Bomtorpet
Läge: ca 100 m från Sturefors centrum
Byggt:
Koordinater RT90: X:6468338 Y:1495068
Koordinater WGS84: 58°20’18″N 15°43’16″E
Adress: Björnbärsvägen 13A
Bomtorpet, som i dag används av Wist Hembyggdsförening för studiecirklar, hembygdsforskning, grupparbeten, styrelsemöten, dokumentarkiv m.m., har en lång och intressant historia.
Bomtorpet finns med redan på en karta, Arealavmätning 1695, som soldattorp. Torpet, rote Nr: 24 vid Kinds kompani, tillhörde första Livgrenadjär-regementet. Rotebönder för Bomtorpet var tre gårdar från Norrberga by samt gården Toketorp. Läs även om indelningsverket, som kom till 1682, här.
Under Karl XII:s fälttåg hade den indelta armen genom strider och sjukdomar fått en stor åderlåtning av soldater. Det var i första hand sjukdomar som var den stora faran för soldaternas liv. Man räknar med att två tredjedelar dog av sjukdomar, medan striderna skördade en tredjedel. Genom de stora förlusterna så började intresset för soldatyrket att svalna. Därför strävade Karl XII efter att höja den sociala standarden för soldaterna och deras familjer. Bl.a. så bestämdes hur soldaternas bostäder skulle få en högre standard. Så efter 1715 ser vi hur man bland flera rotar uppförde nya hus som motsvarade förordningen. Detta kan ha gällt även Bomtorpet. Det är dock inte uteslutet att det hus som byggdes om vid totalrenoveringen 1915, se nedan, var identiskt med det ursprungliga.
Torpets fähus torde ha legat vid granarna på tomtens östra gräns. Torpets odlade mark låg ca. 400 meter norr om torpet, norr om nuvarande koloniområdet. Marken är numera skogbevuxen, men man kan där fortfarande se landdiken efter tidigare odling.
Genom sin tjänstgöring i främmande länder så blev knektarna uppskattade för sina historier från främmande land. Soldattorpen blev även berikade med växter från andra länder. En vanlig växt som hamnade knektarnas ränsel var liljelökar. På Bomtorpet finns inte mindre än tre olika liljor (gul daglilja, Brandlilja och Krollilja, röd och vit) som knektarna fört hem. Liljorna är nu vildvuxna och finns över hela tomten.
Fram till 1829 användes Bomtorpet för sitt ursprungliga ändamål, torpet utgjorde bostad och huvudsaklig lön till rotens knektar. Mellan 1829 och 1915 beboddes och brukades Bomtorpet av olika hantverkare.
1915 genomfördes en total renovering av Bomtorpet som anpassades till den då aktuella standarden för arbetarbostäder. Hela huset höjdes med tre stockvarv. En ny murstock uppfördes med järnspis och ugn i köket. Stora rummet försågs med rörspis (liknande en kakelugn fast reveterad). Alla golv byttes ut till spontade trägolv (skurgolv). Tidigare fanns entredörren där nuvarande köksfönstret sitter. I stället uppfördes en utbyggd förstuga med entredörr på husets östra gavel. Köket förstorades på bekostnad av den tidigare kammaren, där återstoden av kammaren blev skafferi. Efter helrenovering av stugan med bl.a. tillkomsten av den utbyggda entrén på östra gaveln, kom därefter lantarbetare (statare) att få sin bostad här.
Bomtorpet kommer i Hembygdsföreningens ägo
Under 1900 talet uppläts torpet för statare till Norrberga, för att från 1957 hyras ut till sommargäster. 1986 övertogs Bomtorpet av Vist Hembygdsförening, som 1997 friköpte fastigheten.
Sedan vådeld härjat bland centralortens kulturbyggnader, där bl.a. 1700 tals kyrkan eldhärjades 1961. Så återstår endast två gamla byggnader i centralorten Enl. Hans Eneroth så skall ett av uthusen vid Nordanbacka ha anor från 1500 talet. För övrigt så är det bara Bomtorpet som fått behålla sin gamla värdighet, med över 200 år på nacken.
Värdet av Bomtorpet som kulturbyggnad observerades av folk från museet när den nya bebyggelsen började tränga på i området. Enligt de första byggnadsplanerna så skulle husraden, som är belägen omedelbart söder om Bomtorpet, ha uppförts med ytterligare en lägenhet i västra änden, men genom ingripande från museet så fick husraden i stället förlängas åt öster. Detta för att Bomtorpet skulle kunna ses från Sturefors centrum.
