , dräng och beväringsyngling Född: 1858.08.l3 i Lårbo Grenadjärtorp, Ledberg s:n Fldr: Avskedade grenadjären Anders Drotz och Eva Persdotter Anm: Flyttat till Amerika utan attest
| nr 201 Eketorp |
1882.03.17 HILMA LOVISA CARLSDOTTER , torparedotter Född: 1868.06.19 i Bäck, Vist s:n Fldr: Torparen Carl Gustaf Olofsson och Lovisa Danielsdotter Anm: Syskon nr: 314, 330
| nr 202 Bäck
|
1882.04.11 ANDERS PETER FORSBERG , torpare Född: 1815.04.22 i Fiskarstugan, Vist s:n Fldr: Bryggeridrängen Peter Forsberg och Maria Jonsdotter CAROLINA PERSDOTTER , hustru Född: 1830.07.10 i Bestorp, VÅrdnäs s:n Fldr: Brukaren Petter Eriksson och Catharina Danielsdotter Barn: CARL ADOLF född 1860.11.21 Vist s:n IDA CATHARINA född 1863.09.17 Vist s:n ANDERS EDVARD född 1867.03.18 Vist s:n HILMA CATHARINA född 1870.07.16 Vist s:n
Anm: Tidigare utflyttade barn nr 109 och 118
| nr 203 Mossbult |
1882.04.11 MARIA MATHILDA JOHANSSON , mejerinna Född: 1854.06.01 i Otterstad, Skaraborgs län
| nr 204 Säby |
1882.04.l9 AUGUSTA MATHILDA CARLSDOTTER , piga Född: l854.12.04 i Åsbo s:n Fldr: Statkarlen Carl Larsson och Maja Lisa Andersdotter i Wisätter
| nr 205 Skogs Norrgård |
1882.05.04 JOHAN THEODOR LINDQVIST , torparson Född: l865.02.2l i Lilla Långnäs, Vist s:n Fldr: Torparen Per Gustaf LindqVist och Charlotta Larsdotter i Solbacken, Vist s:n Anm: Atervände och flyttade ånyo ( nr 255 ) Syskon: nr 233, 264 | nr 206 Solbacken |
1882.05.22 CARL OSCAR EDVARD BERG , dräng Född: 1863.0l.23 i Stafsätter, Vist s:n Fldr: Smeden Nils Petter Berg och Anna Helena Månsdotter Anm: Syskon: nr 213, 245; Föräldrar nr 279
| nr 207 Pastorsgâr-den
|
1882.06.13 JOHAN EDWARD PETERSSON , dräng ’Född: 1865.08.29 i Göttorp, Vist s:n Fldr: Drängen Peter Carlsson och Johanna Wallin
| nr 208 Skälstorp |
1882.09.24 HEDDA MATHILDA GABRIELSDOTTER , bondedotter Född: l861.10.l5 i Klint, Vist s:n Fldr: Bonden Gabriel Jönsson och Charlotta Svensdotter Anm: Syskon: nr 283, 315
| nr 209 Klint |
1882.10.18 CARL GUSTAF FORSBERG , dräng Född: 1862.10.03 i Grebo s:n Fldr: Stalldrängen Carl Gustaf Forsberg och Anna Catharina Petridotter vid Sturefors
| nr 210 Prästgárden |
1882.10.20 JOHAN ALBERT SALOMONSSON , dräng Född: 1864.0l.20 i Gärdserum s:n, Kalmar län Fldr: Brukaren Salomon Gustaf Andersson och Helena Mathilda Johansdotter i Norrberga Krutsjudaregárd, Vist s:n Anm: Syskon: nr 194, 200, 212, 253, 254
| nr 211 Skog |
1882.10.20 LARS RICKARD SALOMONSSON Född: l866.06.26 i Gärdserum s:n, Kalmar län Fldr: Brukaren Salomon Gustaf Andersson och Helena Mathilda Johansdotter i Norrberga Krutsjudaregård, Vist s:n Anm: Syskon: nr 194, 200, 211, 253, 254
| nr 212 Norrberga
|
1882.10.22 CHRISTINA CHARLOTTA BERG , piga Född: 1859.11.07 i Stafsätter, Vist s:n Fldr: Drängen Nils Petter Berg och Anna Lena Mánsdotter Anm: Syskon nr 207, 245; Föräldrar nr 279
| nr 213 Skog
|
1882.11.06 LOVISA MATHILDA CARLSDOTTER , piga Född: 1859.07.11 i Tacketorp, Vist s:n Fldr: Bonden Carl Magnus Eriksson och Anna Sofía Blid Anm: Broder nr 192
| nr 214 Norrberga |
l882.00.00 ANDERS FREDRIK ANDERSSON , dräng och beväringsynglíng Född: l86l.06.13 i Skälstorp, Vist s:n Fldr: Arbetaren Amders Petter Samuelsson och Anna Sophia Niklasdotter i Hjelmstugan, Vist s:n Anm: Flyttat till Amerika utan attest
| nr 215 Hjelmstugan |
1883.02.22 CARL JACOB ALFRED NILSSON , torpare Född: l843.08.30 i Nykil s:n Fldr: Torparen Nils Hjelte och Stina Eriksdotter i Klintorp, Brickebo ägor CHARLOTTA ALBERTINA JONSDOTTER , hustru Född: 1836.04.24 i Hässelby s:n, Jönköpings län Fldr: Bonden Jonas Pettersson och Anna Greta Andersdotter i Hässelby s:n, Jönköpings län Barn: HILMA CHRISTINA född 1867.07.06 i Nykil s:n AMANDA CHARLOTTA född l869.05.03 i Nykil s:n CARL JOHAN ALFRED född 1871.03.30 i Nykil s:n ELIN CECILIA född 1877.11.22 i Linköping KNUT FREDRIK född l883.02.05 i Vist s:n Anm: Familjen inflyttad är 1880 fràn Skeda s:n
| nr 216 Kalfsveden |
1883.04.20 SAMUEL LEONARD CARLSSON , trädgårdsdräng Född: 1863.09.27 i Lofta s:n, Kalmar län Fldr: Drängen Samuel Carlsson och Maria Lovisa Mànsdotter i Ottinge, Lofta s:n, Kalmar län Anm: Inflyttad år 1880 från Ed s:n, Kalmar län
| nr 217 Sturefors |
l883.05.04 VIKTOR ANDERSSON , dräng Född: 1853.04.27 i Skeda s:n Fldr: Drängen Anders Jonsson och Johanna Gustafsdotter i Askebäcken, Skeda s:n
| nr 218 Vâssentorp |
l883.05.04 GUSTAFVA VILHELMINA SVENSDOTTER , torparedotter Född: 1857.09.12 i Risnäs Storgård, Vist s:n Fldr: Torparen Sven Larsson och Gustafva Andersdotter | nr 219 Ingetorp |
1883.05.08 CARL ANTON UPPMAN , inspektor Född: l844.07.20 (okänt var) Anm: Inflyttad till Vist från Stockholmåär 1883 men aldrig antecknad i husförhörslängd, -” betyget här endast företedt och páskrifvet “-
| nr 220 Styfvinge |
1883.07.09 ANNA MATHILDA NILSSON , jungfru Född: 1862.08.20 i Törnevalla s:n Fldr: Arbetaren Nils Nilsson och hustrun, Barnmorskan Stina Maja Jaensdotter i Filbacken, tidigare boende på Skäggestads ägor, Törnevalla s:n Anm; Syskon nr 240, 306; Fostersyskon nr 328 | nr 221 Filbacken |
1883.08.13 EM A CAROLINA CARLSDOTTER ENSTEDT , flicka Född: l866.05.19 i Linköping Fldr: Moder: Pigan Charlotta Andersdotter, sedermera gift med sadelmakaren Nils August Enstedt i Nysätter, Vist s:n Anm: Inflyttad år 1873 från Vikingstad s:n
| nr 222 Nysätter |
1883.10.17 AUGUST ALFRED NILSSON , dräng Född: 1849.07.04 i Ukna s:n, Kalmar län Fldr: Rättaren Nils Petter Larsson och Caisa Greta Pehrsdotter i Torp, Ukna s:n, Kalmar län Anm: Inflyttad år 1882 från Ukna s:n, Kalmar län | nr 223 |
1883.12.07 GUSTAF ADOLF JOHANSSON , dräng Född: l863.04.13 i Cedersberg, Vist s:n, Fldr: Tegelarbetaren Johan Fredrik Johansson och Mathilda Charlotta Risell i Cedersberg, Vist s:n Anm: Broder nr 149
| nr 224 Kringstorp |
1883.00.00 CARL AUGUST BROBERG , dräng Född: 1858.06.l2 i Vist s:n Fldr: Torparen Gustaf Broberg och Lena Sofia Persdotter i Kranstorp Anm: Flyttat till Amerika utan attest, troligen tillsammans med brodern Axel Albert (Nr 226) Syskon nr 166, 184, 226, Föräldrar nr 262
| nr 225 Norrberga Krutsjudare-gárd |
1883.00.00 AXEL ALBERT BROBERG , hemmason Född: 1860.12.28 i Vist s:n Fldr: Torparen Gustaf Broberg och Lena Sofia Persdotter i Kranstorp Anm: Flyttat till Amerika utan attest, troligen tillsammans med brodern Carl August (Nr 225) Syskon nr 166, 184, 225, Föräldrar nr 262 | nr 226 Kranstorp |
1884.02.22 ANNA MATHILDA NILSDOTTER , piga Född: l860.09.27 i Vässentorp, Vist s:n Fldr: Arrendatorn Nils Fredrik Månsson och Anna Lena Jönsdotter | nr 227 Bjârka-Säby |
1884.03.23 ANNA LOVISA BOMAN , murardotter Född: l86l.04.22 i Bomtorpet, Vist s:n Fldr: Muraren Carl Adolf Boman och Anna Carolina Krän
| nr 228 Bostorp |
1884.03.03 HILDA JOSEFINA ANDERSDOTTER , Snickaredotter Född: 1864.10.l6 i Hökhult, Vist s:n Fldr: Torparen och snickaren Anders Peter Persson och Lena Catharina Persdotter Anm: Syster nr 230
| nr 229 Hökhult |
1884.03.03 CLARA SOPHIA ANDERSDOTTER , snickaredotter Född: 1867.05.06 i Hökhult, Vist s:n Fldr: Torparen och snickaren Anders Peter Persson och Lena Catharina Persdotter Anm: Syster nr 229
| nr 230 Hökhult |
1884.05.05 ANDERS GUSTAF JOHANSSON , torpareson Född: l8S9.l2.16 i Lilla Långnäs, Vist s:n Fldr: Torparen Johannes Samuelsson och Lena Sofia Larsdotter Anm: Bror nr 147
| nr 231 Lilla Làngnäs |
1884.05.10 JOHANNA AMANDA HOLMGREN , piga Född: l860.03.07 i Arvid sm ’ Fldr: Arbetaren Erik Holmgren och Johanna Wilhelmina Andersdotter vid Åtvidabergs lantbruk
| nr 232 Markustorp |
1884.05.l9 ANNA SOFIA LINDQVIST , mejerielev Född: 1862.12.06 i Lilla Långnäs, Vist s:n Fldr: Torparen Gustaf LindqVist och Charlotta Larsdotter
| nr 233 Säby |
1884.05.19 ANNA AMANDA JOHANSDOTTER , torparedotter Född: 1863.10.11 i Säby, Vist s:n Fldr: Torparen Johan August Petersson ochCarolina Wilhelmsson Anm: Bror nr 332; Moder nr 386
| nr 234 Lundstugan |
1884.06.03 AUGUSTA MATHILDA PERSDOTTER , piga Född: l853.02.2l i Vàrdnäs s:n Fldr: Brukaren Petter Jonsson och Anna Stina Danielsdotter i Tråstorp Skattegàrd, Vàrdnäs s:n
| nr 235 Tacketorp |
1884.07.23 CATHARINA CHARLOTTA JAENSDOTTER , bondedotter Född: 1868.04.26 í Fängemàla, Hannäs s:n, Kalmar län Fldr: Brukaren Jaen Peter Nilsson och Mathilda Charlotta Niklasdotter i Göttorp, Vist s:n Anm: Syster nr 335
| nr 236 Göttorp |
1884.07.23 CARL OSCAR FREIJ , dräng Född: 1864.12.09 i Grebo s:n Fldr: Vice Corporalen Malkolm Freij och Ewa Charlotta Månsdotter i Orrtorpet, Grebo s:n
| nr 237 Eketorp |
1884.09.30 GUSTAF EMIL ANDERSSON LINDE’N , dräng Född: 1868.03.30 i Horn s:n Anm: Inflyttad år 1884 från Vårdnäs s:n
| nr 238 Pastors-gården |
1884.10.18 HULDA MATHILDA ANDERSDOTTER , piga Född: 1862.09.22 i Várdnäs s:n Fldr: Torparen Anders Peter Bengtsson och Anna Lisa Bengtsdotter i Nystad, Vårdnäs s:n
| nr 239 Husby |
1884.10.27 CHRISTINA JOSEFINA NILSSON , arbetaredotter Född: 1867.08.l5 i Svinstad s:n Fldr: Arbetaren Nils Nilsson och Stina Maja Jaensdotter Anm: Syskon: nr 221, 306; Fostersyskon nr 328
| nr 240 Filbacken |
1884.00.00 FRANS ALFRED CARLSSON WALLANDER , lärling och beväringsyngling Född: 1861.03.25 i Barkesved, Vist s:n Fldr: Torparen Carl Gustaf Månsson och Lena Sophia Markman Anm: Flyttat till Amerika utan attest, sannolikt år 1884 Syskon: nr 159, 160, 198
| nr 241 Säby |
1884.00.00 KARL ANDERS WERNER SWARTS , dräng och beväringsyngling Född: 1863.10.25 i Rappestad s:n Fldr: Rättaren Ferdinand Swartz och Mathilda Holmberg i Folåsa Anm: Flyttat till Amerika utan attest, sannolikt är 1884
| nr 242 Solbacken |
1885.04.30 ANNA CHRISTINA GODEN , mejerska Född: 1860.02.25 i Skara
| nr 243 Sturefors |
1885.05.15 JOHANNES LARSSON , f.d. hemmansbrukare Född: 1828.06.08 i Joelstorp, Vist s:n Fldr: Brukaren Lars Gustafsson och Lena Cajsa Jonsdotter
| nr 244 Joelstorp |
1885.10.03 JOHAN FREDRIK BERG , yngling Född: l869.09.l9 i Vässentorp, Vist s:n Fldr: Arbetaren Nils Peter Berg och Anna Lena Månsdotter Anm: Syskon: nr 207, 213; Föräldrar nr 279
| nr 245 Kâllsätter |
1886.02.17 JAKOB AUGUST ANDERSSON , skräddare Född: l860.05.29 i Västra Eneby s:n Fldr: Moder: Pigan Brita Maja Svensdotter i Norra Rothult, Västra Eneby s:n Fader ej uppgiven ALBERTINA MARIA CARLSDOTTER , hustru Född: 1861.06.18 i Västra Eneby s:n Fldr: Torparen Carl Johan Johansson och Magdalena Persdotter i Ekshult, Västra Eneby s:n Barn: MARIA SOFIA ALFRIDA född l882.05.30 i Västra Eneby s:n JENNY ALBERTINA VICTORIA f. l884.02.28 i Västra Eneby s:n ELIN AUGUSTA VILHELMINA f. 1885.05.l6 i Västra Eneby s:n
| nr 246 Pastors-gârden |
1886.02.17 HILDA VILHELMINA ERIKSDOTTER , vagnmakaredotter Född: l864.10.18 i Eríksholm, Vist s:n Fldr: Torparen och vagnmakaren Erik Gustaf Eriksson och Lena Gretha Persdotter Anm: Broder nr 275
| nr 247 Eriksholm |
1886.02.17 CHRISTINA LOVISA CARLSDOTTER , torparedotter Född: 1867.01.19 i Skogstorp. Vist s:n Fldr: Torparen Carl Johan Carlsson och Stina Lotta Carlsdotter
| nr 248 Skogstorp under Skogs Skattegàrd |
1886.05.27 CAROLINA VILHELMINA PERSDOTTER , torparedotter Född: 1868.09.18 i Vist s:n Fldr: Torparen Per Gustaf Israelsson och Johanna Markman | nr 249 Thorstorp |
1886.06.17 ALFRED ALEXANDER LÖFGREN , yngling Född: 1869.12.12 i Linköping Fldr: Skräddaren Anders Magnus Löfgren och hans första hustru Anm: Från år 1876 fosterson till brukaren Per Johan Andersson Maja Stina Carlsdotter i Tacketorp, Vist s:n
| nr 250 Tacketorp under Sturefors |
1886.09.05 JOHANNA MAT:-IILDA JOHANSDOTTER , piga Född: l853.1l.28 i Ringtorp, Vist s:n Fldr: Moder: Torparedottern Anna Charlotta Gustafsdotter i Ringetorp, Vist s:n Uppgiven fader: Drängen Johan Fredrik Johansson
| nr 251 Ringetorp |
1886.l0.20 CARL JOHAN FREDRIK SÖDERBERG , dräng Född: 1869.09.27 i Landeryd s:n Fldr: Smeden Jacob Söderberg och Lovisa Wilhelmina Lundström i Hackefors, Landeryd s:n Anm: Broder nr 257
| nr 252 Hamra |
1886.10.27 ALMA MATHILDA SALOMONSDOTTER , flicka Född: 1870.03.03 i Norrberga, Vist s:n Fldr: F.d. bonden Salomon Gustaf Andersson och Helena Mathilda Johansdotter Anm: Syskon: nr 194, 200, 211, 212, 254
| nr 253 Norrberga Krutsjudaregård |
l886.10.29 OSCAR OLAUS SALOMONSSON , gosse Född: l874.01.10 i Norrberga, Vist s:n Fldr: F.d. bonden Salomon Gustaf Andersson och Helena Mathilda Johansdotter Anm: Syskon: nr 194, 200, 211, 212, 253 | nr 254 Norrberga Krutsjudaregàrd |
l886.00.00 JOHAN THEODOR LINDQVIST , dräng Född: 1865.02.21 i Lilla Làngnäs, Vist s:n Fldr: Torparen Per Gustaf LindqVist Charlotta Larsdotter Anm: Flyttat till Amerika utan attest Tidigare flyttat ut ( nr 206 ) och återvänt Syskon: nr 233, 264
| nr 255 Solbacken |
1887.03.11 ANNA AMALIA SVENSSON , slussvaktaredotter Född: l864.03.31 i Stockholm Fldr: Slussvaktaren August Svensson och Anna Sofia Fast Anm: Syskon; 274 (=340), 320 (=35l); Moder nr 397
| nr 256 Hofvetorp Kanalstation |
1887.05.02 GEORG ALBIN HUGO SÖDERBERG , slussvaktareson Född: 1868.01.l5 i Landeryd s:n Fldr: Slussvaktaren Jacob Södeberg och Lovisa Wilhelmina Lundström Anm: Broder nr 252
