Noteringar om Husby samt Vist kyrkby i början och mitten av 1900-talet
av Gunborg Kaliff, född Nyberg. Mars 2004
Jag var 6 år då jag tillsammans med mina föräldrar – Manne och Greta Nyberg – 1940 flyttade från Storängen till det röda huset i Husby. Min far är född 1901 i Gattorp som brukades av mina farföräldrar till min farmors död 1924. Min mor föddes 1911 på gården Öna i Nykils socken. Själv är jag född 1934 i Björkliden här i Vist.
Min far har berättat att på lördagskvällarna i början av 1900-talet träffades traktens ungdomar vid Vist vägkors och dansade till dragspelsmusik av bl.a. min far. Dansades gjorde det också i en lada som ännu finns kvar norr om Styvinge fornborg. Även där spelade min far och det var där han träffade min mor då hon var där med sina bröder – Kristian och Helge Bäckström – som drev skomakeri vid Eriksholm i Filbacken. Båda gifte sig med ett par systrar från Seltorp och Helge fortsatte med skomakeri i Ekdala här i Vist. Huset byggdes förresten av min far i mitten av 1930-talet.
I det röda huset i Husby fanns år 1940 två lägenheter, 3 r o k som vi hyrde samt 2 r o k i andra ändan av huset som tidigare varit förråd. Huvudbyggnaden, det vita huset, bestod på nedre planet av 2 rum och ett stort kök med den gamla bakugnen kvar i murstocken. På övre våningen fanns 1 r o k samt 1 järnspiselrum. Båda husen saknade vatten och avlopp. Vatten hämtades i två olika källor med pumpar. ”Slasken” fick tömmas vid gödselstacken. Vatten och avlopp drogs in under mitten av 1940-talet. I båda husen fanns kakelugnar i varje rum.
Rummet på övre våningen i vår lägenhet hyrdes ett par år ut till anställda vid Sturefors Handelsbod. Senare bodde Valdemar (Valle) Karlsson där till 1948. Han var anställd av Rustner och arbetade i hans magasin, men var även chaufför och skötte Rustners bil.
Eftersom Husby var en jordbruksfastighet fanns en ladugård med loge och vedbodar i ena änden. Senare byggdes även ett magasin samt ett dubbelgarage. Avträden fanns naturligtvis också.
I ladugården fanns kor, grisar och höns. Där var också två ardennerhästar och jag minns när någon lyfte upp mig på en hästrygg som var så bred att benen pekade rätt ut åt sidorna. På höstarna när säden skulle tröskas så nyttjades ett tröskverk som ambulerade mellan flera gårdar.
Min far – Manne Nyberg – var egen företagare i byggnads- och snickeribranchen och var något av en ”hustomte” i byn med omnejd. Det var alltid något som skulle lagas och ibland byggas nytt. Mellan perioderna av militärtjänstgöring under beredskapsåren byggde han 1942-43 till Rustners magasin, vilket är utfört i tre etapper. Som hjälp hade han då en brorson – Gunnar Nyberg från Börsebo. I samband med bygget skadade han sig svårt i huvudet. Han opererades tre år senare på Serafimerlasarettet i Stockholm för en hjärntumör. År 1950 fick han anställning på SAAB , men före det byggde han det stora garaget för taxibilar i Lyckebo.
Min mor fick ibland rycka in och hjälpa min fars syster, Signe Pettersson i Gistalund, när det skulle kokas kaffe till olika arrangemang i skolans kommunalsal. De hjälptes åt när det skulle ”bykas” för i skolan fanns en bra tvättstuga men allt gjordes för hand. ”Faster Signe” hjälpte också lärarna med deras byk, storstädningar osv.
När min far under krigsåren var ”inkallad” till beredskapstjänst så kändes det otryggt med bara mamma och jag. En tid var det ”mörkläggning” och då hade vi mörka rullgardiner för fönstren så inget ljus syntes utifrån. Under den tiden såg jag många kvällar innan jag somnade en ”dam” som hade lång klänning med en slags hätta på huvudet, sakta komma fram mot min säng och böja sig över mig, men då blundade jag. Vågade ej berätta detta för någon. Genom min son Ander Kaliff har jag för bara några år sedan fått veta att min mor berättat för honom att hon också under samma tid såg en ”dam” komma fram till sin säng. Däremot kom hon och jag aldrig att prata med varandra om detta. Var det en ”skyddsängel” som vi såg??