När den sista sommargästen flyttade från Bomtorpet så var det en mindre grupp i Hembygdsföreningen som såg hur förfallet började tära på den gamla byggnaden. Förslag väcktes till styrelsen att föreningen skulle uppvakta kommunen för att få överta förvaltningen och underhållet av torpet och 1986 uppläts Bomtorpet till föreningen.
1997 fick föreningen efter segslitna förhandlingar friköpa fastigheten för 2000 kronor. När man gör ett sådant här kulturellt förvärv, så behöver en målsättning fastställas hur förvärvet skall förvaltas. Klart var vid övertagandet av Bomtorpet, med soldatanor från 1700 talet, att återskapa byggnaderna till 1700 tals nivå var av kostnadsskäl omöjligt. I stället blev det den sista epoken som fick bli ledtråd. Att återskapa miljön från en arbetarbostad från 1930 talet. En miljö som även passar för föreningens studieverksamhet.
Här har också samlats material i ord och bild som skildrar all ideell verksamhet Sturefors. Samarbete har etablerats med skolan, där flera elever hämtat inspiration och material för uppsatsskrivningar upp till universitetsnivå. Här finns också böcker som skildrar kulturlivet i socknen och andra platser.
Till Bomtorpet kommer ofta människor som har haft anfäder, så långt tillbaka som från soldattiden för att återknyta bekantskapen ”i fädrens spår”.
[N.Sj.]
Mer att läsa om Bomtorpet
Margareta Nilsson, vår hembygdsförenings arkivarie 2008 -
(Denna presentation av Margareta och vårt dokumentarkiv har tillkommit efter ett samtal i Bomtorpet den 26 november 2021, Text och foto: Mats Persson)
En hembygdsförening ska ha ett arkiv där material, dokument, bilder och ting från socknen, kan samlas och arkiveras. Det har Hembygdsförbundet ålagt oss och det är en av föreningens viktigaste uppgifter.
Margareta Nilsson invaldes i styrelsen 2006. Redan 2007 blev hon ansvarig för arkivet tillsammans med Hans Roos och 2008 blev hon ensam arkivarie. Hembygdsförbundet gav henne en utbildningsdag inriktad på vårt slag av arkiv. Margareta har tidigare arbetat i kyrkan och där fått utbildning för att sköta ett arkiv på en griftegård, så hon har erfarenhet av arkivarbete.
Då, 2008, fanns det ett rudimentärt arkiv i kyrktornet, "Böcker i arkivet". Det var utgångsläget för Margareta som började sortera upp materialet enligt vedertagna arkiveringsregler. Hon gjorde också en mall i Excel och började alltså att digitalisera arkivet, åtminstone som rubriker.
Material tillkommer hela tiden från medlemmar och andra, nästan på ett "organiskt" sätt, som Margareta uttrycker det. Det är många som bidragit till arkivet. Ingen nämnd, ingen glömd.
Mycket av det som kommer in behöver inte eller ska inte tillhöra arkivet. Det är en av svårigheterna med arbetet - att skilja ut det som ska ingå i arkivet och det som lämnas utanför. Margareta har fått hjälp av Hans Hansson att välja ut vad som ska sparas av det digra material.
Det förekommer också många kopior och dupletter av originalhandlingar och ett problem blir då att hitta det som är kopierat för att inte arkivera alltför mycket.
Mitt i samtalet frågar jag Margareta: "Vad är roligt med arkivjobbet?" Det kommer ett leende och ett snabbt svar: "Jag tycker om att ha ordning"!
Detta, Margareta, är vi medlemmar glada och tacksamma för.
Just nu, i skrivande stund (januari 2022), arbetar Margareta med pärmar som kommit in från en medlem. Det finns sedan ännu mer inkommet som pockar på uppmärksamhet.
Bildarkivet är ett eget arkiv. Många foton finns i arkivdelen i kyrktornet. Hans Hansson har gjort ett jättejobb med att digitalisera bilder som går att se på hemsidan. Men hur mycket är digitaliserat? Margareta har ingen bra översikt över detta. Bilder finns i arkivlådor och diabilder finns i stora mängder. Hans Hansson har gjort listor över färgdior, med det finns alltså mycket kvar att göra. Det finns även en arkivdel med CD-skivor, DVD-skivor, ljudband och kassettband . Om detta har varje arkivarie en fråga: hur länge klarar dessa medier att behålla sin information?
I föreningen känner vi oss trygga med att ha Margareta som håller ordning i arkiven. Vi önskar henne god fortsättning med arbetet!