| nr 257 Hamrabro kanalstation |
1887.05.06 CLARA CHARLOTTA GUSTAFSDOTTER , torparedotter Född: 1864.04.18 i Grönsved, Vist s:n Fldr: Torparen Gustaf Johansson och Johanna Mathilda WärnqVist
| nr 258 Grönsved under Norrberga |
1887.06.28 WILHELM ALFRED JONSSON , rättare Född: l849.11.26 i Skeda s:n Fldr: Brukaren Jonas Jonsson och Stina Lotta Andersdotter i Siktesbo Sörgård, Skeda s:n
| nr 259 Isaksberg |
1887.07.12 AUGUSTA VILHELMINA KINDSTRAND , piga Född: 1861.10.04 i Värna s:n Fldr: Gruvarbetaren Peter Gustaf Kindstrand och Johanna Maria Södergren i Bersbo, Värna s:n Anm: Inflyttad år 1882 från Åtvid s:n
| nr 260 Sturefors |
l887.08.01 NILS ADOLF sTRöM , stenhuggare Född: l831.06.23 i Skälstorp Soldattorp, Vist s:n Fldr: Lifgrenadjären Gustaf Ström och Maja Nilsdotter Anm: Hustrun, Eva Charlotta Danielsdotter, död i Vist s:n 1882.03.30 Barn: CLARA OLIVIA född l872.05.114 i Vist s:n
| nr 261 Stafsâtter |
l887.08.22 GUSTAF BROBERG , torpare Född: 1818.1l.02 i Oppeby s:n Fldr: Lifgrenadjären Lars Broberg och Lisa Persdotter i Embersvik under Idhult, Oppeby s:n SOFIA PERSDOTTER , hustru Född: 1821.12.22 i Bomanstorp, Vist s:n Fldr: Lifgrenadjären Peter Stridbar och Stina Samuelsdotter Barn: CLAES ALFRED född 1863.10.23 i Vist sin Anm: Tidigare utflyttade barn: Nr 166, 184, 225, 226
| nr 262 Kranstorp |
l887.08.22 CARL GUSTAF LANDBERG , dräng Född: 1864.10.29 1 Vårdnäs s:n Fldr: Drängen Carl Johan Nilsson och Stina Lotta Månsdotter i Egby, Vårdnäs Anm: Erhållit Kungl. Majt:s tillstånd att utflytta till Amerika
| nr 263 Skogs Södergård |
1887.08.29 EM A CHRISTINA LINDQVIST , torparedotter Född: 1870.07.26 i Lilla Làngnäs, Vist s:n Fldr: Torparen Per Gustaf LindqVist och Charlotta Larsdotter Anm: Syskon: Nr 206 (=255), 233
| nr 264 Solbacken |
1887.08.29 CARL AUGUST PETTERSSON GRIP , torpareson Född: l869.l2.l7 i Vist s:n Fldr: Torparen Per August Grip och Lena Sophia Persdotter Anm: Syskon: Nr 280, 346, 349
| nr 265 Nydal under Torpa |
1887.09.11 DIDRIK EMIL CARLSSON , dräng Född: 1869.07.l4 i Tjärstad s:n Fldr: Hemmansägaren Carl Jakob Jakobsson och Anna Lovisa Persdotter i Värna, Tjärstad s:n
| nr 266 Eketorp |
l887.09.17 EMILIA WISTRAND , hemmansbrukaredotter Född: l866.l1.08 i Landeryd s:n Fldr: Snickaren och brukaren Anders Fredrik Wistrand och Mathilda Gustafva Jern i Skogslund, Vårdnäs s:n Anm: Syskon: Nr 298, 308
| nr 267 Karsnäs |
l887.l0.09 JOHAN VIKTOR LARSSON , dräng Lundstorp under Född: l867.09.29 i Várdnäs s:n Fldr: Brukaren Lars Petter Jönsson och Maja Stina Larsdotter i Skaggebo , Vàrdnäs s:n
| nr 268 Skâlstorp |
1887.10.21 ANNA MATHILDA BERG , piga Född: l869.09.03 i Vårdnäs s:n Fldr: Drängen Carl Peter Strömbäck och Carolina Mathilda Andersdotter i Tannefors under Kjögenäs, Vårdnäs s:n
| nr 269 Bjärka-Säby |
1887.10.25 ANNA SOFIA MOLANDER , piga Född: l865.06.09 i Vårdnäs s:n Fldr: Brukaren Carl Johan Niklasson och Brita Mathilda Olofsdotter i Kulla, Vårdnäs s:n Anm: Broder nr 287
| nr 270 Skog |
1888.03.13 JOHANNA JOHANSDOTTER , änka Född: 1828.08.20 i Banketorp, Vist s:n Fldr: Brukaren Johannes Pehrsson och Anna Samuelsdotter Anm: Änka efter brukaren Carl Magnus Pettersson, Ringetorp Död: 1895.06.26 i Orion, Illinois Barn: JENNY född 1868.02.28 i Vist s:n
| nr 271 Ringetorp |
1888.04.04 CONRAD AUGUST LÖFGREN , dräng Född: 1868.08.l7 i Drothem s:n Fldr: Trädgårdsmästaren Anders Löfgren och Clara Gustafva Nilsdotter i Lilla Mariehof, Drothem s:n
| nr 272 Sturefors |
1888.04.10 SAMUEL FREDRIK SAMUELSSON , gårdssnickare Född: 1826.01.29 i Pirum, Vist s:n Fldr: Torparen Samuel Nilsson och Maja Larsdotter Anm: Hustrun, Anna Sofia Johansdotter, död l887.02.18 i Vist s:n Barn: CLARA MATHILDA född 1870.05.27 i Vist s:n ELIN SOFIA född l876.l1.10 i Vist s:n
| nr 273 Hökhult |
1888.04.10 HULDA MARIA SVENSSON , slussvaktaredotter Född: l867.01.25 i S:t Lars s:n Fldr: Statkarlen, sedermera slussvaktaren, August Svensson och Anna Sofia Fast i Åmanstorp, S:t Lars s:n Anm: Återkommer till Sverige och flyttar ånyo till N. Amerika 1896.09.l5 (nr 340) Syskon: Nr 256, 320 (=351); Moder nr 397
| nr 274 Hofvetorp |
1888.04.10 AXEL THEODOR ERIKSSON , målarelärling Född: 1869.06.l3 i Eriksholm, Vist s:n Fldr: Torparen och vagnmakaren Erik Gustaf Eriksson och Lena Gretha Persdotter Anm: Syster nr 247
| nr 275 Eríksholm |
1888.05.20 AXEL LEONARD SKEPPSTEDT , Smedslärling Född: l868.l0.12 i Vist s:n Fldr: Gárdssmeden Adolf Leonard Skeppstedt och Elisabeth Carlsdotter | nr 276 Säby
|
1888.05.22 CAROLINA DANIELSDOTTER , änka Född: 1822.04.01 i Vårdnäs s:n Fldr: Bonden Daniel Persson och Brita Cajsa Öfvesdotter i Arnebo, Vårdnäs s:n Anm: änka efter statdrängen Anders Gustafsson Syster Nr 14
| nr 277 Torpa |
1888.07.3l SAMUEL PETER SAMUELSSON , dräng Född: l862.04.07 i Vàrdnäs s:n Fldr: Hemmansägaren Samuel Johansson och Stina Maja Samuelsdotter i Kögenäs, Várdnäs s:n Anm: Har erhållit Kungl. Majtzs tillstànd att emigrera
| nr 278 Selgesâter |
1888.08.11 NILS PETER BERG , arbetare Född: l825.06.11 i Slaka s:n Fldr: Lifgrenadjären Lars Berg och Anna Maja Nilsdotter i Slaka s:n ANNA HELENA MÅNSDOTTER , hustru Född: 1828.l2.l3 i Nykil s:n Fldr: Torparen Magnus Pettersson och Sara Persdotter i Làngevik på Elfsbo ägor, Nykil s:n Barn: AMALIA ALBERTINA född l866.03.10 i Vist s:n Anm: Familjen inflyttad år 1853 från Slaka. Amalia Albertina var piga i Filbacken vid tiden för sin emigration. Tidigare utflyttade barn: Nr 207, 213, 245
| nr 279 Källsätter |
1888.08.3l PER GUSTAF PETTERSSON GRIP , hemmason Född: l865.10.22 i Nydal, Vist s:n Fldr: Torparen Per August Grip och Lena Sophia Persdotter Anm: Syskon: Nr 265, 346, 349 | nr 280 Nydal under Torpa |
1888.l0.22 CLARA CONSTANTIA EDSTRÖM , piga Född:1865.06.19 i Cedersberg, Vist s:n Fldr: Arbetaren Carl Adolf Edström och Johanna LjungqVist Anm: Broder Nr 146
| nr 281 Kommi-nister-bostället |
1889.03.07 CLAES VIKTOR MAGNUSSON , dräng Född: 1871.01.l7 i Landeryd s:n Fldr: Hemmansbrukaren Magnus Peter Larsson och Johanna Charlotta Feldt i Bogesund, Landeryd s:n Anm: Inflyttad år 1886 från Landeryd s:n
| nr 282 Klampen-borg |
1889.07.19 HILMA SOFIA GABRIELSDOTTER , hemmadotter Född: l873.l2.2l i Klint, Vist s:n Fldr: Brukaren Anders Gabriel Jönsson och Charlotta Svensdotter Anm: Syskon: nr 209, 315
| nr 283 Klint |
1889.09.l6 HILMA CAROLINA RINGDOR , piga Född: 1871.04.12 i Risnäs Soldattorp, Vist s:n Fldr: Livgrenadjären Anders Wilhelm Ringdor och Carolina Ring
| nr 284 Risnäs Stengård |
1889.10.25 GUSTAF ADOLF ANDERSSON , dräng Född: l866.1l.08 i Stensätter, Vist s:n Fldr: Torparen Anders Gabriel Andersson och Eva Charlotta Samuelsdotter Anm: Aterínflyttar fràn Norra Amerika till Vist och Murtorpet 1893.11.24 , kallas “arbetare” | nr 285 Seltorp |
1890.02.10 CARL JOHAN CARLSSON , dräng Född: 1862.08.27 i Vreta Kloster s:n Fldr: Statdrängen Carl August Pettersson och Helena Catharina Isaksdotter i Skifferberget, Vreta Kloster s:n Anm: Inflyttad år 1889 från Stjärnorps s:n
| nr 286 Kringstorp |
1890.02.12 PER THURE MOLANDER , dräng Född: 1872.04.27 i Vårdnäs s:n Fldr: Brukaren Carl Johan Niklasson och Brita Mathilda Olofsdotter i Kulla, Vårdnäs s:n Anm: Inflyttad år 1885 från Slaka s:n Syster Nr 270
| nr 287 Markustorp |
1890.02.25 CHARLOTTA MATHILDA CARLSDOTTER , piga o Född: 1869.02.10 i Ingetorp, Vist s:n Fldr: Drängen Carl Johan Johansson och Fredrika Mathilda Mård Anm: Syster Nr 311
| nr 288 Hamrabro |
1890.04.15 EMMA CHRISTINA GUSTAFSDOTTER , piga Född: 1865.12.17 i Kaga s:n Fldr: Arbetskarlen Gustaf Persson och Anna Maria Persdotter i Krokbränninge Ödegård, Kaga s:n Anm: Inflyttad år 1886 från S:t Lars s:n Broder Nr 169
| nr 289 Ringsnäs |
1890.04.29 NILS FERDINAND GUSTAFSSON , hemmason Född: 1870.05.15 i Kreta Nergård, Vist s:n Fldr: Brukaren Nils Gustaf Isaksson och Johanna Mathilda Johansdotter Anm: Broder Nr 169 Återvände till Vist och Sverige 1902 Hans historia är relaterad av Edvin Karlsson
| nr 290 Wreta Nergård |
189l.0l.09 AXEL VILHELM CARLSSON , dräng Född: l865.08.25 i Vreta Kloster s:n Fldr: Förpantningsägaren C.G. Johansson och H.G. Andersdotter i Johanslund,Vreta Kloster s:n Anm: Inflyttad år 1888 från Vreta Kloster s:n
| nr 291 Ebbetorp |
189l.02.03 ANDERS FREDRIK ANDERSSON , dräng Född: 1859.08.19 i Svinstad s:n Fldr: Hemmansbrukaren Anders Peter Isaacsson och Maja Cajsa Persdotter i Hultekulla, Svínstad s:n Anm: Inflyttad år 1884 från Svinstad
| nr 292 Norrberga |
l891.02.03 SAMUEL AUGUST CARLSSON , dräng Löfsâtter under Född: 1871.01.06 i Björsätter s:n, (tvilling) Fldr: Daglönaren Carl Wilhelm Pettersson och Helena Sofia Gustafsdotter i Sjövalla, Björsätter s:n Anm: Inflyttad år 1888 från Grebo s:n
| nr 293 Norrberga |
189l.02.09 ADOLF FREDRIK WISTRÖM , dräng Född: 1867.08.03 i Karsnäs, Vist s:n Fldr: Statdrängen Per Johan Wiström och Hedda Johansdotter Anm: Broder Nr 295
| nr 294 Stafsätte |
1891.02.09 FRANS GUSTAF WISTRÖM , dräng Född: 1872.04.21 i Filbacken, Vist s:n Fldr: Statdrängen Per Johan Wiström och Hedda Johansdotter Anm: Återkom från N.Amerika 1898.01.29 Torpare i Stafsberg från 1898.09.23 Död i Vist s:n Broder Nr 294
| nr 295 Stafsätter |
1891.03.05 HULDA CAROLINA NILSDOTTER , piga Född: l873.09.04 i Skillberga, Vårdnäs s:n Fldr: Brukaren Nils Petter Svensson och Mathilda Svensdotter i Skillberga, Vàrdnäs s:n Anm: Inflyttad från Vârdnäs s:n år 1889
| nr 296 Gasarp |
1891.04.01 PER ADOLF WIDAR , dräng Född: 187l.04.24 i Björklund, Skeda s:n Fldr:Livgrenadjären Carl Johan Vidar och Stina Cajsa Björk Anm: Inflyttad år 1890 från Veta s:n
| nr 297 Sundet under Sturefors |
1891.04.23 AUGUSTA WISTRAND , bondedotter Född: l872.01.06 1 Karsnäs, Vist s:n Fldr Brukaren Anders Fredrik Wistrand och Mathilda Gustafva Jern Anm: Syskon; Nr 267, 308
| nr 298 Karsnäs |
189l.04.23 CARL ALFRED CARLSSON CARLEN , trädgårdsdräng Född: 1866.11.03 i Östra Skrukeby s:n Fldr: Brukaren Carl Jakob Fredriksson och Anna Maja Nilsdotter i Skvällinge, Östra Skrukeby s:n Anm: Frikallad,inflyttad år 1890 från Östra Harg s:n
| nr 299 Sturefors |
1891.05.06 PER AXEL BJÖRK , Skøllärling Född: 1868.0l.28 i Grythyttan s:n, Örebro län Anm: Inflyttad år 1889 från Grythyttan s:n, Örebro län
| nr 300 Säby |
1891.09.25 CONRAD ANIAN LÖFGREN , gardist Född: 1865.11.17 i Ljung s:n Fldr: Fårherde Nils Magnus Löfgren ochChristina Maria Fridleif Anm: Inflyttad år 1869 från Ljung s:n Broder Nr 336
| nr 301 Säby |
1891.10.24 WALFRID LARSSON , dräng Född: 1872.09.l0 i Selemåla, Kättilstad s:n Fldr: Arbetaren Lars August Zakrisson och Johanna Charlotta Andersdotter Anm: Inflyttad år 1890 från Kättilstad s:n
| nr 302 Markustorp |
1891.10.26 WILHELM CARLSSON , dräng Född: 1859.05.29 i Nystugan under Sätra, Vårdnäs s:n Fldr: Inhysesmannen Carl Johan Larsson och Maja Greta Jonsdotter BRITA LENA CARLSDOTTER , hustru Född: 181l.09.17 i Kullen, Vist s:n Fldr: Moder: Sophia Larsdotter. Fader ej uppgiven Barn: ERNST FREDRIK född 1882.02.17 Skeda s:n CARL OSCAR IGNATIUS född 1886.09.03 Vist s:n ALMA OTTILIA född 1889.09.03 i Vist s:n Anm: Familjen inflyttad år 1886 från Tjärstad s:n
| nr 303 Skogstorp under Skogs Skattegàrd |
1891.10.26 OSCAR FREDRIK CARLSSON , dräng Född: 1865.12.16 i Vårdnäs s:n Anm: Inflyttad år 1890 från Vårdnäs s:n
| nr 304 Skogs Skattegárd |
1892.01.11 JOHANNA MATHILDA PERSDOTTER , piga Född: 1868.03.l0 i Sörbo, Skeda s:n Fldr: Statdrängen Per August Perlström och Carolina Matilda Östlund i Stafsätter, Vist s:n Anm: Inflyttad år 1877 från Slaka s:n, inflyttad år 1891 från S:t Lars s:n Syster Nr 341
| nr 305 Stafsätter |
1892.02.22 CARL GUSTAF NILSSON , målargesäll Född: 1871.11.16 i Cedersberg, Vist s:n Fldr: Arbetaren Nils Nilsson och Barnmorskan Maja Jaensdotter i Lövingsborg, Vist s:n Anm: Syskon: Nr 221, 240; Fostersyskon Nr 328
| nr 306 Lövingsborg |
1892.03.24 ERIK MAGNUS ANDERSSON , handlareson Född: l875.03.25 i S:t Lars s:n Fldr: Per Gustav Andersson och Anna Charlotta Andersdotter i Hamradal, Vist s:n Anm: Inflyttad år 1890 från Skeda s:n
| nr 307 Hamradal |
1892.04.04 DANIEL WISTRAND , Hemmansbrukareson Född: 1869.10.31 i Vist s:n Fldr: Brukaren Anders Fredrik Wistrand och Mathilda Gustafva Jern i Karsnäs, Vist s:n Anm: Syskon: Nr 269, 298
| nr 308 Karsnâs |
1892.04.04 GUSTAF ALFRED PALM , knektson Född: 1869.03.06 i Vist s:n Fldr: Lifgrenadjären Carl Fredrik Palm och Fredrika Charlotta Westman i Sjösäter under Skog, Vist s:n
| nr 309 Sjósâter |
1892.07.04 CARL HJALMAR CARLSSON , dräng Född: l873.05.01 i Ljung s:n Fldr: Arbetaren Carl August Carlsson och Carolina Persdotter i Waxholm Anm: Inflyttad år 1891 från Klockrike s:n
| nr 310 Skog |
1892.07.04 HILDA SOFIA CARLSDOTTER Född: 1877.05.03 i Vist s:n Fldr: Torparen Carl Johan Johansson och Fredrika Matilda Mård Anm: Syster Nr 288
| nr 311 Löten
|
l892.07.04 VIKTOR REINHOLD CARLSSON , dräng Född: 1875.01.06 i Sundet, Skeda s:n Fldr: Torparen Carl Johan Heros och Ulrika Nilsdotter Anm: Inflyttad år 1890 från Skeda s:n | nr 312 Hesslekulla |
1893.03.06 JOHAN OSCAR PETTERSSON , hemmansbrukareson Född: 1874.09.30 i Nykil s:n Fldr: Brukaren Per Johan Andersson och Clara Matilda Gustavsdotter i Ebbetorp Anm: Inflyttad år 1880 från Nykil s:n År 1882 dömd till straffarbete i 8 mån för stöld av oxar Återinflyttad till Vist s:n från Norra Amerika l899.10.30. Utflyttade åter år 1901 (Nr 358) Syskon: Nr 365, 371, 405
| nr 313 Ebbetorp |
l893.03.l3 CLAES VIKTOR CARLSSON , torpareson Född: 1872 07 07 i Vist s:n Fldr: Torparen Carl Gustaf Olofsson och Lovisa Danielsdotter Anm: Syskon: Nr 202, 330
| nr 314 Bäck |
1893.03.30 EDLA WILHELMINA ANDERSDOTTER , hemmadøtter Född: l871.03.10 i Vist s:n Fldr: Brukaren Anders Gabriel Jönsson och Charlotta Svensdotter i Klint, Vist s:n Anm: Syskon: Nr 209, 283
| nr 315 Klint |
1893.04.04 CARL GUSTAF NILSSON , hemmason Född l874.08.02 i Vist s:n Fldr: Äg.och brukaren Nils Petter Nilsson o Eva Nilsdotter i Husby, Vist s:n | nr 316 Husby |
1893.04.04 CARL JOHAN HJALMAR ODEN , hemmason Född: 1873.06.17 i Dalhem s:n, Kalmar län Fldr: Brukaren Eduard Joacim Odén och Augusta Mathilda Nilsdotter i Styfvinge, Vist s:n Anm: Inflyttad år 1876 från Dalhem s:n, Kalmar län Återinflyttar till Vist s:n från Norra Amerika l896.07.28 Flyttar åter ut 1903 ( Nr 362 )
| nr 317 Styfvinge |
1893.04.25 CARL ALFRED CARLSSON , dräng Född: 1874.02.28 i Vist s:n Fldr: Moder: Pigan Carolina Wilhelmina Carlsdotter från Ekelund under Skog, Vist s:n Fader ej uppgiven | nr 318 Hesslekulla |
1893.05.03 ANNA WILHELMINA CARLSSON , piga Född: 1869.11.07 i Motala Fldr: Pigan Klara Wilhelmina Johansdotter i Ängesby Anm: Inflyttad år 1892 från Normlösa s:n
| nr 319 Pastors-bostaden |
1893.05.06 CARL BOTVID SVENSSON , hemmason Född: l876.07.28 i Vist s:n Fldr: Slussvaktaren August Svensson och Anna Sofia Fast från Hofvetorp Kanalstation , Vist s:n Anm: Återinflyttar till Vist s:n från Norra Amerika 1897.10.04 Återutflyttar till N. Amerika 1899.08.l4 (nr 351) Syskon: Nr 256, 274 (=340); Moder Nr 397
| nr 320 Hofvetorp |
1893.05.06 MARGARETA ANNA CHARLOTTA LARSSON , piga Född: 1872.11.09 i Vårdsbergs s:n Fldr: Moder: Pigan Albertina Kristina Johansdotter från Himna Källgàrd, Vårdsbergs s:n Fader ej uppgiven Anm: Inflyttad år 1892 från Landeryd s:n
| nr 321 Sturefors |
l893.06.02 CARL AUGUST JOHANSSON , fabriksarbetare Lundstugan Född: 1870.09.26 i Vist s:n Fldr: Torparen Johan August Pettersson och Carolina Vilhelmsson Anm: Modern flyttade som änka till Norra Amerika år 1905 (Nr 386) Syster Nr 234
|
|
1893.l0.27 JOHAN EMIL JOHANSSON , dräng Född: 1873.04.04 i Gammeltorp, Vårdsberg s:n Fldr: Snickaren Johan Johansson Grip och Inga Justina Malm Anm: Inflyttad år 1892 från Linköping
| nr 323 Skogs Norrgárd |
1894.02.23 JOHANNÅ MATHILDA_JQHANSDOTTER , piga Född: 1869.11.15 i Vreta Kloster s:n Fldr: Arbetaren Johan Jacobsson och Anna Andersdotter i Milstorp, Vreta Kloster s:n Anm: Inflyttad år 1892 från Várdnäs s:n
| nr 324 Mörketorp |
1894.03.09 ADOLF FREDRIK CARLSSON , dräng Född: 1873.03.0l i Vist s:n Fldr: Statdrängen Carl Johan Persson och Mathilda Knapp i Norrberga, Vist s:n Anm: Återkom till Sverige 1901 och utflyttade åter 1902 (Nr 364). Broder Nr 352
| nr 325 Gattorp |
1894.03.2l SABINA ALBERTINA JONSSON , hemmadøtter Född: 1872.12.22 i Vist s:n Fldr: Rättaren Jonas Petter Carlsson och Helena Sophia Andersdotter iStohagen, Vist s:n
| nr 326 Stohagen
|
1l894.05.22 ELIN MALKINA NILSSON , hemmadotter Född: l879.07.06 i Slaka s:n Fldr: Moder: Matilda Christina Jacobsdotter Uppgiven fader: Arbetaren Carl Gustaf Nilsson Anm: Inflyttad är 1883 från Slaka s:n
| nr 327 Stafsätter |
l894.06.12 ELSA MARIA NILSDOTTER , barn Född: 1885 11.22 i Stockholm Fldr: Okända Fosterföräldrar: Arbetaren Nils Nilsson och Stina Maja Jaensdotter iLöfvingsberg, Vist s:n Anm: Inflyttad år 1888 från Stockholm Fostersyskon: Nr 221, 240, 306 | nr 328 Löfvingsberg |
l895.04.21 OSCAR LINDGREN , mjölnardräng Född: 1874.12.05 i Stjärnorp s:n Fldr: Mjölnaren August Lindgren och Christina Sofia Persdotter i Grytstorp, Stjärnorps s:n Anm: Inflyttad år 1893 från Vreta Kloster s:n
| nr 329 Sturefors
|
1895.08.31 ANNA VIKTORIA CARLSSON , hemmadotter Född: 1875.02.25 i Vist s:n Fldr: Torparen Carl Gustaf Olofsson och Lovisa Danielsdotter i Bäck, Vist s:n Anm: Betyget återlämnat samma dag Syskon: Nr 202, 314
| nr 330 Bäck |
1895.1l.01 CARL ALFRED PERSSON , dräng Född: 1875.05.20 i Vist s:n Fldr: Torparen Petrus Pettersson och Sofia Andersdotter
| nr 331 Mumsmålen |
1896.02.l0 MELKER THEODOR CARLSSON , hemmason Född: 1876.04.06 i Kristberg s:n Fldr: Rättaren Per Gustaf Carlsson och Johanna Augusta Persdotter Anm: Inflyttad år 1878 från Stjärnorp s:n Broder Nr 350
| nr 332 Damin
|
1896.02.27 JOHAN EGIDIUS JOHANSSON , hemmason Född: 1877.09.0l i Vist s:n Fldr: Arbetaren Per Johan Johansson och Clara Sofia Ring Anm: Syskon: Nr 354, 384
| nr 333 Hagsäter |
l896.02.28 GUSTAF ALFRED PALMQVIST , hemmason Född: l872.09.22 i Löfhagen, Vist s:n Fldr: Äg. och brukaren Johan Alfred Palmqvist och Catharina Charlotta Larsdotter i Norrberga, Vist s:n Anm: Gift l894.02.l0 med Carolina Wilhelmina Johansdotter Född: l865.06.18 i Grebo s:n Död: 1894.08.21 i Vist s:n Barn: Helga Maria, född l894.04.23 i Vist s:n (vid faderns emigration bosatt hos farföräldrarna) Broder Nr 345
| nr 334 Norrberga |
1896.03.04 ELIN AMANDA JAENSSON , hemmadotter Född: 1875.04.28 i Vist s:n Fldr: Brukaren Jaen Peter Nilsson och Mathilda Charlotta Niklasdotter Anm: Syster Nr 236
| nr 335 Göttorp |
1896.04.22 NILS MELKER LÖFGREN , hemmason Född: 1875.07.04 i Vist s:n Fldr: Fårherden Nils Magnus Löfgren och Christina Maria Fridleif Anm: Broder Nr 301
| nr 336 Säby
|
1896.04.24 AXEL THEODOR GÖRANSSON , arbetare Född: 1876.11.25 i Vist s:n Fldr: Arbetaren Göran August Persson och Anna Lovisa Ek i Hjortkälla, Vist s:n
| nr 337 Hjortkälla |
1896.05.06 ALMA AUGUSTA ASK , piga Född: l878.1l.0l i Västra Eneby s:n Fldr: Drängen Anders Magnus Ask ochAnna Sofia Nilsdotter i Kindâs, Västra Eneby s:n Anm: Inflyttad år 1895 från Linköping
| nr 338 Sturefors |
1896.08.17 JOHAN VIKTOR LILJA , skräddarlärling Född: l878.03.27 i Bestorp, Várdnäs s:n Fldr: Moder: Pigan Emma Christina Lilja från Bestorp, Vàrdnäs s:n. Fader ej uppgiven Anm: Inflyttad år 1894 från Vàrdnäs s:n
| nr 339 Cedersberg |
1896.09.l5 HULDA MARIA SVENSSON , hemmadotter Född: 1867.02.25 i S:t Lars s:n Fldr: Statkarlen, sedermera slussvaktaren August Svensson och Anna Sofia Fast i Åmanstorp, S:t Lars s:n Anm: Inflyttad år 1871 från Landeryd s:n Utflyttad första gången till Norra Amerika 1888.04.10 från Vist s:n (nr 274) Syskon: Nr 256, 320 (=35l); Moder Nr 397
| nr 340 Hofvetorp |
1897.02.07 CARL AUGUST PERLSTRÖM , dräng Född: 1871.06.17 i Sörbo, Skeda s:n Fldr: Inhysesfolket Per August Perlström och Carolina Mathilda Asplund Anm: Inflyttad år 1877 från Slaka s:n Syster Nr 305
| nr 341 Wreta |
1897.04.23 JENNY LYDIA SVENSSON , piga Född: 1873.06.13 Ödestuga s:n, Jönköpings län Fldr: Torparen Sven Johan Persson och Dorotea Svensdotter i Knutstorp, Ödestuga s:n, Jönköpings län Anm: Inflyttad år 1889 från Byarum s:n, Jönköpings län
| nr 342 Åkroken |
1897.10.10 TRULS FREDRIK FREDRIKSSON , dräng Född: 1882.07.06 i Östra Tollstad s:n Fldr: Statdrängen Fredrik Anderson och Johanna Mathilda Karlsdotter i Mojestad, Ostra Tollstad s:n Anm: Inflyttad år 1896 från Östra Tollstad s:n
| nr 343 Rísnäs |
1897.11.17 GUSTAF OSKAR WALFRID NILSSON , dräng Född:1877.08.18 i Vist s:n Fldr: Torparen Nils Gustaf Nilsson och Emma Sofia Niklasdotter i Eketorp, Vist s:n Anm: Syskon: Nr 355, 382, 389
| nr 344 Thorstorp |
1898.02.14 JOHAN HARALD PALMQVIST , hemmason Född: 1878.04.01 i Vist s:n Fldr: Byggmästare Johan Adolf Palmqvist och Catharina Charlotta Larsdotter Anm: Broder Nr 334
| nr 345 Norrberga |
1898.03.04 ANNA OLIVIA PETTERSSON , hemmadotter Född: 1880.06.20 i Vist s:n Fldr: Torparen Per August Grip och Lena Sophia Persdotter Anm: Återkommer och utflyttar åter (Nr 349) Syskon: Nr 265, 280
| nr 346 Nydal under Torpa |
1898.10.05 CARL AXEL CARLSSON , betjänt Född: 1876.06.l0 i Arnebo, Tjärstad s:n Fldr: Torparen Carl Hans Samuelsson och Anna Charlotta Samuelsdotter i Arnebo, Tjärstad s:n Anm: Inflyttad år 1896 från Linköping
| nr 347 Sturefors |
1898.10.24 ERNST GUSTAF SANDSTRÖM , dräng Född: l881.09.26 i Tidersrum s: n Fldr: Arbetaren Frans Gustaf Sandström och Ottilia Maria Andersdotter i Mon, Tidersrum s:n Anm: Inflyttad år 1896 från S:t Lars s:n
| nr 348 Lilla Långnäs |
1899.0l.14 ANNA OLIVIA PETTERSSON , hemmadotter Född: 1880.06.20 i Nydal under Torpa, Vist Fldr: Torparen Per August Grip och Lena Sophia Persdotter Anm: Syskon: Nr 265, 280 (=346)
| nr 349 Nydal |
1899.03.06 GUSTAF HJALMAR CARLSSON , hemmason Född: 1880.01.29 i Stafsätter, Vist s:n Fldr: Rättaren Per Gustaf Carlsson och Johanna Augusta Persdotter i Stafsätter, Vist s:n Anm: Broder Nr 332
| nr 350 Damin |
1899.08.l4 CARL BOTVID SVENSSON , hemmason Född: 1876.07.28 i Vist s:n Fldr: Slussvaktaren August Svensson och Anna Sofia Fast Anm: Utflyttad till N. Amerika 1:a ggn 1893.05.06 (Nr 320). Inflyttad 1897.10.04 från N. Amerika Syskon: Nr 256, 274 (=34O); Moder Nr397
| nr 351 Hofvetorp |
1899.10.24 THURE HERMAN CARLSSON , hemmason Född: l883.03.27 i Vist s:n Fldr: Statdrängen Carl Johan Persson och Matilda Knapp Anm: Broder Nr 326 (=364)
| nr 352 Norrberga |
l900.03.01 CARL AXEL ANDERSSON , dräng Född: l875.03.23 i Åtvid s:n Fldr: Hemmansbrukaren Anders Gustaf Andersson och Anna Maria Jonsdotter i Wiresjö, Åtvid s:n Anm: Inflyttad år 1896 från Åtvid s:n
| nr 353 Norrberga
|
1900.11.27 CARL OSKAR JOHANSSON , hemmason Född: 1881.07.l9 i Vist s:n Fldr: Arbetaren Per Johan Johansson och Klara Sofia Ring Anm: Syskon: Nr 333, 384
| nr 354 Hagsäter under Bostorp |
1900.12.25 NILS GÖRAN SIGFRID NILSSON , hemmason Född: l880.12.09 i Vist s:n Fldr: Torparen Nils Gustaf Nilsson och Emma Sofia Niklasdotter Anm: Syskon: Nr 344, 382, 389
| nr 355 Eketorp |
1901.03.05 GUSTAF ADOLF BJÖRK , dräng Född: 1872.02.09 i Björkeberg s:n Fldr: Orgeltramparen Carl Johan Björk och Anna Catharina Gabrielsdotter från Sockenmarken Anm: Inflyttad år 1900 från S:t Lars s:n
|
Förteckning
Utvandrare från Vist
1901-1930
1901.03.05 GUSTAF ADOLF BJÖRK , dräng Född: 1872.02.09 i Björkeberg s:n Fldr: Orgeltramparen Carl Johan Björk och Anna Catharina Gabrielsdotter från Sockenmarken Anm: Inflyttad år 1900 från S:t Lars s:n
| nr 356 Skog |
1901.05.11 HJALMAR JOHANSSON , arbetare Skälstorp Född: 1881.06.01 i Ahlsund under Kusebo, Vàrdnäs s:n Fldr: Torparen Johannes Johansson och Augusta Melkersdotter Anm: Inflyttad år 1884 från Vårdnäs s:n
| nr 357
|
1901.05.l9 JOHAN OSKAR PETERSSON , hemmason Född: 1874.09.30 i Nykil s:n Fldr: Per Johan Andersson och Clara Mathilda Gustafsdotter Anm: Inflyttad år 1880 från Nykil s:n Utflyttade först 1893 (Nr 313) Återkom till Sverige och Vist 1899 Syskon: Nr 365, 371, 405
| nr 358 Ebbetorp |
190l.08.19 CARL GÖRAN ANDERSSON , hemmansbrukarson Född: 1872.03.04 i Vist s:n Fldr: Brukaren Anders Göran Andersson och Anna Lovisa Hellgren Anm: Återflyttar till Sverige, Vårdnäs s:n l922.05.11 Broder Nr 369
| nr 359 Risnâs
|
l901.l0.04 ANDERS VALFRID PETERSSON , arbetare Född: l881.09.22 i Vist s:n Fldr: Torparen Per Vilhelm Andersson och Gustafva Carolina Carlsdotter
| nr 360 Smedstorp under Torpa |
190l.10.07 CARL AUGUST OLOFSSON , dräng Född: l875.07.02 i Rystad s:n Fldr: Torparen Olof August Andersson och Johanna Sofia Kinman i Nybygget, Näsby ägor, Rystad s:n | nr 361 Kringstorp |
1901.10.25 CARL JOHAN HJALMAR ODE’N , hemmason Född: l873.06.17 i Dalhem s:n, Kalmar län Fldr: Brukaren Edvard Joachim Odén och Augusta Nilsdotter i Ulfsdal, Dalhem s:n, Kalmar län Anm: Utflyttad tidigare år 1893 ( Nr 317 ) Återinflyttad r 1896 från N. Amerika
| nr 362 Styfvinge
|
1902.03.15 FRANS HERMAN ANDERSSON , dräng Född: l875.06.20 i Mjärdevid i Slaka s:n Fldr: Drängen Anders Petter Danielsson och Anna Margareta Samuelsdotter Anm: Inflyttad år 1899 från Skeda s:n
| nr 363 Styvinge
|
l902.03.l5 ADOLF FREDRIK CARLSSON , arbetare Född: l873.03.01 i Vist s:n Fldr: Statdrängen Karl Johan Persson och Mathilda Knapp Anm Utflyttad först 1894 (Nr 325). Återkom till Sverige och Vist s:n 1901.l2.l4 Broder Nr 352
| nr 364 Norrberga
|
1902.03.27 CARL TOBIAS PETERSSON , hemmason Född: 1881.11.02 i Ebbetorp, Vist s:n Fldr: Bonden Per Johan Andersson och Clara Mathilda Gustafsddotter Anm: Syskon: Nr 313, 358, 371, 404
| nr 365 Ebbetorp
|
l902.l0.l8 ELIN MATHILDABLOMBERG , piga Född: 1882.03.l9 i Nykil s: Fldr: Moder: Emelie Christina Blomberg från Fiestad, Östra Tollstad s:n (Modern ogift, fadern ej namngiven) Anm: Inflyttad år 1901 från Gammalkil s:n | nr 366 Sturefors
|
l902.l0.22 ANNA VILHELMINA JOHANSSON , piga Född: 1874.0l.22 i Trástorp, Vàrdnäs s:n Fldr: Brukaren Johan Wilhelm Petersson och Gustafva Wilhelmina Jakobsdotter Anm: Inflyttad 1902.04.10 från N. Amerika