Taket på Bomtorpet har varit i stort behov av renovering, och i samband med att vår närmaste granne, RE-fastigheter påbörjade omdaningen av sina fastigheter på Björnbärsvägen kom Wist Hembygdsförening överens med att överlåta ca 30 kvm mark öster om vår vedbod / förråd, som tack för detta har föreningen fått en penninggåva som möjliggjorde nytt enkupigt taktegel på Bomtorpet, samtidigt med detta arbete fick den lilla boden överta bättre begagnade takpannor. Så vi har nu gjort klart dessa två tak med ny taktäckning och bytt ut nockbrädor, vindskivor, målat och tjärat.
Ett stort tack till samtliga inblandade som under sommaren 2017 lagt ner många frivilliga timmar i detta projekt.
Hängrännan hade ramlat ner vid ett tidigare snöras.
Bengt "Myra" Gustavsson, Lars "Lill-Lasse" Gustavsson och Jack Landin hjälptes åt och fick upp hängrännan
Fadern var snickare och vagnmakare. Hon emigrerade till USA 1886, först till Aurora, Illinois, sen till Colorado, och jobbade som tjänsteflicka. År 1896 gifte hon sig med Sven Johan Erickson, ursprungligen från Kalmar trakten, och de drev en handelsträdgåd tillsammans i Wheatridge, Colorado. De hade två barn, Martin Theodore Erickson och Carl John Erickson.
Hennes make avled 1918 och hon drev handelsträdgården med sina två söner tills hon avled 1937.
Uppgiftslämnare om Hilda Wilhelmina Eriksdotter är sonsonen Mark Ericson, Murrieta, Californien, USA, som tillsammans med sin fru Linda och bror David besökte sina rötter här i slutet av september 2019 (se bilden nedan)
Mark tog kontakt med föreningen och Anders Ekdahl 2019 och aviserade sitt besök. De ville gärna se Bomtorpet och Eriksholm under en guidad tur. Anders och jag, Mats P, ställde upp och tog emot dem den 25 september. Gruppen Erickson var väl förberedda med hjälp av vår hemsida som fick många lovord. Vi besökte Bomtorpet inne och ute. Det var liv och rörelse där.
Sedan åkte vi till Eriksholm där vi var välkomna att promenera runt. Den unga, nyinflyttade familjen Alvin hade just städat den äldsta ute-ladan och fått fram en riktigt gammal släde som säkert var från förra sekelskiftet och mycket väl kunde vara tillverkad av Marks och Davids farmors far, vagnmakaren Erik Gustav Eriksson.
Som avslutning tog vi en tur till Fornhemmet och visade det. Mark, Linda och David Erickson var mycket nöjda med besöket och vi fick ett varmt tack via epost efter deras hemkomst.
(Mark kommunicerar på perfekt svenska! Han har gått kurser i svenska over there).
Bomtorpet Soldattorp, Rote Nr 24, under Norrberga Anm: I den mån familjens barn är kända redovisas dessa även om de inte var bosatta vid platsen i fråga. | ||||||||
Boendeår | Yrke | Namn | Född | Plats | Död | Dödsorsak | Övrigt | |
1674? | 1687 | Soldat | Andersson Nordman Olof | 1645 | Vist | 17410723 | Soldat | |
|
|
| Okänd hustru | |||||
|
|
| Olofsdotter Elisabet | 16810224 | Vist, Norrberga | |||
|
|
| Olofsdotter Karin | 16830415 | Vist, Norrberga | |||
|
|
| Antog tjänst vid regementet som utskriven soldat 1674. | |||||
1687 | 1703 | Soldat | Thorsson Hjort Abraham | 1665C | Soldat | |||
|
|
| Nilsdotter Karin | 16610707 | Vist, ? | |||
|
|
| Abrahamsdotter Karin | 16970719 | Vist, Ägor | 16981001 | ||
|
|
| Abrahamsdotter Karin | 16990708 | Vist, Norrberga | |||
|
|
| Lejd av korpralen Johan Hjort på de vanliga villkoren, och hittransporterad uti Oluf Nordmans ställe som avancerat till korpral. | |||||