| nr 367 Vreta |
l903.01.08 JOHAN EMANUEL FRANZE’N , dräng Född: 1875.12.20 i Björsäter s:n Fldr: Gruvarbetaren Frans Reinhold Pettersson och Katharina Persdotter i Grönhög, Björsäter s:n Anm: Inflyttad år 1899 från Landeryd s:n
| nr 368 Norrberga |
1903.02.09 CLAS THURE ANDERSSON , hemmason Född: l885.1l.l6 i Vist s:n Fldr: Hemmansbrukaren Anders Göran Andersson och Anna Lovisa Hellgren i Risnäs, Vist s:n Anm: Broder Nr 359
| nr 369 Risnäs |
1903.03.06 CARL OSCAR STÅL , arbetare Född: l879.02.11 i Vist st Fldr: Livgrenadjär Fredrik Stål och Johanna Albertina Leo
| nr 370 Risnäs Grenadjär-torp
|
1903.03.06 NILS LUDVJG PETERSSON , hemmason Född: l886.01.08 i Ebbetorp, Vist s:n Fldr: Bonden Per Johan Andersson och Clara Mathilda Gustafsdotter Anm: Syskon: Nr 313, 358, 365, 405
| nr 371 Ebbetorp |
1903.03.06 CARL ADOLF FORSGREN , hemmason Född: l885.04.28 i Löfsätter, Vist s:n Fldr: Smeden och Fjärdingsmannen Gustaf Adolf Samuelsson Forsgren och Anna Sofia Carlsdotter
| nr 372 Löfsätter |
1903.03.06 ADOLF FREDRIK JOHANSSON , arbetare Född: l880.08.l4 i Vreta, Vist s:n Fldr: Brukaren John Fredrik Johansson och Amalia Charlotta Johansdotter Anm: Erhållit Kungl. Majt:s tillstånd att utflytta Återinflyttad till Vist s:n från Amerika l907.l0.l2
| nr 373 Vreta |
1903.03.14 PER AUGUST ANDERSSON , banvakt Född: 1874.09.22 i Björsäter s:n Fldr: Drängen Frans August Andersson och Johanna Wahlström i Björke, Björsäter s:n Anm: Inflyttad år 1902 från Björsäter s:n Erhållit Kungl. Majt:s tillstånd att utflytta
| nr 374 Risnäs Bro |
1903.04.08 KNUT AUGUST SVENSSON , hemmason Född: 1885.0l.04 i Nysätersslätt, Vist s:n Fldr: Skomakaren Klas August Svensson och Augusta Vilhelmina Wistrand i Nysätersslätt, Vist s:n Anm: Aterinflyttad till Vist s:n från Amerika 1911.10.l7
| nr 375 Nysätersslätt |
1903.04.18 ELIN VIKTORIA PETERSSON , piga Född: 1883.02.25 i Orlunda s:n Fldr: Rättaren Adolf Fredrik Pettersson och Klara Wilhelmina Pettersson från Börstad Ödegård, Orlunda s:n Anm: Inflyttad år 1901 från Strå s:n | nr 376 Stureførs |
1903.05.09 AXEL VILHELM GUSTAFSSON , dräng Född: l879.04.06 i Sandstugan, Skeda s:n Fldr: Torparen Per Gustaf Johansson och Christina Andersdotter Anm: Inflyttad år 1902 från Skeda s:n
| nr 377 Ebbetorp
|
1903.07.29 GUSTAF GUNNAR ENGSTRÖM , trädgårdsarbetare Född: 1884.09.16 i Högmo, Vist s:n Fldr: Skogvaktare Adolf Leonard Engström och Emilia Gustafva Andersdotter
| nr 378 Sturefors
|
1903.09.05 JENNY CHARLOTTA CARLSSON , hemmadotter Född: 1886.04.26 i Grebo s:n Fldr: Rättaren vid Sturefors Gustaf Adolf Karlsson Modern, vars namn är okänt, dog i Grebo s:n år 1888 Anm: Inflyttad år 1892 från Grebo s:n
| nr 379 Sturefors
|
1903.09.05 OSKAR FREDRIK ANDERSSON , skomakaredräng Född: l877.10.14 i Kungsstugan, Landeryd s:n Fldr: Skomakare Anders Fredrik Knapp och Karolina Charlotta Larsdotter i Kungsstugan, Landeryd s:n
| nr 380 Säby Bro |
1903.09.l9 MATHILDA ELISABETH ALEXANDERSSON , piga Född: 1882.02.26 i Västerlösa s:n Fldr: Arbetaren Johan Olof Alexandersson och Johanna Nilsdotter i Dömestad, Västerlösa s:n Anm: Inflyttad år 1901 från Viby s:n
| nr 381 Säby |
1903.12.29 ERNST VIKTOR VIGELIUS NILSSON , hemmason Född: 1883.08.26 i Eketorp, Vist s:n Fldr: Torparen Nils Gustaf Nilsson och Emma Sofia Niklasdotter Anm: Syskon; Nr 344, 355, 389
| nr 382 Eketorp
|
1904.02.10 FRANS OTTO JOHANSSON , hemmason Född: 1886.08.26 i Vist s:n Fldr: Brukaren Johan Fredrik Johansson och Amalia Charlotta Johansdotter i Wreta, Vist s:n Anm: syskon: Nr 394 (=4o4), 414 (=417)
| nr 383 Wreta
|
1905.03.0l THURE JOHANSSON , hemmason Född: 1888.03.20 i Hagen, Vist s:n Fldr: Arbetaren Per Johan Johansson och Klara Sofia Ring Anm: Syskon: Nr 333, 354
| nr 384 Bostorp |
1905.08.08 CLAS OSKAR LINDAHL , betjänt Född: 1884.07.02 i Vist s:n Fldr: Statdrängen Per Adolf Lindahl och Christina Carolina Andersdotter
| nr 385 Säby |
1905.08.11 CAROLINA PETTERSSON (född WILHELMSSON) , änka Född: 1833.12.31 i Linköping Fldr: Drängen Adolph Wilhelmsson och Anna Greta Jönsdotter Anm: Inflyttad år 1852 från Linköping Anka efter torparen Johan August Pettersson, född 1833.10.03 i Åtvid s:n, död 1905.05.20 i Vist s:n Tidigare utflyttade barn: Nr 234, 322
| nr 386 Lundstugan |
1905.08.11 GUSTAF ADOLF JOHANSSON , hemmason Född: 1886.01.l1 i Vist s:n Fldr: Brukaren Johan Albert Andersson och Gustafva Charlotta Wennerdahl i Ringetorp, Vist s:n
| nr 387 Ringetorp |
1905.09.01 ANJON VALDEMAR JOAKIM”FORSL1ND , hemmason Född: l888.l0.22 i Flånstorp, Vist s:n Fldr: Torparen Axel Elias Forslind och Helena Vilhelmina Johansdotter
| nr 388 Flánstorp |
1905.09.09 JONAS EMIL ANTIPAS NILSSON , hemmason Född: 1887.04.1l 1 Eketorp, vist s:n Fldr: Torparen Nils Gustaf Nilsson och Emma Sofia Niklasdotter Anm: Syskon: Nr 344, 355, 382
| nr 389 Eketorp |
1905.11.02 EMIL HJALMAR CEDERQVIST , hemmasøn Född: l885.05.07 i Joelstorp, Vist s:n Fldr: Brukaren Carl Axel Cederqvist och Gustafva Lovisa Stefansdotter
| nr 390 Jordstorp
|
1905.11.24 KARL FERDINAND KARLSSON , hemmason Född¿ l879.04.02 i Svartsätter, Vist s:n Fldr: Skomakaren Carl Johan Andersson och Emma Christina Källström Anm: Fosterson till Per Adolf Lindahl och Lena Sofia Johansdotter i Fiskvik, Vist s:n
| nr 391 SvartsÄtter |
1905.l2.31 JOHAN ALBIN KARLSSON , dräng Född: 1870.11.02 i Norrberga, Vist s:n Fldr: Statdrängen Carl Johan Petersson och Mathilda Knapp i Norrberga Anm: Inflyttad från N. Amerika l902.11.1l
| nr 392 Socknen |
1906.02.26 KARL AXEL CARLSSON , hemmason Född: l890.03.03 i Damin, Vist s:n Fldr: Torparen Carl Gustaf Samuelsson och Johanna Augusta Persdotter
| nr 393 Damin |
1906.02.26 ALBIN THEODOR JOHANSSON , hemmason Född: 1888.12.25 i Wreta, Vist s:n Fldr: Brukaren Johan Fredrik Johansson och Amalia Charlotta Johansdott er Anm: Återlämnat betyget l906.l2.29 Utvandrar 1907 (Nr 404) Syskon: Nr 383, 414 (=417)
| nr 394 Wreta
|
1906.03.03 PER VALFRID ANDERSSON , dräng Född: l886.02.24 i Vàrdnäs s:n Fldr: Brukaren Anders Peter Isaksson och Ada Mathilda Persdotter i Skaggebo, Vårdnäs s:n Anm: Inflyttad år 1905 från Bankekind s:n
| nr 395 Mosshult
|
1906.06.28 ANNA CHARLOTTA ANDERSDOTTER , piga Född: l885.l2.24 i Stubbetorp, Landeryd s:n Fldr: Arbetaren Anders Eriksson och Stina Nilsdotter Anm: Inflyttad år 1902 från Svinstad s:n
| nr 396 Toketorp |
1906.08.17 ANNA SOFIA SVENSSON FAST , änka Född: 1833.0l.23 i Mörlunda s:n, Kalmar län Fldr: Soldaten Carl Fast och Sara Lena Jonsdotter i Bekantorpet, Mörlunda s:n, Kalmar län Anm: lnflyttad år 1871 från Landeryd s:n Anka efter slussvakten August Svensson
| nr 397 Hofvetorp
|
1906.08.17 GUSTAF ADQLF CARLSSON , hemmason Född: l886.l2.27 i Vist s:n Fldr: Hemmansbrukaren Carl Gustaf Andersson och Mathilda Elisabeth Broberg, Risnäs Ofverby, Vist s:n
| nr 398 Risnäs |
1906.09.11 ERNST MARTIN WERNER , dräng Född: l888.09.21 i Vreta Kloster s:n Fldr: Oskar Fredrik Karlsson Werner och Augusta Maria Persdotter Anm: Inflyttad år 1905 från Ledberg s:n
| nr 399 Kohagen |
1906.10.19 JOHAN KNUT JOHANSSON , dräng Född: 1887.01.13 i Kärna s:n Fldr: Statdrängen Johan August Göransson och Charlotta Johansdotter i Wallhem, Kärna s:n Anm: Inflyttad år 1906 från Slaka s:n
| nr 400 Wreta |
1906.10.24 AUGUST GERHARD SALOMONSSON , dräng Född: l887.02.26 i Hagen under Skog, Vist s:n Fldr: Moder:Pigan Carolina Mathilda Andersdotter Fader ej uppgiven
| nr 401 Göttorp |
1907.01.14 AXEL TEODOR KARLSSON , dräng Född: 1890.11.12 i S:t Lars s:n Fldr: Statdrängen Alexander Carlsson och Amanda Carlsdotter i Råberga, S:t Lars s:n Anm: Inflyttad år 1904 från S:t Lars s:n
| nr 402 Hagen |
1907.02.26 JOSEFINA VILHELMINA HAGBERG , hemmadøtter Född: l885.08.08 i Braberg, Vist s:n FldrTorparen Carl Theodor Hagberg och Johanna Mathilda Carlsdotter
| nr 403 Hagstugan |
1907.03.08 ALBIN TEODOR JOHANSSON , hemmason Född: 1888.12.25 i Wreta, Vist s:n Fldr: Brukaren Johan Fredrik Johansson och Amalia Charlotta Johansdotter Anm: Denna gerson anges först utvandrad 1906 (Nr 394) Det står noterat att han återlämnat flyttningsbetyget, vilket tyder på att han inte kom iväg. Syskon: 383, 414 (=4l7)
| nr 404 Wreta |
1907.03.15 AXEL SEVERIN PETERSSON , brukare Född: 1877.11.19 i Nykil s:n Fldr: F.d. brukaren i Ebbetorp Per Johan Andersson och Klara Mathilda Gustafsdotter Anm: Inflyttad år 1880 från Nykil s:n. Hans familj följer efter (se Nr 406) Syskon: Nr 313, 358, 365, 371
| nr 405 Ebbetorp |
1907.08.25 HILMA CHARLOTTA PETERSSON , hustru Född: 1883.05.14 i S:t Lars s:n Barn: GERDA ELISABETH född 1905.05.08 i Vist S:n AXEL VALFRID född 1907.05.26 i Vist s:n Anm: Inflyttad år 1903 från Skärkind s:n. Maken Axel Severin Petersson emigrerade tidigare samma år (se notis nr 405)
| nr 406 Ebbetørp |
1908.02.28 AXEL TIMAR ALBIN , hemmason Född: l890.03.09 i Nykil s:n Fldr: Statdrängen Nils Fredrik Albin och Katarina Mathilda Storm Anm: Inflyttad år 1907 från Vårdnäs s:n
| nr 407 Qwarnen under Stafsätter |
1908.03.10 GUSTAF ADOLF SANDAHL , dräng Född: l889.06.23 i Hagebyhöga s:n Fldr: Moder: Fattighjonet Anna Christina Amanda Sandahl i Fattigstugan, Hagebyhoga s:n. Fader ej uppgiven Anm: Inflyttad år 1906 från Hagebyhöga s:n
| nr 408 Åndebäck |
1908.10.31 BEDA EDIT JOHANSSON , piga Född: 1892.04.13 i Mogata s:n Fldr: Trädgårdsmästaren Johan Edyard Johansson och Johanna Auralia Qvarforth 1 Husby, Mogata s.n Anm: Inflyttad år 1907 från Landeryd s:n
| nr 409 Räfvantomta |
1908.12.31 OSKAR LEONARD LINDAHL , hemmason Född: 1886.03.04 i Stafsätter, Vist s:n Fldr: Brukaren och slaktaren Johan Alfred Svensson Lindahl och Anna Charlotta Osmin Anm: 1908.l2.3l Överförd till bok över ”Obefintlige”. Vid hans namn finns anteckningen: “Amerikansk medborgare”. I husförhörslängden anges: “uppgifves ha rest till Amerika”. Broder Nr 413
| nr 410 Norrberga Krutsjudare-gàrd |
1909.04.02 GUSTAF ADOLF KARLSSON , hemmason Född: 1885.06.30 i Wreta Öfvergård, Vist s:n Fldr: Hemmansbrukaren Johan August Carlsson och Johanna Mathilda Andersdotter
| nr 411 Wreta |
1909.10.20 EMILIA WILHELMINA ANDERSSON , hemmadotter Född: 1882.05.04 i Rappestad s:n Fldr: Brukaren Anders Gustaf Andersson och Anna Sofia Carlsdotter i Bäck, Rappestad s:n Anm: Inflyttad år 1887 från Lïnköping Återinflyttad till Sverige och Vårdnäs s:n år 1922
| nr 412 Skog |
1909.12.14 ANDERS VALFRID JOHANSSON , dräng Född: 188l.01.30 i Vårdnäs s:n Fldr: Brukaren och slaktaren Johan Alfred Svensson Lindahl och Anna Charlotta Osmin i Norrberga Krutsjudaregård Anm: Inflyttad år 1883 från Tjärstad s:n Enligt utflyttningslängden flyttat till ”Obestämd ort” I Husförhörslängden omtalas: ”uppges ha flyttat till Amerika” I församlingsboken för åren 1917 -1925 är han skriven på Socknen och är antecknad som flyttad till Linköpings Domkyrkoförsamling år 1922. Broder Nr 413
| nr 413 Norrberga |
1909.12.29 AXEL EMIL JOHANSSON , hemmason Född: 1891.05.19 i Wreta, Vist s:n Fldr: Hemmansbrukaren Johan Fredrik Johansson och Amalia Charlotta Johansson Anm: Denna person är även med som Nr 417. Ingen notering om att han kommit tillbaka har hittats. Syskon: Nr 383, 394 (=404)
| nr 414 Wreta |
1910.02.11 KARL VILHELM ALBIN JOHANSSON , dräng Född: 1883.07.19 i Vikingstad s:n Fldr: Moder: Pigan Johanna Alberta Eriksdotter från Brunneby s:n Uppgiven fader: Drängen Johan Oskar Nilsson från Åhlhults ägor, Södra Vi s:n Anm: Inflyttad år 1908 från Nykil s:n
| nr 415 Wreta |
1910.02.22 AXEL EDVIN NILSSON , dräng Född: l89l.03.25 i Brunneby s:n Anm: Inflyttad år 1910 från Motala
| nr 416 Wreta |
1910.02.22 AXEL EMIL JOHANSSON , hemmason Född: 1891.05.19 i Wreta, Vist s:n Fldr: Hemmansbrukaren Johan Fredrik Johansson och Amalia Charlotta Johansdotter Anm: Denna person är även med som Nr 414 (se denna notis) Syskon: Nr 383, 394 (=404)
| nr 417 Wreta |
1910.04.11 HILDA AXELINA JOHANSSON, född PERSDOTTER , änka Född: 1883.11.24 i Tjärstad s:n Fldr: Arbetaren Per Johan Petersson och Maria Samuelsdotter, skrivna på socknen, Tjärstad s:n Anm: Inflyttad år 1900 från Tjärstad s:n. Änka efter brukaren Per Johan Johansson i Ringetorp Vist s:n, Född: l872.11.26 Död: 1909.01.29 i Vist s:n
| nr 418 Stafsborg |
1910.04.11 AXEL HERMAN KÄMPE , dräng Född: 1887.06.18 i Månestad, Landeryd s:n Fldr: Korporal Carl Martin Kämpe och Anna Augusta Andersdotter i Mánestad, Landeryd s:n Anm: Inflyttad år 1910 från Kungl. Svea Livgarde, Stockholm
| Hagen nr 419 |
1910.10.21 FERDINAND TITUS NILSSON , dräng Född: 1890.04.03 i Föltorp, Grebo s:n Fldr: Arbetaren Frans Vilhelm Nilsson och Johanna Mathilda Holmgren i Föltorp, Grebo s:n Anm: Inflyttad år 1905 från Grebo s:n
| nr 420 Tolemàlen |
1911.04.08 GUSTAF ADOLF AXELSSON AXEN , arbetare Född: 1876.08.07 i Bäckfall, Vist s:n Fldr: Torparen Frans Axel Andersson och Christina Mathilda Södergren. Anm: Dömd till 6 månaders straffarbete 1904.07.13 för “våld mot tjänsteman stadd I tjänsteärende Återinflyttad från N. Amerika år 1914. Enligt församlingsboken tillbakavisad från Amerika 1914.
| nr 421 Bâckfall |
1911.04.08 HENNING ELOF NILSSON , hemmason Född: 1894.0l.18 i Landeryd s:n Fldr: Skomakaren Johan Alfred Andersson och Selma Vilhelmina Lindström
| nr 422 Säby Bro |
1912.08.02 JOHAN OSKAR FORSSEN , dräng Född: 1893.05.28 i Bomtorpet under Bostorp, Vist s:n Fldr: Korporal Carl Johan Alfred Forssén och Emma Christina Isaksdotter Anm: Återinflyttad till Sverige och Várdnäs 1921.11.07
| nr 423 Sturefors |
1912.06.23 EVALD OSKAR SVENSSON , fabriksarbetare Född: 1877.05.28 i Bjuv s:n, Malmöhus län Anm: Inflyttad år 1909 frám Billeberga s:n, Malmöhus län
| nr 424 Skorpa |
1913.03.28 ANDERS ROBERT SANDSTRÖM , kontrollassistent Född: 1877.l0.05 i Svenarum, Jönköpings län Fldr: Brukaren Johannes Andersson och Lena Stina Karlsdotter i Stoarp, Svenarum, Jönköpings län Anm: Inflyttad år 1907 från Halmstad. Återinflyttad i Sverige och Ödestuga s:n, Jönköpings län 1914.10.19
| Nr 425 Säby |
1913.05.03 ANNA MATHILDA MARTINSSON , piga Född: Född: 1893.04.l0 i Västra Ny s:n Fldr: Torparen Martin Martinsson och Andrea Sivertsdotter i Strängnäs, Väatra Ny s:n Anm: Inflyttad år 1911 från Linköping
| nr 426 SäbyHotell
|
1913.05.16 EMIL MARTIN ANDERSSON , hemmason Född: 1894.07.08 i Vist s:n Fldr: Brukaren Karl Gustaf Andersson och Matilda Elisabet Broberg
| nr 427 Risnäs |
1913.09.20 AXEL EMANUEL ANDERSSON , dräng Född: 1893.05.02 i Norrberga, Vist s:n Fldr: Drängen Carl Johan Andersson och Clara Johanna Lätt
| nr 428 Styfvinge |
1913.09.26 ASTRID VALBORG SOFIA ANDERSSON , piga Född: 1894.03.03 i Linköping Fldr: Moder: Hilma Amalia Gustavsson. Fader ej uppgiven Anm: Inflyttad år 1906 från Linköping
| nr 429 Solbacken |
1913.11.01 AXEL FRITZ SÖDERBERG , trädgårdsdräng Född: 1890.02.12 i Breslau, Schlesien, Tyskland Anm: Inflyttad år 1911 från Linköping
| nr 430 Sturefors |
1913.12.29 KLARA SIGNE NATALIA ANDERSSON , fröken Född: l879.03.08 i Klara förs., Stockholm Anm: Inflyttad år 1912 från Wasa förs., Göteborg
| nr 431 Säby Skølhus |
19l5.01.29 AGNES MARIA LIND , piga Född: Född: 1898.02.09 i Vist S:n Anm: Inflyttad år 1914 från Åtvid s:n
| nr 432 Markustorp |
1919.00.00 KARL EDVIN HERMAN RUBIN , hemmason Född: 1894.11.09 i Horn s:n Fldr: Brukaren Karl August Rubin och Anna Lovisa Johansdotter Anm: Ur Vist Församlingsbok 1919: “Skriven på Socknen, uppgives ha rest till Amerika”
| nr 433 Norrberga |
1924.07.31 AXEL AUGUST ONNI GUSTAFSSON , f.d. trädgårdsdräng Född: 1893.09.09 i Kvillinge s:n Anm: Inflyttad är 1912 från Kullerstad s:n
| nr 434 Socknen |
1927.03.28 GUNNAR OLOF JOHANSSON , jordbruksarbetare Född: 1908.0l.l5 i Vist s:n Fldr: F.d. brukaren Karl Alfred Johansson och Emilia Wistrand Anm: Var anställd vid järnvägen i USA och var bosatt i New Town, Connecticut. Återinflyttade på 1960-talet i Sverige och Linköping.
| nr 435 Karsnäs |
1927.03.28 ARTUR EMANUEL GUSTAFSSON , jordbruksarbetare Född: 1908.03.28 i Gistad s:n Fldr: Rättaren Carl Oscar Gustafsson och Hilda Amalia Alin i Norrberga, Vist s:n Anm: Inflyttad år 1908 från Gistad s:n Arbetade inom jordbruket i USA och var bosatt utanför staden Orion, Henry County, Illinois Återinflyttad i Sverige och S:t Lars s:n 1939.05.03
| nr 436 Norrberga |
1928.09.29 FRITZ ERIK BERNHARD GUSTAFSSON , jordbruksarbetare Född: l911.02.01 i Ebbetorp, Vist s:n Fldr: Moder: Eva Adina Pettersson Anm: Modern senare gift med Oskar Wilhelm Gustafsson OBSI: Han har skrivit en berättelse om sin levnad som är bifogad denna utredning.
| nr 437 Ebbetorp |
|
Utvandrare från Vist
Register över barn utan efternamn
Adele Fader: Eric Gustaf Ericsson f 1852 i Vist Utfl: 1857 fr. Hållingstorp | 24/20 |
Alfred Fader: Sven Fredric Andersson/Lindgren f 1850 i Skärkind Utfl: 1856 fr.Gräshorva | 1 9/6 |
Alma Christina Fader: Carl Wilhelm Jolmsson f 1873 i Orion, USA | 36/63 |
Alma Ottilia Fader: Wilhelm Carlsson f 1889 i Vist Utfl: 1891 fr. Skogstorp | 86/303 |
Amalia Albertina Fader: Nils Peter Berg f 1866 i Vist Utfl: 1888 fr. Källsäter | 81/279 |
Amalia Charlotta Fader: Johan Gustaf Jonsson f 1857 i Vist Utfl: 1870 fr. Ringsnäs | 38/73 |
Amalia Sofia Fader: Carl Johan Johansson f 1866 i Vist Utfl: 1877 fr. Hofvetorp | 48/117 |
Amanda Charlotta Fader: Carl Jacob Alfred Nilsson f 1869 iNykil Utfl: 1883 fr.Kalvsveden | 68/216 |
Anders Edvard Fader: Anders Peter Forsberg f 1867 i Vist Utfl: 1882 fr. Mosshult | 65/203 |
Anders Herman Fader: Per August Petersson f 1869 i Vist Utfl: 1869 fr. Klampenborg | 37/67 |
Anna Amalia Fader: Carl Wilhehn Johnsson f 1882 i Orion, USA | 36/63 |
Anna Beata Fader: Anders Gustaf Larsson f 1863 i Berlin, USA | 22/15 |
Anna Carolina Fader: Johan Andersson f 1863 i Vist Utfl: 1874 fr. Söderängen | 44/99 |
Anna Charlotta Fader: Jacob Pehrsson f 1840 i Vist Utfl: 1856 fr. Cedersberg | 19/8 |
Anna Helena Fader: Pethrus Broman f 1855 i Vist Utfl: 1856 fr. Hultet | 19/7 |
Anna Sofia Fader: August Wilhehn Olofsson f 1871 iVist Utfl 1880 fr. Sand u. Stafsätter | 19/6 |
Anna Lovisa Fader: Sven Fredric Andersson/Lindgren f 1845 i Skärkind Utfl: 1856 fr. Gräshorva | 34/60 |
Anna Lovisa Amalia Fader: August Andersson f 1863 i Vreta Kloster Utfl: 1869 fr. Stafsätter | 40/81 |
Anna Sofia Fader: Carl Gustaf Wilhelm Wiqvist f 1871 iVist Utfl: 1870 fr. Klampenborg | 61/183 |
August Wilhelm Fader: Sven Fredric Andersson/Lindgren f 1848 i Skärkind Utfl: 1856 fr. Gräshorva | 19/6 |
Augusta Josephina Fader: Anders Gustaf Larsson f 1869 i Berlin, USA | 22/15 |
Augusta Wilhelmina Fader: August Andersson f 1857 i Björkeberg Utfl: 1869 fr Stafsätter | 34/60 |
Axel Sigfrid Fader: Johan Alfred Svensson f 1871 iVist Utfl: 1877 fr. Dunderhult | 47/116 |
Axel Valfrid Fader: Axel Severin Petersson f 1907 i Vist Utfl: 1907 fr. Ebbetorp | 108/406 |
Carl Adolf Fader: Anders Peter Forsberg f 1860 i Vist Utfl: 1882 fr. Mosshult | 65/203 |
Carl Albin Knut Fader: Carl Johan Johansson f 1870 i Vist Utfl: 1877 fr. Hofvetorp | 48/117 |
Carl Alfred Fader: Gustaf Alfred Åkerblom/Okerblom f 1864 i Vist Utfl: 1869 fr. Stafsätter | 32/54 |
Carl Arvid Fader: Anders Peter Svensson f 1864 i Vist Utfl: 1869 fr. Komministerg. | 31/49 |
Carl August Fader: August Wilhelm Olofsson f 1870 i Vist Utfl: 1880 fr. Sand u. Stafsätter | 61/183 |
Carl August Rudolf Fader: Anders Gustaf Andersson f 1857 i Vist Utfl: 1857 fr. Göttorp | 24/21 |
Carl Fred Linde Fader: Carl Wilhelm Johnsson f 1886 i Orion, USA 36/63 | 36/63 |
Carl Gustaf Fader: August Andersson f 1855 i Vreta Kloster Utfl: 1869 fr.. Stafsätter | 34/60 |
Carl Gustaf Fader: Per Gustaf Johansson f 1872 i Vist Utfl: 1873 fr. Storängen | 42/94 |
Carl Johan Fader: Johan Peter Jonsson/Wistrand f 1855 i Vist Utfl: 1857 fr. Hagen | 20/10 |
Carl Johan Fader: Jonas Peter Jonsson/Markman f 1853 i Vist Utfl: 1858 fr. Munksmålen | 25/22 |
Carl Johan Alfred Fader: Johannes Sundberg f 1846 i Vist Utfl: 1850 fr. Lilla Fallemo | 17/2 |
Carl Johan Alfred Fader: Carl Jacob Alfred Nilsson f 1871 iNykil Utfl: 1883 fr. Kalvsveden | 68/216 |
Carl Oscar Ignatius Fader: Wilhelm Carlsson f 1886 i Vist Utfl: 1891 fr. Skogstorp | 86/303 |
Carl Peter Fader: Anders Peter Larsson f 1853 i Vist Utfl: 1857 fr. Vreta | 23/17 |
Carl Viktor Fader: Carl August Petersson f 1868 i Vist Utfl: 1873 fr. Eketorp | 42/93 |
Carl Wilhelm Fader: Johan Andersson f 1860 i Skeda Utfl: 1874 fr. Söderängen | 44/99 |
Carolina Fader: Johan Fredric Johansson f 1854 i Vist Utfl: 1857 fr. Hållingstorp | 21/12 |
Carolina Sofia Fader: Sven Fredric Andersson/Lindgren f 1853 i Vist Utfl: 1856 fr. Gräshorva | 19/6 |
Carolina Wilhelmina Fader: Johannes Sundberg f 1843 i Vist Utfl: 1850 fr. L. Fallemo | 17/2 |
Carolina Wilhelmina Fader: Lars Hjelm f 1844 Utfl: 1857 fr. Göttorp | 22/16 |
Carolina Wilhehnina Fader: Peter Andersson f 1847 i Vist Utfl: 1869 fr. Humpen | 35/62 |
Christina Mathilda Fader: Johamres Sundberg f 1848 i Vist Utfl: 1850 fr. Lilla Fallemo | 17/2 |
Christina Mathilda Fader: Lars Hjelm f 1840 i Vist Utfl: 1857 fr. Göttorp | 22/16 |
Claes Alfred Fader: Gustaf Broberg f 1863 i Vist Utfl: 1887 fr. Kranstorp | 77/262 |
Clara Alberta Fader: Anders Gustaf Larsson f 1867 i Berlin, USA | 22/15 |
Clara Mathilda Fader: Samuel Fredrik Samuelsson f 1870 i Vist Utfl: 1888 fr. Hökhult | 80/273 |
Clara Olivia Fader: Carl August Petersson f 1870 i Vist Utfl: 1873 fr. Eketorp | 42/93 |
Clara Olivia Fader: Nils Adolf Ström f 1872 i Vist Utfl: 1887 fr. Stafsätter | 77/261 |
Clara Vilhelmina Fader: Carl Magnus Andersson f 1857 i Vist Utfl: 1878 fr.Klampenborg | 50/127 |
Clifford Emanuel Fader: Karl Johan Karlsson f 1890 i Orion, USA | 35/62 |
Dorotea Wilhehnina Charlotta Fader: Anders Gustaf Andersson f 1851 i Alseda. Utfl: 1857 fr. Göttorp | 24/21 |
Edna Henrietta Fader: Karl Johan Karlsson f 1897 i Orion, USA | 35/62 |
Edna Viktoria Christina Fader: Karl Alfred Åkerblom/Okerblom f 1899 i Orion, USA | 32/54 |
Elin Augusta Vilhelmina Fader: Jakob August Andersson f 1885 i Västra Eneby. Utfl: 1886 fr. Pastorsgården | 74/246 |
Elin Cecilia Fader: Carl Jacob Alfred Nilsson f 1877 i Linköping Utfl: 1883 fr. Kalvsveden | 68/216 |
Elin Sofia Fader: Samuel Fredrik Samuelsson f 1876 i Vist Utfl: 1888 fr. Hökhult | 80/273 |
Elin Wilhelmina Fader: August Wilhelm Olofsson f 1879 i Vist Utfl: 1880 fr. Sand u. Stafsätter | 61/ 183 |
Emil Oscar Fader: Anders Gustaf Andersson f 1854 iÅtvid Utfl: 1857 fr. Göttorp | 24/21 |
Emma Christina Fader: Peter Andersson f 1859 i Vist Utfl: 1869 fr. Humpen | 35/62 |
Erna Sofia Fader: Anders Gustaf Larsson f 1862 i Berlin, USA | 22/15 |
Emst Fredrik Fader: Wilhelm Carlsson f 1882 i Skeda Utfl: 1891 fr. Skogstorp | 86/303 |
Ester Ottilia Fader: Carl Wilhelm Johnsson f 1888 i Orion, USA | 36/63 |
Frank Fader: Jonas Peter Jonsson/Markman f 1860 i Berlin, USA | 25/22 |
Frans Albert Fader: Jonas Gustaf Johnsson f 1870 i Berlin, USA | 18/3 |
Frans Albert Fader: Anders Gustaf Larsson f 1872 i Berlin, USA | 22/ 15 |
Frans August Fader: Per August Petersson f 1867 i Vist Utfl: 1869 fr. Klampenborg | 37/67 |
Frans Oscar Fader: Carl Gustaf Wilhelm Wiqvist f 1867 i Tjärstad Utfl: 1870 fr. Klampenborg | 40/81 |
Gerda Elisabeth Fader: Axel Severin Petersson f 1905 i Vist Utfl: 1907 fr. Ebbetorp | 108/406 |
Gustaf Adolf Fader: August Andersson f 1860 i Vårdnäs Utfl: 1869 fr. Stafsätter | 34/60 |
Gustaf Adolf Fader: Carl Johan Nilsson/Nyberg f 1877 i Vist Utfl: 1879 fr. Bomanstorp | 52/ 136 |
Gustaf Alfred Fader: Jonas Gustaf Johnsson f 1862 i Princetown, USA | 18/3 |
Gustaf Emil Fader: Gustaf Alfred Åkerblom/Okerblom f 1866 i Vist Utfl: 1869 fr. Stafsätter | 32/54 |
Gustaf Leonard Fader: Eric Gustaf Ericsson f 1856 i Vist Utfl: 1857 fr. Hållingstorp | 24/20 |
Helena Sophia Fader: Jonas Peter Jonsson/Markman f 1854 i Vist Utfl: 1858 fr. Munksmålen | 25/22 |
Helena Wilhelmina Fader: Johan Andersson f 1869 i Vist Utfl: 1874 fr. Söderängen | 44/99 |
Sofia Fader: Okänd f 1866 i Vist Utfl: 1869 fr. Åndebäck | 34/61 |
Hilma Catharina Fader: Anders Peter Forsberg f 1870 i Vist Utfl: 1882 fr. Mosshult | 65/203 |
Hilma Christina Fader: Carl Jacob Alfred Nilsson f 1867 iNyki1 Utfl: 1883 fr.Kalvsveden | 68/216 |
Hulda Cecilia Fader: Jonas Gustaf Johnsson f 1867 i Berlin, USA | 18/3 |
Hulda Sofia Fader: Johan Alfred Svensson f 1864 i Vist Utfl: 1877 fr. Dunderhult | 47/116 |
Hulda Sophia Fader: Carl Wilhehn Johnsson f 1875 i Orion, USA | 36/63 |
Hulda Catharina Fader: Anders Peter Forsberg f 1863 i Vist Utfl: 1882 fr. Mosshult | 65/203 |
Hulda Mathilda Fader: Anders Gustaf Larsson f 1860 i Berlin, USA | 22/ 15 |
Jacob Fader: Jacob Pehrsson f 1844 i Vist Utfl: 1856 fr. Cedersberg | 19/8 |
Jenny Fader: Carl Magnus Pettersson f 1868 i Vist Utfl: 1888 fr. Ringetorp | 79/271 |
Jenny Albertina Victoria Fader: Jacob August Andersson f 1884 i Västra EnebyUtfl: 1886 fr. Pastorsgården | 74/246 |
Johan Albin Fader: Johan Alfred Svensson f 1869 i Vist Utfl: 1877 fr. Dunderhult | 47/116 |
Johan Alfrid Fader: Okänd Modem: Clara Charlotta Wärnqvist f 1860 i Vist Utfl: 1865 fr. Östra Sjöände | 26/25 |
Johan Gustaf Fader: Anders Peter Larsson f 1848 iKätti1stad Utfl: 1857 fr. Vreta | 23/17 |
Johan Hjalmar Fader: Johan Peter Larsson f 1867 i Vist Utfl: 1869 fr. Stavsätter | 31/50 |
Johan Rickard Fader: Sven Johan Nilsson f 1870 i Vist Utfl: 1870 fr. Klampenborg | 40/84 |
Johanna Mathilda Fader: Jonas Peter Jonsson/Markman f 1856 i Vist Utfl: 1858 fr. Munksmålen | 25/22 |
Johanna Mathilda Fader: Okänd Modems namn: Brita Christina Persdotter f 1874 i Vist Utfl: 1874 fr. Norrberga | 43/98 |
Johanna Wilhelmina Fader: Johan Fredric Johansson f 1856 i Vist Utfl: 1857 fr. Hâllingstorp | 21/12 |
Karl Gustaf Adolf Fader: Karl Alfrid Åkerblom/Okerblom f 1895 i Orion, USA | 32/54 |
Knut Fredrik Fader: Carl Jacob Alfred Nilsson f 1883 i Vist Utfl: 1883 fr. Kalvsveden | 68/216 |
Lars Petter Fader: Lars Hjelm f 1838 i Vist Utfl: 1857 fr. Göttorp | 22/16 |
Lena Sophia Fader: Johannes Larsson/Wållgren f 1837 i Vist Utfl: 1850 fr. Göttorp, Gatan | 17/1 |
Lena Sophia Fader: Jonas Larsson f 1834 i Vist Utfl: 1857 fr. Husby | 22/15 |
Lena Sophia Fader: Lars Hjelm f 1836 i Vist Utfl: 1857 fr. Göttorp | 22/ 16 |
Mabel Amanda Fader: Carl Wilhelm Johnsson f 1880 i Orion, USA | 36/63 |
Maria Sofia Alfrida Fader: Jakob August Andersson f 1882 i Västra Eneby Utfl: 1886 fr. Pastorsgården | 74/246 |
Matilda Charlotta Fader: Johan Fredric Johansson f 1852 i Vist Utfl: 1857 fr. Hållingstorp | 21/ 12 |
Nils Peter Fader: Per August Petersson f 1865 i Vist Utfl: 1869 fr. Klampenborg | 37/67 |
Oscar Wilhelm Fader: August Wilhelm Olofsson f 1877 i Vist Utfl: 1880 fr. Sand u. Stafsätter | 61/ 183 |
Oskar Fader: Anders Gustaf Larsson f 1865 iBerlin, USA | 22/ 15 |
Pehr Axel Fader: Jacob Pehrsson f 1837 i Vist Utfl: 1856 fr. Cedersberg | 19/8 |
Per Daniel Fader: Johan Alfred Svensson f 1867 i Vist Utfl: 1877 fr. Dunderhult | 47/116 |
Peter Oskar Fader: Jonas Peter Jonsson/Markman f 1862 i Berlin, USA | 25/22 |
Wilhelm Fader: Magnus Petersson f 1854 i Vist Utfl: 1868 fr. Hovetorp | 28/36 |
William Ludvig Fader: Jonas Gustaf Johnsson f 1864 i Berlin, USA | 18/3 |
Utvandrare från Vist
Fritz i Ebbetorp berättar om sitt liv
Fritz Gustafsson, en jordbruksarbetare från Ebbetorp, var den sist emígranten från Vist som seglade över till ”det förlovade landet i väst” under den stora utvandringsperioden. Han utvandrade i september 1928.