1704 | 1704 | Soldat | Nilsson Norrberg Gunnar | 1680C | Soldat | |||
|
|
| Ankom till regementet den 21 juli 1704. Död på marschen till Sluup den 14 november samma år. | |||||
1709 | 1712 | Soldat | Olofsson Norberg Anders | 1688 | Linköping, S:t Lars | Soldat | ||
|
|
| Antagen till soldat i november månad 1709. Är då 21 år. "Förlorat sina gula strumpor d. 28 febr. i slaget samt gehäng". | |||||
1711 | 1711 | Soldat | Norrberg Anders | 1790C | Kinneberga härad | Soldat. Antagen 15 januari 1711. | ||
|
|
| ||||||
? | 1714 | Soldat | Matsson Norrberg Bo | 1682 | Närke | Soldat | ||
|
|
| Antagen till soldat 1710 och är då 28 år. Kan läsa och skriva. | |||||
1714 | 1720 | Soldat | Johansson Hedenström Daniel | 1697 | Småland | 17211016 | Soldat. | |
|
|
| Larsdotter Ingegerd | 1695C | ||||
|
|
| Danielsson Johan | 17160813 | Vist, Norrberga | |||
|
|
| Danielsson Lars | 17190412 | Vist, Norrberga | |||
|
|
|
| |||||
1720 | 1727 | Soldat | Larsson Norrström Anders | 1700C | Soldat vid 20 år. | |||
|
|
| Månsdotter Brita | 1700C | ||||
|
|
| Andersdotter Anna | 17241003 | Vist, Bomtorpet | |||
|
|
|
| |||||
1727 | 1738? | Soldat | Norrbom Nils | 1697 | 17720615 | Ålderd. | Soldat, Kyrkowäktare | |
|
|
| Kristiansdotter Maria | 1684? | 17371214 | |||
|
|
| Nilsson Nils | 17270715 | Vist, Bomtorpet | |||
|
|
|
| |||||
1738 | 1752 | Soldat | Norrbom Nils | 1697 | 17720615 | Ålderd. | Soldat, Kyrkowäktare | |
|
|
| Jeremiasdotter Annika | 1705 | 17510902 | Wärk | ||
|
|
| Nilsson Jeremias | 17400301 | Vist, Bomtorpet | |||
|
|
|
| |||||
1752 | 1757 | Soldat | Norrbom Nils | 1697 | 17720615 | Ålderd. | Soldat. | |
|
|
| Månsdotter Kerstin | 1728 | 17761011 | Fråssa Och Håll | ||
|
|
| Nilsdotter Anna | 17540504 | Vist, Bomtorpet | |||
|
|
| Nilsson Anders | 17570304 | Vist, Bometorpet | |||
|
|
|
| |||||
1757 | 1773 | Soldat | Samuelsson Norrbom Johan | 1735 | 17730603 | Håll Sting | Soldat | |
|
|
| Persdotter Sara | 1742 | 17950620 | Fråssa | ||
|
|
| Johansdotter Katarina | 17680801 | Vist, Brommetorp | |||
|
|
| Johansdotter Elisabet | 17700828 | Vist, Brommetorpet | |||
|
|
| Johansson Petrus | 17721104 | Vist, Brommetorpet | |||
|
|
|
| |||||
1774 | 1807 | Soldat | Andersson Norrbom Jonas | 1752 | Ingatorp | 18100116 | Bröstfeber | Soldat Kyrkoväktare Föräldrar: Soldat Anders Wigren och Kiersti Andersdtr |
|
|
| Andersdotter Stina | 17500627 | Vist, Norrgården | 18100130 | Bröstfeber | F: Bonden Anders Bergsten och Annika Larsdtr. |
|
|
| Jonsson Andreas | 17770507 | Vist, Brommetorp | |||
|
|
| Jonsson Magnus | 17790415 | Vist, Brommetorp | |||
|
|
| Jonsson Johannes | 17800827 | Vist, Brommetorp | |||
|
|
| Jonsson Petrus | 17821112 | Vist, Brommetorp | |||
|
|
| Jonsson Nord Jonas | 17861104 | Vist, Bometorp | 18091105 | Lungsot | |
|
|
| Jonasdotter Anna Kristina | 17910819 | Vist, | |||
|
|
|
| |||||
1807 | 1809 | Soldat | Jonsson Nord Jonas | 17861104 | Vist, Bometorp | 18091105 | Lungsot | Var son till föregående soldat Jonas Norrbom. |
|
|
|
| |||||
1810 | 1829 | Soldat | Norrfeldt Jonas | 1770 | Nykil | 18531023 | Ålderdomsbräcklighet | Lifgrenadier. |
|
|
| Johansdotter Anna Greta | 1781 | Nykil | 18510110 | Ålder | Föräldrar: Bond Johann. Jonsson och Hustru Stina Jonsdtr. |
|
|
| Gift andra gången 1804 med Greta Johansdotter. Född 1780 i Nykil församling, död 1851. |