Denna sammanfattning är grundad på hans egen berättelse om de viktigaste händelserna i hans händelserika liv.
”Jag är född och uppvuxen på föräldragården Ebbetorp i Vist. När jag var sexton år började jag drömma om avlägsna platser och undra över hur det kunde se ut där. Till stor del berodde detta förmodligen på att vi då och då fick brev från mina morbröder med familjer i USA. Min morbror Carl kom en tid senare hem på besök och stannade i ett drygt år. Vi hade många långa samtal och gjorde upp planer, som så småningom kom att anta allt fastare former.
Jag sände iväg en skrivelse till USA:s ambassad i Stockholm med ansökan om att få invandra. Efter nio månaders dryg och spänd väntan fick jag en tid för en intervju, och var därför tvungen att resa upp till Stockholm. Efter ett grundligt förhör fick jag min ansökan beviljad.
Hemma på gården var vi då mitt i den bråda skördesäsongen. Vi kom av den orsaken överens om att jag skulle stanna hemma tills bärgningen var färdig.
I slutet av september började det stora äventyret! Jag tog farväl av familjen och skjutsades med häst och vagn in till Linköpings Central, varifrån jag åkte tåg till Göteborg. Jag gjorde där en extra kontroll för att förvissa mig om att alla papper var med.
Det var en helt oförglömlig upplevelse att få gå ombord på ångfartyget ”Stockholm”! När den lämnade kajen spelade en orkester upp ”Du gamla, du fria”, det var nämligen fartygets sista resa över Atlanten. Hytten fick jag dela med tre andra män, varav en var fiskare från Bohuslän.
Morgonen därpå hade vi redan kommit ut på Nordsjön och in i en storm. Fartyget skakade och gungade enormt. Alla i vår hytt utom fiskaren, blev sjösjuka. Under däck låg folk och rullade runt med fartygets rörelser och i sitt eget träck, allt för sjuka för att bry sig om det. Det bildades en fruktansvärd stank från alla dessa sjuka som var outhärdlig. Jag kände att jag var tvungen att fly därifrån. På den hala och slippriga trappan upp till däck passerade jag fartygsköket.
Därifrån spreds ett starkt matos, som verkligen inte innebar någon lindring för mig i mitt tillstånd! När jag äntligen kommit upp på däck och i friska luften blev jag ordenligt genomduschad och avsvalkad av stora överbrytande vågor och av allt vatten som rann i floder över däcket.
Många medpassagerare stod och höll sig krampaktigt fast i relingen och matade fiskarna. Skakningama och krängningarna fortsatte ända tills dess vi hade passerat Skottlands kust.
Därefter blev det vackert väder under ett par dagar. Vi blev förevisade sjökortet som angav vår position och kunde med hjälp av detta följa färdvägen.
Resan blev så småningom tämligen långtråkig. Det fanns inte någon annan utsikt än vatten och åter vatten, så långt ögonen kunde nå.
Några dagar senare avbröts enformigheten av en ny storm. Denna storm var, enligt uppgift, den värsta som varit på två år och den pågick under en hel dag. Besättningen fick styra över fartyget i vindriktningen så att det inte skulle kapsejsa i de enorma vågorna.
När vi var nere i vågdalarna såg vågtopparna ut som stora berg. Ytterst få av oss förmådde denna dag inta någon måltid. I matsalen for faten omkring på borden. Dessa var försedda med höga kanter för att förhindra att faten kulle ramla ned på golvet.
Ett radiomeddelande lät oss få veta att ett norskt fartyg fått en av sina propellrar helt förstörd, så att det fick halta sig fram på en propeller. Vi passagerare var naturligtvis innerligt tacksamma över att det inte var vårt fartyg ”Stockholm” som drabbats av denna olycka.
Stormen bedarrade efterhand och vi kunde fortsätta resan vidare i rätt riktning. Under återstoden av resan förblev havet lugnt och nästan spegelblankt. Enligt sjökortet, som jag ofta betraktade för att följa vägen, såg jag äntligen att första land i sikte, Canadas ostkust, inte var så långt borta. Fartyget skulle emellertid gå vidare och först i Halifax skulle vi anlända hamn och lägga till. Därefter dröjde det inte så länge tills vi närmade oss New Yorks hamn.
Under infarten beskådade alla de höga byggnaderna och Frihetsgudinnan. Då kände säkerligen alla emigranter detsamma som jag, nu hade vi kommit fram till LANDET.
Efter en kort procedur genom tull- och emigrantkontrollen var vi alla på väg till vara respektive mål. Det visade sig senare att de flesta av oss skulle med tåget till Chicago. Detta tåg var fyllt nästan enbart av svenskar.
Framkommen till Chicago var jag helt ensam och fick en liten
försmak av vad som. komma skulle. Jag förstod inte språket och kände mig helt hjälplös. Allt jag ägde här i världen fanns samlat i en kappsäck som jag noga höll ögonen på.
Efter ett besök på tågtoaletten gjorde jag en fasansfull upptäckt, kappsäcken var forsvumen! Jag letade överallt utan att finna den. Jag fick panik och kände mig fullständigt nedslagen. Så småningom kom konduktören förbi, men hur skulle jag kunna göra mig förstådd! Jag spelade upp ett långt register av dramatiska gester och övertydliga miner och till slut förstod han vad jag menade. Jag blev snart oerhört lättad! Det visade sig nämligen att någon hade spelat ett spratt med den nyanlände gröngölingen. Kappsäcken hade gömts under de få minuter jag varit tvungen att släppa uppsikten över den.
Under den långa tågresan gjordes ett uppehåll för måltid vid en station som hade matservering. Jag var ordentligt uthungrad men hur skulle jag kunna beställa när jag inte visste vad någonting hette! Före mig i kön stod en man som beställde sandwiches och jag bestämde mig för att beställa detsamma, utan att veta vad jag skulle få. Jag tänkte att dög det åt honom så skulle det göra det åt mig också. Det visade sig vara ett utmärkt val och det smakade förträffligt!
Äntligen, efter en till synes oändlig resa, stannade tåget i Minneapolis. Morbror Carl hade fått besked om ankomsttiden och skulle möta mig vid stationen där. Jag letade länge efter honom men kunde inte hitta honom någonstans och blev alltmer rädd och förtvivlad. Jag försökte få mig själv att tänka lugnt och klart. Morbror Carls adress hade jag någonstans i plånboken. Det fanns fullt upp med lediga taxibilar med chaufförer som försökte dra till sig uppmärksamhet genom att ropa ”taxi, taxi”. Så småningom repade jag mod och sa ”ja” till en ledig taxi. Föraren tog min kappsäck bort till sin bil och frågade: ”Where to?” Efter en stunds famlande i plånboken hittade jag adressen. Just då dök plötsligt morbror Carl fram i hög fart! Han gav taxichauffören några korta instruktioner och jag blev oerhört lättad. Morbror Carl hade stått gömd bakom en tjock pelare på behörigt avstånd och hela tiden sett på hur den lille gröngölingen betedde sig.
Det var verkligen trevligt att få träffa morbröderna Oscar och Nils med familjer och då särskilt mina kusiner. Morbror Oscar föreslog mig att jag skulle byta namn, då jag skulle börja mitt nya liv i ett främmande land. Mitt efternamn ”Gustafsson” skulle ingen amerikanare vare sig förstå eller kunna uttala. Hans förslag var att jag skulle använda mitt andra förnamn ”Bernhard” och ta bort h-et. Jag tyckte att det var ett bra förslag och bytte ut mitt efternamn ”Gustafsson” till ”Bernard”.
Några dagar efter min ankomst bar det iväg 20 miles (ca 32 km) väster ut från Minneapolis, där morbror Carl hade ordnat ett jobb åt mig på en gård. Bonden hette Oscar Magnusson, men trots det svenska namnet så talade varken han eller hans hustru någon svenska.
De första månaderna kände jag mig väldigt ensam och övergiven. Extra tungt och svårt kändes det för mig under julen. Jag var sjutton år, helt ensam och långt borta från hemmet. Denna ensamhet fick dock ett slut. Det visade sig att det bodde en svensk familj i närheten av gården, som fortfarande talade det svenska språket.
Att ha vuxit upp på en bondgård var till en stor hjälp för mig. Arbetsmetoderna på gården var dock helt annorlunda än jag var van vid och jag var tvungen att lära mig mycket nytt.
Första vintern i Minnesota var ovanligt kall. Under hela januari höll sig graderna på vår termometer envist kvar under nollstrecket, vilket i Celsiusgrader betyder -18 grader. All ledig tid under vintern gick åt till jakt. Vi färdades runt på skidor och med bössa, men det var mycket svårt att få tag på något byte.
En gång, när jag skulle forsla bort dagens leverans av grädde till mejeriet inträffade det en otäck händelse, som jag aldrig glömmer. Ett par kilometer från gården korsade landsvägen en dubbelspårig järnväg. När jag denna gång kommit fram till denna korsning rusar just expresståget till Minneapolis förbi på första spåret. När det hade passerat lyfte de gamla omoderna bommarna sig. Jag hade inte ens passerat över det första spåret då bommarna åter sänktes. På det andra spåret kom ett snabbgående posttåg i full fart! Jag hade fastnat i en fälla med min häst och vagn! Jag skulle inte hinna backa tillbaka innan bommarna gått ner och inte heller hinna forcera det andra spåret. Jag fick stanna där jag var inklämd mellan spåren. Det långa posttåget for förbi med tjutande, öronbedövande sirener. På endast ett par tums avstånd tedde sig tåget högt och stort som en ladugård! Slutligen passerade tåget och allt gick väl. Jag kunde fortsätta färden, knäsvag och ordentligt omskakad.
Ett annat uppskakade äventyr fick jag vara med om en tidig vintermorgon. Jag hade lett ut den stora tjuren för att dricka vatten. Han verkade känna sig på extra ystert humör efter förfriskningen, han dansade och skuttade vilt omkring. Till sist kände jag mig tvungen att stoppa tjuren så att han inte skulle förstöra ladugården. Jag ställde mig så att jag stängde hans väg. Först stannade tjuren framför mig och drog in så mycket luft han kunde med sina lungors fulla kraft. Sedan rusade han emot mig, stångade och slungade upp
mig till ett högt beläget fönster på ladugården. Jag fick hjälp och efter många försök blev tjuren till sist handgripligen buren till sitt bås. Några dagar senare försökte han mangla över herr Magnusson själv. Då fick han möta sitt öde och blev bortforslad med en kreaturstransport.
Efter några år på gården tyckte jag att jag behärskade språket något så när och kände att det var dags att pröva på något nytt. Min morbror Nils bodde i Minneapolis och var en skicklig murare. Av honom skulle jag lära mig detta yrke.
Under lärlingstiden bodde jag hemma hos honom och fick tillfälle att lära känna familjen rätt bra. Dottern Betty var mycket rar och trevlig, medan sonen Herbert var en riktig vildbasare. Han höll just på att lära sig att flyga. En gång erbjöd han mig att följa med honom i planet, vilket lät lockande för mig och fick mig att acceptera erbjudandet. När vi kommit upp i luften skulle han visa mig hur duktig han var och började utföra allehanda konster i tvära svängar och upp och ner. Han ville imponera på mig och var som nybörjare mycket dumdristig. Efter den skräckfärden kändes det verkligen
skönt att komma ner och få sätta fötterna på fast mark!
Depressionens effekter slog allt hårdare, det gick inte ens att få arbete i staden. För många arbetslösa var det ett stort problem att bara överleva, det fanns ingen hjälp att få på den tiden.
Arbetsförmedlingen gav mig efter en tid ett jobb i södra Minnesota, där jag skulle få 10 dollar i månaden plus mat och husrum. Jag tog tåget till Godhue och frågade runt efter var O’Briens farm låg. Den låg ett par kilometer därifrån, så jag fick ta mig dit till fots med en stor packning på ryggen.
Detta blev mitt första sammanträffande med en katolsk familj (de var irländare). När höstarbetet var över talade bonden om för mig att han inte längre kunde avlöna mig, men jag kunde få stanna kvar över vintern och arbeta endast för mat och inkvartering. Det lät inte särskilt tilltalande. Jag sökte upp några grannar och hittade en dansk familj som jag fick plats hos. Åter en gård med gräddleveranser och lönen var densamma, 10 dollar i månaden. Denna gård låg 7,5 km från staden.
På vintern, när snötäcket var tjockt, fraktades grädden med häst och släde in till mejeriet i staden. Under en färd, när jag var på hemväg från mejeriet, blåste det upp en hemsk snöstorm. Det blev till sist omöjligt att ens kunna se vägen för den yrande snön. Vad skulle jag ta mig till? En väns råd om ett gammalt beprövat knep dök upp i minnet. Hästar kan med sin utmärkta instinkt själva hitta hem i svåra situationer, där människan är hjälplös. Hästen lyckades mycket riktigt och vi kom båda lyckligt och väl hem.
Tidigt på våren blev mitt behov av omväxling alltför starkt och då armén behövde folk, beslöt jag mig för att återvända till Minneapolis för att försöka bli antagen, Detta lyckades inte, jag hade icke helt fullgoda tänder och var plattfotad.
Efter den missräkningen beslöt jag mig för att åter försöka få ett arbete i mer välkända trakter i närheten. Det fanns ett ledigt på en gård strax utanför staden Maple Plain. Bonden på gården hade tidigare varit maskinist och var nybörjare, men trodde ändå att han visste allt om lantbruk. Hans fru var inte särskilt bra på matlagning, enligt min smak. Hon vräkte salt och svartpeppar över precis alla rätter, oavsett om det passade eller inte. Jag tappade helt smakkänslan och fick sår i munnen, jag var ju inte alls van vid så starkt kryddad mat. Detta var en av orsakerna till att jag började se
mig om efter en ny plats. Jag hade då en stor tur, för inte långt därifrån bodde det en holländsk bonde, Mr Memse, som verkade vara mycket hygglig och rejäl. Han behövde hjälp i jordbruket och vi gjorde upp ett avtal där jag återigen fick en lön på 10 dollar i månaden. Detta val av arbetsplats visade sig ha en helt livsavgörande betydelse för mig.
När sommarens bråda arbete var över och hösten kom fick min husbonde ett erbjudande från sin far att få komma hem till Holland, med hela resan betald. Det ville han naturligtvis, men hans hustru var gravid och skulle snart föda och han ville inte lämna henne ensam. Därför gjorde han en överenskommelse med äldsta dottern till ett par goda vänner i en grannkommun. Hon hette Marie och skulle komma och stanna hos hustrun under husbondens frånvaro.