Bomtorpet Tidigare soldattorp, rote Nr 24, under Norrberga Anm: I den mån familjens barn är kända redovisas dessa även om de inte var bosatta vid platsen i fråga. | ||||||||
Boendeår | Yrke | Namn | Född | Plats | Död | Dödsorsak | Övrigt | |
1830 | 1834 | Skomakare | Persson Peter | 1806 | Rappestad | |||
|
|
| Månsdotter Inga | 1801 | ||||
|
|
| Pettersson Alfred | 18320530 | Vist, Bomtorpet | |||
|
|
| Tre söner som flyttade till Rystad. | |||||
1834 | 1853 | Skräddare | Ljungberg Per | 1815C | ||||
|
|
| Ekman Eva Augusta | 1818 | ||||
|
|
| Persson August Alfred | 18430728 | Vist, Bomtorpet | |||
|
|
| Persson Valdemar | 18440812 | Vist, Bomtorpet | |||
|
|
| Persdotter Amalia Augusta | 18470521 | Vist, Bomtorpet | |||
|
|
| Persdotter Selma Karolina | 18491124 | Vist, Bomtorpet | |||
|
|
| Ljungberg Karl August | 18530417 | Vist, Norrsätter | 18540629 | Slag | Föräldrar: Skräddaren Pehr Ljungberg och Hustru Eva Gustafva |
|
|
| Ljungberg Karl Oskar Napoleon | 18560214 | Vist, Norrsätter | 18570622 | Slag | Föräldrar: Skräddaren Peter Ljungberg och Hustru Eva Gustafva |
|
|
| Ljungberg Karl Albert | 18600624 | Vist, Norrsätter | |||
|
|
|
| |||||
1853 | 1863 | Snickare | Eriksson Erik Gustaf | 18270206 | Vist, Norrberga | 18961225 | Maginflammation | Föräldrar: Erik Pehrsson och hustru Anna Sophia Carlsdotter |
|
|
| Persdotter Lena Greta | 18291229 | Linköping, S:t Lars | 18940802, | Kräfta. | Föräldrar: Petter Hansson, bonde, hustru Maja Stina Danielsdotter |
Eriksdotter Clara Matilda | 18530506 | Vist, Bomtorpet Norrberga | 19320711, | |||||
|
|
| Eriksdotter Johanna Charlotta | 18551221 | Vist, Bomtorpet Norrberga | 19490103, Aurora, Illinois, USA | ||
|
|
| Eriksson Karl Johan | 18570928 | Vist, Bomtorpet Under Norrberga | 19410125, Wheatridge, Colorado, USA | ||
|
|
| Eriksdotter Carolina Sophia | 18590826 | Vist, Bomtorpet | 18800921, Vårdsberg | ||
Eriksdotter Kristina Albertina | 18610519 | Vist, Bomtorpet | efter 1826, Sverige | |||||
Eriksdotter Hilda Wilhelmina | 18641018 | Eriksholm, Styvinge | 19370309,Wheatridge, Colorado, USA | |||||
Eriksson Axel Theodore | 18690613 | Eriksholm, Styvinge | 19461101, Chicago, Illinois, USA | |||||
|
|
|
| |||||
1867 | 1873 | Torpare | Boman Karl Adam | 1834 | Tjärstad | |||
|
|
| Krän Anna Karolina | 1824 | Askeby | |||
|
|
| Boman Anna Lovisa | 18610422 | Vist, Bomtorpet Under Sturefors | |||
|
|
| Boman Kristina Ottilia | 18640101 | Vist, Bomtorpet Under Norrberga | |||
|
|
|
| |||||
1873 | 1915 | Timmerman | Urbom Frans August | 18400522 | Landeryd | 19130222 | Wist, Bomtorpet | |
|
|
| Hallman Maria Charlotta | 18490519 | Bjälbo | Flyttade till Landeryd 19150807. | ||
David Herman | 18850208 | Wist, Bomtorpet | Flyttade till Linköping 19060330. | |||||
Frans Josef | 18881230 | Wist, Bomtorpet | ||||||
|
|
|
| |||||
1905 | 1912 | Inhyses | Elmberg Jonas Magnus | 18300515 | Stockholm | 19120125 | Wist, Bomtorpet | F.d. apotekare. Inflyttade från Danderyd 19050522. |
|
|
|
| |||||
1915 | 1957 | Statardräng | Andersson Otto Leonard | 18781019 | Grebo | Inflyttade från Landeryd 19151124. | ||
|
|
| Westling Alma Kristina | 18801217 | Vallerstad | |||
|
|
| Westling? Ernst Ture Harald | 19100328 | Säby, Jönköpings län | U.ä | ||
|
|
| Andersson Alice Emerentia | 1918 | Vist, Bomtorpet | Flyttade till Skogs Skattegård 1941. | ||
|
|
| ||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|