Det blev väl inte precis någon kärlek vid första ögonkastet Marie och mig emellan. Allt eftersom veckorna gick blev dock känslorna allt djupare och varmare och vi förlovade oss. På våren, när husbonden återvänt och hans fru börjat återfå sin krafter, reste Marie tillbaka hem till sin familj i Buffalo. Det kändes mycket tomt och ensamt, jag saknade henne så mycket. Efter att ha gjort några resor till Marie’s hem fick jag samma höst ett erbjudande från hennes föräldrar att flytta dit och söka mig ett arbete i trakten. Detta erbjudande antog jag, men jag lyckades inte få tag på något jobb där. Jag beslöt därför att resa till Iowa under skördetiden för att söka arbete. Då jag var helt utan pengar, såg jag bara ett sätt att ta sig dit, att försöka lifta! Ingen bil stannade för att ta upp mig, med den stora packning jag hade på ryggen. Då utnyttjade jag den sista möjligheten att tjuvåka med ett tåg. Jag hoppade på ett godståg i ett obevakat ögonblick och hade turen att komma till rätt destination.
Jag gjorde några misstag och fick utstå en hel del prövningar innan jag äntligen, efter lång tid, fick tag i ett arbete. Under tiden hade jag fått vara utan mat och var helt utsvulten.
Arbetet var inte särskilt bekvämt, under dagarna tröskade jag säd på ackord, 2 cent per skäppa. Därutöver hjälpte jag till med mjölkningen, både tidigt på morgonen och sent på kvällen. Det utgick ingen annan betalning än mat och sängplats. Mjölkning var jag inte alls van vid, för det hade jag aldrig befattat mig med därhemma. I början gick det därför ganska långsamt, men jag fick med tiden upp farten och blev en tämligen god mjölkare. Det visade
sig ganska snart att jag inte tålde allt damm och agnar som fastnade på kroppen under detta arbete. Jag fick stora varbölder som snabbt spred sig och gjorde mycket ont.
På vägen tillbaka till hemmet blev jag bestulen, jag blev av med alla sedlarna i plånboken, men som tur var hade tjuven ratat alla småpengarna.
Hemkommen i Buffalo fick jag ett arbete på en gård i närheten av Maries hem och kunde därför besöka min käresta ofta. Både hon och hennes familj var djupt gudfruktiga, vilket var lite främmande för mig. Jag kom dock till insikt om att det fanns mycket inom mig som behövde förändras. Efter att ha rannsakat mig själv bestämde jag mig för att försöka följa Guds väg. Vi började också göra upp planer för vårt bröllop, som ägde rum den 2:e februari 1934.
Vi gjorde upp ett avtal med ett äldre par i grannskapet, som tänkte dra sig tillbaka från lantbruket. Villkoren var tämligen goda och rättvisa, 50/50 procent i nyinvestering och avkastning, med tanke på att det var vi unga som utförde allt arbete.
Detta år lamslogs emellertid Minnesota totalt av ett ovanligt varmt väder. Under sommaren var det mycket hett varje dag och inte ens på nätterna förunnades vi någon svalka. Dessutom blåste det hela sommaren starka vindar som drev upp stora moln av damm som färgade allting grått. All växtlighet torkade upp och mängder av träd dog. Åtskilliga sjöar torkade ut fullständigt. En del bönder försökte använda dessa uttorkade sjöbottnar för odling av betesväxter och hägnade in dem. Utsvultna kreatur letade sig dock snart fram till inhägnaderna och började nafsa till sig gröna strån som stack ut ur springor i stängslen. Detta gav dem, som ett smakprov, en uppfattning om rikedomen innanför och det dröjde inte lång tid förrän de raserat alla inhägnader. Vi fick ingen lön for mödan i vårt arbete på gården. Den försvann snabbt och djupt ner i fårorna. Mängder av löst damm virvlade omkring överallt, såväl inne som ute. Det fastnade på våra svettiga
kroppar och hann till och med samla sig på maten under tiden man åt. Det var fruktansvärt hett varje dag och även på nätterna fortsatte de varma vindarna att plåga oss. Allt foder till djuren torkade upp och vi hade inte tillräckliga ekonomiska resurser för att kunna klara oss. Vårt försök som jordbrukare blev därmed helt och hållet misslyckat.
I slutet av juli fick vi ett brev från Maries syster Sara, som var gift och bodde i Seattle, på västkusten. Hon berättade att det fanns ett jobb ledigt där, som vaktmästare på ett stort företag. Detta lockade oss att flytta och då Maries syster Bertha ville följa med så räknade vi ut att vi skulle ha tillräckligt med pengar för att kunna klara oss dit. Vår gamla Cheva, årsmodell 1928, lastades full. Efter att ha tagit ett tårfyllt farväl av Maries föräldrar startade vi den långa färden.
Hela vägen genom Dakota och Montana rådde det ett ständigt hett och torrt väder på de till synes oändliga prärierna. På båda sidoma av vägen såg vi fullt med döda djur och skelett.
När vi till slut kommit upp på Kaskadbergen och var på väg ner utmed västsidan var det en helt oförglömlig upplevelse. Det kändes som att ha hamnat i paradiset när kylig luft och dimmorna slog emot oss.
När vi äntligen hade nått slutmålet ägde vi bara tre dollar, förutom en gammal bil, dessutom i uselt skick och i skriande behov av reparation. Något arbete som väntade på oss fanns det givetvis inte heller!
Med hjälp av Maries släktingar i Seattle kunde dock ett arbete som skogshuggare på ön ”Whidley Islands” ordnas. Då jag hade en del
erfarenhet av skogsavverkning hemifrån Ebbetorp passade det mig utmärkt. Första bostaden vid arbetsplatsen, i ”Oak Habor”, var ett litet skjul.
Senare på hösten samma år sålde Maries föräldrar sin gård med inventarier och flyttade till Seattle, så därmed blev hela familjen samlad i staten Washington.
Så småningom fick vi möjlighet att få arrendera en liten kycklingfarm uppe på en bergstopp, med fin utsikt över Oak Habor. Det var menat att bli vårt första försök att pröva lyckan som kycklingfarmare. Till en början slog det väl ut, så det verkade lovande. Vid denna tid födde Marie vår första son, men han levde bara 36 timmar p g a en del komplikationer vid födseln. Det var ett mycket hårt slag för oss, men med Guds hjälp lyckades vi komma
över det.
Vi fick en kort tid därefter ett erbjudande om att få arrendera en annan kycklingfarm, med bättre och rymligare burar. Man hade där gjort försök med uppfödning av värphöns med goda resultat, så vi beslöt att slå oss på den sortens avel. Våra planer bestod i att driva fram 6000 höns i tre olika omgångar. De två första kullarna, om 2000 höns vardera, skulle vi sälja som värphöns. Den första kullen lyckades utmärkt och såldes med vinst tidigt på våren. Den andra kullen blev dessvärre infekterad av en sorts böldpest,”coccidiosis”, som de fått i burarna. Det vara bara att forsla bort
dem för avlivning och därmed dra på sig skulder på flera tusen dollar.
Efter en tid, när vi åter kommit på fötter och redde oss tämligen hyggligt, föddes vår son Paul. Vi var tvungna att lämna den lilla gård vi bodde på, då den inte räckte till för att försörja en tredje familjemedlem. Vi hyrde därför istället ett litet enkelt hus i Oak Habor.
Då det verkade att vara god lönsamhet i transportbranschen hyrde jag en lastbil pa kredit. Kontraktet var uppgjort så att man under sommaren hämtade färsk frukt från östra delen av Washington. Priset inkluderade alla kostnader och även vår egen lön På återvägen skulle vi ta med oss timmer, som fanns lite varstans på uppsamlingsplatser längs vägarna, och transportera det vidare till större upplag.
Tiderna blev allt svårare, det blev helt omöjligt att få tag på något arbete överhuvudtaget. Inte nog med att jag förlorade ett bra jobb, jag hade ännu kvar merparten av de skulder som jag ådragit mig tidigare. Vi visste inte alls hur vi skulle försörja oss. Det blev ett alltmer oroande och övermäktigt problem för oss.
Det började cirkulera rykten att det fanns arbetstillfällen i Alaska. Jag gjorde därför upp planer på att åka dit över sommaren och återvända hem på hösten. Én god vän lånade mig pengar till resan.
I sällskap med ett par man anträdde jag resan i början av år 1937.När vi kommit fram till Alaska visade det sig att vi kommit alldeles för tidigt för att få något sommarjobb, då våren kom dit mycket senare än vad vi hade trott.
När jag hade tillbringat ett par månader tillsammans med fyra andra män i en liten barack i Anchorage, uppenbarade sig till slut en chans till arbete. Det var som järnvägsarbetare ute på spåret vid en plats med namnet Cuny, belägen mitt emellan Anchorage och Fairbanks.
Hemma 1 Oak Habor hade Marie det verkligen besvärligt, hon hade länge fått vara utan pengar. Hon tvingades att lämna vårt hus och flytta hem till sina föräldrar.
Jag hade varit i kontakt med ett bolag i staden Seward och blivit lovad ett deltidsarbete hos dem över vintern. Framåt hösten beslöt vi att Marie och Paul skulle komma till mig i Alaska. Seward-bolaget hade den största lastterminalen på den södergående järnvägen mot Kanada och i Seward låg huvudhamnen för södra Alaska. Det lönande sig bra att arbeta där. När familjen hade arilänt hyrde vi oss en liten stuga i utkanten av staden. Första tiden var besvärlig for oss, det fanns få arbetstillfällen och det var höga priser i Alaska.
Under sommaren 1938 blev jag medlem i en fackförening som kallades ”the Longshoremen’s union”. I den arbetade vi alla på lika villkor. Vi tog arbeten där det fanns och gjorde själva upp kontrakt med företagen. Jag fick lära mig att manövrera fartygsvinschar for lossning och lastning av gods. Mina arbetsförhållanden blev nu betydligt bättre och trevligare än de hade varit tidigare. Den enda nackdelen var att behöva stå still utomhus under vintertid på ett stålgolv, helt utlämnad till vädrets makter. Det blåste iskalla vindar uppifrån glaciärerna och det var gruvligt kallt!
Året därpå, 1939, rasade världskriget för fullt i Europa. USA hade ännu inte gått med, men i Alaska började man rusta och bygga upp ett försvar. Man anlade flygfalt och mängder av material och utrustning skeppades in och lossades. Det fanns bara utrymme för en man åt gången att manövrera vinschen vid lossning. Under tiden stod en annan man på pass utanför för att gripa in om något skulle hända. Före detta enorma uppsving var Seward bara en liten håla, utan vare sig nöjen eller föreningar. Vi startade ett ishockeylag, som med tiden blev ett bra sammansvetsat gäng som gjorde fint ifrån sig.
På den tiden sändes det bästa laget från varje stat och territorium till Ohio, för att delta i det stora slutspelet, ”the National league . Till slutspelet valdes varje spelare ut efter sin prestationsförmåga och de tio bästa lagen från varje stat fick resan till Ohio betald. Det fanns även ett lag från varje vapenslag inom krigsmakten. Vårt lag hade den stora turen att placera sig och komma till slutspel¿ Det fanns platser över i planet när bokningarna var klara, så Marie och Paul kunde också följa med och utnyttjade tiden till att hälsa pa slakten i Oak Habor.
I Alaska fanns det vintertid goda möjligheter till jakt. Dar fanns bergsfår, älgar, björnar och även gamar av en mindre sort. Alaska är även hemland för de väldiga ”Kodiacbjörnarna”, som t o m är större än Grizzlybjörnarna.
En kompis och jag upplevde en gång ett hårresande äventyr tillsammans. Under en färd stötte vi ihop med en riktig best i anfallsställning. Min kamrat lyckades fälla denna bamse och vi undkom oskadda, men vi hade fått en riktig ”björnfrossa”.
Det var rikligt med is och snö vintern 1939 och därför ett idealiskt före för sparkåkning. Sparkstöttingar fanns inte i Alaska, men familjen i Sverige sände mig en som jag hade stor nytta och glädje av.
I juli 1940 föddes vår dotter Janet Roberta på lasarettet i Seward. Hon blev senare döpt i ”Eskimåskolan” där.
Även denna vinter var det långa väntetider mellan fartygen i hamnen och det skulle dröja innan det blev ordentlig fart på verksamheten. Under dessa väntetider blev det gott om tid till jakt och fiske. Jag bedrev prickskytte på skidor, vilket även gav ett välbehövligt tillskott till försörjningen!
I slutet av 1940 steg tempot i hamnen och allt oftare började det anlända expressleveranser till armén. Staten lät bygga allt fler flygfält och militärbaser anlades i Anchorage och Fairbanks.
Under 1941 var det en vanlig syn att hela hamnen var full med bomber. De skulle vidare ut till olika militärbaser, men då man inte hade tillräckligt med personal för att frakta dem vidare blev de kvar i hamnen längre tid än som var planerat. Det var faktiskt lite kusligt att ha alla dessa farliga vapen liggande där. Den enorma ruschen gjorde att vi blev överhopade med jobb och fick mycket övertid. Arbetsschemat var 20 timmars arbete – 4 timmars vila per dygn.
Paul började få alltmer påtagliga symtom på en svårartad astma och vår doktor rådde oss att flytta tillbaka till Oak Habor för hans hälsas skull. Vi beslöt att Marie och barnen skulle flytta hem först och att jag skulle komma efter om två månader. Då de hade rest kändes det snart alltför ensamt och långtråkigt, massor av arbete men ingen familj. Jag lyckades få ett jobb som
sjöman på ett lastfartyg som skulle gå till Seattle. Mitt arbete bestod i huvudsak i att måla masten under resans gång. Detta visade sig vara ett svårt arbete, då fartyget krängde en hel del i vågorna. Allt gick i alla fall bra och masten blev ordentligt målad. Till min stora överraskning fick jag också en kontant betalning för arbetet, utöver det slutna avtalet om fri resa och mat.
Tillbaka i Oak Habor fick jag äntligen återförena mig med min familj och känna glädjen i att träffa släkt och vänner igen. Som medlem i fackföreningen ”the Longshore men” hade jag förmånen att få gästarbeta i andra hamnar utefter kusten. Några _veckor arbetade jag i Seattle, därefter fick jag köra ner till södra Califomien för arbete i San Pedro, den största hamnen i Los Angeles. Det var den första veckan i december 1941 och vi hade blivit lovade jobb redan första dagen efter ankomsten. Denna morgon, den 7:e december 1941, anföll japanerna Pearl Harbour och vi var plötsligt i krig. För oss i hamnen gällde inte längre några tidsbestämda scheman eller uppgörelser. Allt arbete stannade av och under några dagar anlände inga fartyg alls. Så småningom fick man bättre ordning på organisationen, så att allt började fungera igen. Ett av de första fartygen som anlände var fullastat med bananer. Vi hittade skadade bananer med rispor lite varstans och lät oss väl smaka!
Efter några veckors vistelse i södra Californien, under rådande krigstillstånd, bestämde vi oss för att åka tillbaka till staten Washington. Maries föräldrar hade köpt en gård på 60 acres (ca 24 hektar) norr om Bellingham och 15 miles (ca 2,4 mil) från Kanadas gräns. Jag hjälpte dem att flytta och att installera sig på den nya gården. Därefter erbjöds jag ett arbete i ett stort skogsavverkningsbolag, uppe i de väldiga och vidsträckta skogarna. Vi fällde enorma jätteträd och fraktade ner timret till järnvägen, som byggts enbart för detta ändamål. Det var ett mycket tungt och hårt arbete.
Jag fick senare ett bra mycket bättre arbete i en plywoodfabrik i Takoma. Den gick mycket bra och de anställda fick också köpa aktier i fabriken på fina villkor. Jag fick arbete som truckförare, eftersom jag hade erfarenhet från ett liknande arbete i Sewards hamn. Det var bra betalt, men var ett dammigt och bullrigt arbete.
Några månader senare visade det sig att företagsledningen gjort en del fatala misstag. Företaget gick inte alls så bra som vi trott och dess framtid var inte alltför ljus. Jag sålde därför mina andelar i företaget och tog ett jobb i hamnen i Takoma, fortfarande hade jag kvar mitt medlemsskap i fackföreningen.
Jag fick tillfälle att lära mig fartygssvetsning och fick betalt under utbildningstiden. Redan efter ett par veckor fick jag anställning som utlärd yrkesarbetare med full lön.
Vid denna tid fick jag möjlighet att köpa ett stycke tomtmark strax utanför Takoma. Morbror Carl kom dit och hjälpte oss att bygga ett litet hus och han stannade hos oss en tid. Paul började i skolan i Firewood, en plats inte långt från vårt hem.
Efter en tid kontaktade Maries far oss. Han började att kämra sig gammal och trött och behövde hjälp på gården, som han nyligen hade köpt. Jag hade inte stort hopp om att få sluta mitt arbete direkt, företaget var framgångsrikt och i starkt uppåtgående. Manhade dessutom kostat på mig utbildning och hela varvsindustrin var i skriande behov av utbildad personal. Men ändock, efter det att jag hade informerat ledriingen om min stundande flyttning och orsaken därtill, gick det bra att få sluta utan att de begärde skadestånd. Vi reste således till gården och arbetade där tillsarnmans med Maries far och bror Cornelius i ungefär ett år och lärde kämia dem ordentligt. Maries far ville dra sig tillbaka och Cornelius gifte sig och flyttade till Yakima i östra Washington. Gården var idealisk för grönsaksodling och det verkade som att man skulle kunna göra sig en bra förtjänst på den. Vi gjorde upp med Maries far att köpa gården för 18.000 dollar. Eftersom vi inte var så förtjusta i mjölkning beslöt vi oss för att sälja korna. Utan kor att passa kunde vi nu ägna oss helt åt grönsaksodlingen. Sortimentet bestod av tångbönor, betor, morötter, potatis och jordgubbar. På en areal av 15 acres hade vi satt potatis. Med det blev inget av dem, de växte på ett sarikt lågland, som fick mottaga rikliga regn detta år. Detta innebar en förlust på flera tusen dollar.
Under en längre period hade det verkat som om morötter skulle ge mest avkastning. Ett år satte vi 30 acres av dem och fick 1050 ton i skörd till ett salupris på 20 dollar per ton. Detta verkade mycket lovande som framtida investering. Jag hade också fått bestämda försäkringar om att priserna på morötter inte skulle sjunka på flera år. Jag hade fått dessa försäkringar ifrån de mest försiktiga affärsmannen. Därför verkade det vara en god idé att satsa på just morötter och att investera i moderna maskiner för upptagning av dem. Under vintern lät vi en firma i Lynden tillverka en sådan skördemaskin.
Året därpå sjönk avsättningsmöjligheterna för morötter och därmed också priserna under lång tid. Dessutom blev det försent att sätta något annat. Till slut blev jag av med skörden ändå och fick dem sålda för 12 dollar per ton. Jag försökte intala mig själv att det var ett mycket gott pris, särskilt i jämförelse med ingenting alls!
Vi tänkte noga och ingående över vår belägenhet och kom framtill att det var bäst att göra ett nytt försök, med tanke på de stora skulderna på våra investeringar. Hösten därpå, när vi bara tagit upp en acre av alla morötter vi hade satt, fick vi avbryta skörden eftersom en otäck lukt av olja blev alltmer kännbar. Odören kunde snart spåras till just morötterna som både stank och luktade olja! Efter ett par veckor fick vi skriftligt besked från det företag vi hade kontrakt med att man inte ville ta emot mer morötter. Det var tydligen inte så mycket värt! Ett företag i Everson gick emellertid med på att ta emot 200 ton och ett annat företag i Femdale tog resten. På så sätt blev vi i alla fall av med partiet vi skördat, men till ett avsevärt lägre pris än beräknat.
Höstregnen började tidigt det året, vilket gjorde att skördemaskinen blev för tung att använda i den våta leran. Då återstod bara att återgå till det gamla, tunga sättet att dra upp alla morötterna för hand. Hela årets arbetsinsats visade sig därmed vara gjord förgäves. Allt detta dagliga slit året om för ingenting alls!
Stora utgifter hängde över oss och att då behöva förlora ännu mer
pengar! Det kändes både bittert och hopplöst! Vi beslöt oss för att flytta från gården och att försöka hitta en farm, lämplig för uppfödning av kycklingar. Denna bransch var på uppåtgående och hade god lönsamhet. I närheten av Femdale fann vi en lämplig farm och flyttade dit och det gick bra ett par år.
Sista året på den farmen blev det en riktigt kall vinter, den värsta i mannaminne. Temperaturen höll sig hela tiden omkring minus 10-15 grader Fahrenheit (ca minus 30-40 grader Celsius). Denna kyla tillsammans med ständig hård vind och hög luftfuktighet gjord det inte nådigt att leva och arbeta.
Det kom stora mängder snö som gjorde det extra besvärligt, så gott! som alla vägar i trakten var blockerade. Efter tre veckor kom ett regn, som fick en förödande inverkan, alla elektriska ledningar och telefonledningar frös sönder. Runt omkring Lynden tornade snödrivorna upp sig höga som tvåvåningshus. Man fick gräva tunnlar för att komma in och ut. Denna katastrofala period, under vilken all normal verksamhet upphörde, hade sin början den 13:e januari. Än idag minns man den dagen som en verkligt ödesdiger olycksdag.
Det blev alldeles för kallt för våra kycklingar, de frös ihjäl. Vi var nu åter starkt skuldsatta och hade lagt ner en massa tid och arbete utan att ha fått någon lön för vår möda. Efter detta arrenderade vi ui gården och flyttade till en ny plats, där jag fick ett arbete som chaufför på en skolbuss.
Senare dök det upp ”en ung, driftig man i församlingen, Mr Robertson, som hade börjat sin bana här som skogsarbetare. Han sökte medhjälpare för att jobba upp sitt företag, som hade börjat utvecklas. Han behövde inte fråga mig två gånger. Jag slog till direkt.
Jag arbetade som skogshuggare med att fälla väldiga jätteträd. Det var ett tungt, ansvarsfullt och mycket riskabelt arbete. Vårt nybildade arbetslag tog även en tur upp i de höga bergen i Califormen_under några veckor, men då det inte var lönande återvände vi fortast möjligt till Washington. Där hade skogsavverkning fått ett rejält uppsving. Det var meningen att vi skulle få en vecka ledigt när vi kom tillbaka. Redan dagen efter dök Mr Robertson upp med nya goda kontrakt på avverkningar, som han behövde medarbetare till.
Under forsta dagen började han anlägga en väg från motorvägen till och in genom skogarna, medan resten av arbetsstyrkan jobbade på högtryck med att avverka och lägga upp timmer. Själv skulle jag ensam avverka en grupp enorma jätteträd. Vid ett tillfälle, när jag arbetade strax i närheten av de andra råkade ett stort träd, som var på väg ner, stöta emot ett annat träd som stod bakom. Av den kraftiga törnen bröts en stor gren nära toppen av – i jämförelse stor som en normal trädstam. Jag var upptagen med att hålla ögonen på det fallande trädet, därför märkte jag inte att den stora grenen föll rakt på mitt huvud. Även om jag hade haft hjälm, hade det inte hjälpt mycket mot den enorma smällen rakt över nacken. Jag fick skallen knäckt, bröt några ben i högra axeln, fem revben, samt fick svåra inre blödningar.
När de andra i arbetslaget började tycka att det var misstänkt tyst från mig och de inte hört ljudet av min motorsåg på en längre stund, gick de för att se om något var på tok. De farm mig då liggande på marken, till synes livlös och med den tjocka trädgrenen över huvudet. Man kallade snabbt på Mr Robertson. Eftersom vägbygget inte hade blivit klart ännu fick man ta sig fram genom skogen med en Caterpillar med tillkopplad pickup. Buren på rygg blev jag lastad på pickupen för färd ner till den stora vägen, och därifrån full fart till sjukhuset.
Läkare och sjuksköterskor arbetade intensivt med mig till långt fram på natten. När de till slut kom till insikt om att de inte kunde göra mer för mig, gick de hem. De lämnade då order om att de skulle tillkallas ifall mitt tillstånd ytterligare skulle försämras. Resten av natten vakade mina verkligt goda vänner över mig. De bad samtidigt för mig och blev också bönhörda till slut.
Med tiden återställdes min sargade kropp. Jag hade förlorat hörseln på det vänstra örat och fått en del nerver förstörda i hjärnan, vilket rubbade kommunikationerna i kroppen. Det uppstod problem med dubbelseende och med balanssinnet. Därför blev jag tvungen att lära mig att gå på nytt och att skalfa glasögon.
Efter nio månader fick jag ett läkarintyg på att min hälsa var så pass återställd att jag kunde få ta något lättare arbete. På grund av mitt dåliga balanssinne och usla hörsel var det helt uteslutet att gå tillbaka till mitt gamla arbete i skogen. Ett försök att återgå till svetsaryrket blev också helt misslyckat, då de yrande gnistorna gav mig stark huvudvärk. Istället tog jag vara på en erbjuden möjlighet att lära mig målaryrket.
Efter en tid beslöt vi oss för att resa ner till Newberg i Oregon, för att hjälpa en av Maries kusiner, som flyttat dit upp från Califörnien. Han arrenderade en stör gård, men han hade drabbats av nervösa besvär och var helt nedslagen. Han förmådde inte sköta gården på egen hand. Därför beslutade vi att åka dit och göra en bedömning av situationen på platsen. När vi hade gjort det stod det helt klart att vi skulle bli tvungna att stanna kvar och hjälpa honom en tid. Ägorna sträckte sig över ett kulligt, mycket vackert och omväxlande landskap. Vi tyckte att detta borde vara en förträfflig plats for att tillfriskna psykiskt, vilket både Maries kusin och jag själv behövde.
Gårdens avkastning var dock så liten, att den inte tålde några törre utgifter. Vi flyttade därför till ett eget, mycket trevligt, hus i Newberg. Jag lyckades också få tag på ett arbete som målare i Portland, i närheten av Newberg.
Med sa köot avstånd till kusinen kunde vi hjälpa honom när han behövde det, utan att för den skull ligga honom till last. Han hade dessutom kommit i psykisk balans och var åter i god form. I Newberg fanns ett litet läroverk, där Janet började studera.
Efter ett år blev vi övertygade om att vi borde återvända till Ferndale dar vi kände oss mest hemma och beslöt därför att resa tillbaka dit. Nu skulle vi försöka oss på pälsdjursuppfödning. Under vår vistelse i Oregon hade jag kommit över några fullvuxna nutriahönor av hög kvalitet, garanterat utmärkta till avel.
Försöket gav snart goda resultat, så vi satsade i större skala. Vårt nya hem låg i en dalsluttning, alldeles norr öm Ferndale, och var på 30 acres. Vi lade ner mycket arbete på att göra farmen så modern och ändamålsenlig som möjligt och köpte in specialtillverkade nutriaburar, vilket kostade en hel del pengar.
Vi hade en del mark som vi inte visste vad vi skulle göra med, då vi inte hade några jordbruksredskap. Det verkade då vara en strålande ide att odla julgranar på den arealen. Vi började med att sätta 2000 granplantor, men efter bara några månader hade det kraftigt växande gräset helt tagit överhanden och kvävde plantorna. De som ändå lyckades överleva gnagde kaninerna topparna av. Efter ytterligare ett försök insåg vi att det var totalt lönlöst att fortsätta med denna granodling.
Ungefär samtidigt försvann efterfrågan på nutriaskinn, Trots alla grundliga, väl genomtänkta beräkningar, så hade vi varit alltför optimistiska och allt hade gått om intet.
Uppe i bergen i de störa skogarna, där jag tidigare hade arbetat, fanns en fyndighet med mineralier. Jag och två andra män var intresserade av att undersöka möjligheten till brytning och beslöt att bli kompanjoner.
Ett stort problem var att fyndigheten låg långt in i skogen och att vägen dit var smal och dålig. Att förbättra den till fullgott skick skulle bli alldeles för dyrt. Dessutom skulle de långa, kalla och snörika, vintrarna utgöra svåra hinder för landsvägstransporter och även förorsaka långa driftsavbrott. Nedanför gruvan stupade ett brant och högt berg, en transportled längs den vägen skulle vara idealisk och dessutom avsevärt förkorta transportsträckan.
Ett stort företag var intresserade av vårt projekt och ville vara med. En av mina kompanjoner motsatte sig detta, så därför avböjde vi erbjudandet.
Vi sände in färdiga ritningar på konstruktionen av transportbanan till myndigheterna för godkännande. Den proceduren betraktade vi som en ren formalitet, konstruktionen var helt förträfflig och uppfyllde alla säkerhetsföreskrifter. Under tiden började vi så smått med brytningen, men fick en chock när vår ansökan avslogs. Man motiverade avslaget med att transportbanan verkade alltför riskabel och att den hade för stora dimensioner. Det stora bolag, som vi hade vägrat samarbeta med hade också ett finger med ispelet! (Numera används samma sorts konstruktioner, både högre och längre, så myndigheterna hade inte hängt med i utvecklingen).
Det blev till att sätta punkt igen och börja på ett nytt kapitel. Vid den här tiden, i mitten av sextiotalet, kom min kusin HugoNilsson från Sverige hit på besök. Det gladde mig verkligen, det var första gången jag träffade någon från mitt gamla hemland efter min utvandring. Detta kära möte framkallade hos mig en innerlig och allt starkare önskan om att åter besöka Sverige. Denna önskan blev med tiden omöjlig att tränga bort, så vi började göra upp planer för långresan. Marie tyckte att det var bäst att jag reste ensam denna första gång.
Det kändes både nervöst och spännande att återvända till sitt gamla hemland efter 39 år. Jag skulle åter få möta min syster och bror som bara var 8, respektive 5 år när vi skildes. Det var lite svårt med svenskan från början. Jag hade inte talat svenska på så många år och jag fick leta efter många ord, men efter några dagar flöt det fint. Det var verkligen ett äventyr att åter få vandra på upptäcktsfärd i de gamla välkända trakterna, där många barndomsminnen slog emot mig. Jag återvände, efter detta rikt givande besök i Sverige, hem till min kära familj i Washington.
Vår lilla gård, som låg i utkanten av Ferndale började nu ge god vinst och vi kunde renovera huset och göra det lite mera bekvämt. Vi styckade av en del mark till tomter som vi byggde hus på. Sedan sålde vi husen tillsammans, utom ett hus med en tillhörande stor tomt på 9 acres som vi sålde separat.
När vi höll pa att mala om vårt hus, köpte vi ett gammalt hus med stor tomt på andra sidan om Ferndale. Huset innehöll en hel del gamla inventarier från pionjärtiden. Den som hade byggt det hade kommit hit fran Illinois 1 en täckt vagn.
Från Ferndale ökade utflyttningen starkt till det område där huset låg, sa när som helst skulle taxeringsvärdet öka avsevärt. Vi beslöt därför att sälja huset .snarast möjligt. Vi lyckades med detta efter en kort tid och köpte istället en annan tomt där vi byggde oss ett hus.
Jag engagerade mig tillsammans med min son Paul för att försöka få en isbana anlagd i distriktet. Det fanns dock litet intresse för att finansiera detta i våra hemtrakter. Vi beslöt därför att söka efter intresserade finansiärer i Kanada istället.
I White Rock hittade vi en man som var intresserad av projektet. Han var civilingenjör och hade goda förbindelser i bankvärlden Detta var värdefullt då projektet skulle kosta en hel del. Vi fann efter mycket sökande en lämplig plats för vår isbana i Bellingham, i Staten Washington. Vi fick kontrakt pa marken som tillhörde ett intilliggande flygfält. När ritningarna väl var färdiga och var på väg att bli godkända tillstötte komplikationer. Det visade sig att vi var tvungna att göra en tillbyggnad, som sedan skulle prövas för godkännande. Detta skulle medföra merkostnader på drygt 200.000 dollar och det kunde vi inte klar av, varför detta projekt fick läggas ner.
I Bellingham, som är den närmaste staden, hade ingenjör Robinson vänner som var villiga att spela ishockey i ett s k farmarlag. Vi lyckades att få ihop ett lag som tränades upp till goda spelare. Detta gjorde att allmänhetens intresse ökade och att publiksiffrorna steg. Det hela verkade mycket lovande. Som lagledare fick vi en man som rekommenderades av vänner till Mr Robinson. Denne man var samtidigt direktör for ett annat lag, ”the New Westminster”. Efter en tid fick vi veta att han varit överste i den kanadensiska armén och att han varit illa omtyckt där. Dessutom började vi fatta allt starkare misstankar att han överförde pengar från vårt lag till sitt
eget lag. Våra misstankar blev bekräftade och slutet på detta blev att vi förlorade alla våra satsade pengar plus all vår nedlagda tid och arbete.
Vid ungefär samma tid havererade ett annat projekt som många i trakten satsat stora pengar på. I detta projekt skulle mark inköpas och styckas till tomter. Dessa tomter skulle bebyggas med bostadshus och få iordningställda trädgårdar, som sedan skulle utbjudas till försäljning. När planerna var klara hoppade projektledaren av och allt satsat kapital förlorades.
Vi fick ett kärt besök från Sverige. Det var min bror Göthe med fru och min syster Stina med make, som äntligen åkt över för att se lite av Amerika. Det var ett mycket kärt besök, som tyvärr blev alltför kort. Av nervskadorna, som jag ådragit mig vid olyckan i skogen, fick jag sådan värk i axlar och nacke att jag inte längre kunde fortsätta med måleriarbetet. Vi diskuterade grundligt igenom situationen, vilket resulterade i att jag beslöt att pensionera mig.
Det var emellertid omöjligt för mig att stå ut med sysslolösheten. Jag fick tanken att bli fastighetsförmedlare. Detta arbete skulle inte vara fysiskt betungande, samtidigt som det skulle ge lite inkomster under några år.
Vid min förfrågan om tillstånd att bli auktoriserad fastighetsförmedlare fick jag veta att det krävdes en amerikansk gymnasieutbildning. Detta lade hinder i vägen för mig som inte hade någon amerikansk utbildning alls. Jag sökte mig då in till ett nystartat nattläroverk med intensivundervisning i Bellingham och blev antagen. Efter några nätters undervisning anordnades tester som skulle utröna hur långt vi hade kommit. Läraren föreslog mig på detta tidiga stadium att försöka mig på Tentamen, då jag verkade ha tlllgodogiort mig det viktigaste. Till min egen stora förvåning klarade jag tentamen galant redan vid första forsöket, och fick dessutom goda vitsord.
Jag fick ett betyg som hjälpte mig att komma in på ”Real Estate School”, för att få den erforderliga högre utbildningen. Efter att ha genomgått denna utbildning kunde jag äntligen bli auktoriserad förmedlare av mark och fastigheter och slippa allt tungt arbete.
Det gladde mlg mycket när jag senare fick möjlighet att ta med mig barnbarnet Rick på en resa till Sverige. Han fick sina vyer vidgade genom att lära känna ett annat land, med andra seder och bruk.
Några år senare kunde jag åter besöka Sverige, denna gång tillsammans med min hustru. Det var en stor glädje för mig att få visa henne landet där jag fötts och vuxit upp. Vid mitt barndomshem och dess omgivningar kunde jag på plats delge henne mina gamla minnen.
När vi var samlade hos mina släktingar fördes samtalet på svenska. Vi försökte efter förmåga översätta och förklara för Marie och på så satt dra in henne i gemenskapen. Tyvärr glömdes detta ofta bort i ivern och hon blev lämnad utanför.
För Marie var svenskan ett främmande och obegripligt sorl som det var tröttande att följa med i. Vårt besök råkade sammanfalla med min syster Stinas 60-årsdag, vilket gjorde att besöket var extra glädjande for oss.
Året därpå hade vi nöjet att få besök av Stina och Allan samt deras dotter Inger. De stannade sammanlagt en vecka, så vi fick tillfälle att umgås en hel del. Vid detta besök i juni 1979 inträffade vulkanen S:t Helenas utbrott, som var en stor katastrof. Det var ständigt reportage om olyckan, om askmolnens farlighet och hur långt dessa kunde föras med vindarna. Lyckligtvis var det då ständiga västanvindar från Stilla Havet. Vulkanen ligger sydost om oss, så vi behövde ingenting frukta av det radioaktiva stoftet.
Amerika har ju alltid varit ett föregångsland för smarta affärsmän och man kan hitta sätt att tjäna pengar på allting. Det dröjde därför inte lång tid efter vulkanutbrottet, förrän man sålde små påsar med ”äkta vulkanaska” for 4 dollar.
Detta för oss fram i nutiden. Hur framtiden ska gestalta sig står i Guds händer. Jag har ännu en stor aptit på livet och är öppen för nya idéer och projekt. Så länge jag någonsin kan ska jag hålla mig aktiv, med min kära familj vid min sida.
Både jag och Marie är så tacksamma att vi trots allt, varit förunnade en god hälsa, en god tåga och en positiv livssyn. Vi ser med full tillförsikt fram emot de år vi har kvar!